"Dla mych oczu słonce tej ziemii zgasło..."

Jutro święto.
Odwiedzacie groby? Za kim najbardziej tęsknicie? Wierzycie życie po śmierci?

2 polubienia

W tym roku wyjatkowo,cały listopad w Anglii więc nie dam rady.Pierwszy raz od blisko dekady…
Tęsknie najbardziej za ojcem który odszedł zbyt szybko.Byłem wtedy nastolatkiem i nie zdążyliśmy sie tak poznać jak człowiek wchodzący w dorosłość,powinien mieć okazje.
A w życie po śmierci oczywiście wierzę.
To podstawa mojej wiary,fundament mojej egzystencji.

3 polubienia

W tym roku dopiero w grudniu w Polsce.
A tu kota mozna dostac z tym Halloween. Dobrze, ze jednak trochę tradycji ocalalo. Aczkolwiek nie są to znicze, a kwiaty, obojetne czy zywe, czy sztuczne, to od tego pomaranczowo czarnego kiczu jakas alternatywa jest.
Pozostaje postawic symboliczną swieczke…

3 polubienia

U mnie grobu nie ma, ale pojadę z kwiatami i zniczami w miejsce wypadku, w którym zginęli przyjaciele i kolega, myślę o nich w zasadzie często.
W tym roku sporo osób zmarło , bardzo młodych, które osobiście znałam , często myślę i zastanawiam się dlaczego, życie kończą osoby dobre, nie czyniące zła innym , wchodzące dopiero w dorosłe życie.
W życie po śmierci nie wierzę.

3 polubienia

Tu gdzie mieszkam, swieta nie ma, pracuję. Co do wiary w zycie po smierci, to jestem przekonany, że właściwe życie jest po śmierci a to co tu na ziemi to tylko pewien etap.

7 polubień

I tak nie zapytasz co dalej, bo jakos tak do konca wiarygodnych danych nie ma .
A jakos nie chce mi się wierzyc w rozrzutność przyrody.

2 polubienia

A niech sobie każdy na ten temat myśli co chce. Nie mam charakteru zielonego uważającego siebie za alfę i omegę. Ja tak sądzę, mam ku temu pewne powody by właśnie tak i tyle. Jak ktoś bardzo będzie chciał, to sobie kiedyś ze mną porozmawia i się dowie więcej.

3 polubienia

Temat ciekawy, ale faktycznie zielony musiałby dostac dluzszego bana, a wszelkiego rodzaju YT, tiktoki i takie inne obłożyć cenzura :stuck_out_tongue_winking_eye:
Na temat iskry bozej i gdzie ona się potem podziewa to teorii jest dużo.
Wielowymiarowych też.

1 polubienie

YT jako źródło informacji nie jest złe. To tylko alternatywna forma jej przedstawienia obok książek czy czasopism. Faktem jest, że tam łatwiej wysyłać w świat bzdury i swoje widzimisię. Inna sprawa, że nie każdy umie wyłowić z tej informatycznej masy coś wartościowego.
No i pazerność tej platformy jest nie do zaakceptowania, ale to już zupełnie inna sprawa.

1 polubienie

W tym roku będę na cmentarzu w Łebie u żony oraz w Potęgowie u Rodziców tydzień po Święcie Zmarłych ze względów medycznych.

Kiedy nie mogę być 1 listopada w Polsce, to mam tu w Kerkrade “swój” cmentarz i udaję się tam z kilkoma zniczami, które ustawiam na grobach zmarłych dzieci.

4 polubienia

Niektórzy ludzie wierzą w zachodnią wersję reinkarnacji, bo daje ona ludziom wierzącym nadzieję, że byli lub będą w innych wcieleniach kimś ważniejszym niż teraz są, np. jakimś księciem/księżniczką. Ale przecież równie dobrze by mogło się okazać, że byli lub będą żebrakiem albo jakimś paskudnym robakiem.

Moim zdaniem u niektórych ludzi podobnie może być z wiarą w niebo i piekło.

“Każdy kij ma dwa końce”

2 polubienia

Nie wiem czy akurat to jest TO uzasadnienie ale przyjmijmy że zgadzam sie z pierwszym akapitem.
Dalej juz niestety gorzej.
Wiara stawia wymagania.Wiara katolicka dosyć surowe.Tak więc nie widzę związku miedzy kaprysami znudzonych dziwaków,urabiających za wszelką cene swe życie wg. własnej,do końca nawet nieuświadomionej,"ewangelii"a tymi którzy,nazwijmy to,podążają za Słowem Bożym.

1 polubienie

Zdaje sie raj i pieklo to ma kazdy takie jak sobie wymysli…
Zmarł pewien facet. Razem z nim zmarł jego pies.
I oto dusza człowieka, z psem u boku, stoją przed wrotami z napisem ‘‘Raj. Psom wstęp wzbroniony’’.
Nie przeszedł człowiek przez te drzwi, poszedł dalej, w nicość. Idzie, po jakimś czasie widzi drugie wrota. Nic nie jest na nich napisane, tylko obok siedzi jakiś starzec. Człowiek podchodzi do niego i zagaja:
-Przepraszam szanownego…
-Święty Piotr jestem.
-A co jest za tymi wrotami?
-Raj.
-A z psem można?
-Oczywiście.
-A tam wcześniej to co to było?
-Piekło. Do Raju dochodzą tylko ci, którzy nie porzucają przyjaciół.

2 polubienia