jej niepodległościowe dążenia, gdy polscy Pułaski i Kościuszko, znacząco przyczynili się do oderwania od mocarstwowej Wielkiej Brytanii amerykańskich prowincji?
Nikt im nie każe Polaków kochać. Niech się wypchają razem ze swoją angielską flegmą. Tobie zależy na miłości jakiegoś Brytyjczyka? Bo mi nie!
Raczej to Amerykanom należy za to dziękować. Wlk Brytania nie dałaby rady sama wygrać tej wojny.
A USA nas w 1920 roku nie zdradziło, w polskim lotnictwie walczył cały legion amerykańskich pilotów-ochotników, ściągniętych do Polski dzięki generałowi Rozwadowskiemu i Pershingowi.
Wg mnie, opinie Brytyjczyków o Polakach są cenne, sensowne.
Nogdy nic nie wiadomo, moze jakis przedstawiciel mglistego Albionu sie w Tobie zakocha?
Powaznie się obswiam poza tym, ze 90% Anglików predzej skojarzy gore Kosciuszki w Australii niz amerykanskiego generała. A jesli już too z jakąś amerykanska impreza natury patriotycznej, ktore ma w glebokim podoboniu. Bo ma swoje.
Byłby to jego problem, a nie mój
Kolego @harmonik przypominam, ze kazda proba uzycia tego pytania do odejscia od tematu bedzie tepiona.
Gdyby USA nie uzyskały niepodległości w znacznej mierze dzięki Pułaskiemu i Kościuszce, Wlk Brytania inaczej rozegrałaby sytuację w Europie.
Nie, Joko, ja kocham kobiety.
Juz nie opowiadaj, ze Kosciuszo dal USA niepodleglosc? Jakby go tam Francuzi nie dostarczyli?
Ale fakt postacia byl nietuzinkowa i niewatpliwie bardzo utalentowanym inzynierem. A co do pogladow? Niektorzy nazwaliby je wrecz lewackimi, na pewno na owczesne czasy wrecz rewolucyjne.
No to tym bardziej na miłości Anglika Ci nie zależy.
Kościuszko miał też oryginalne hobby. Był fanem haftowania.
Anglicy ponoc dlubia na drutach.
A hobby jak hobby - moze trche nietypowe u mezczyzny, ale co to dla uralentowanego inzyniera? I jeszcze haft matematyczny
Bo sa jeszcze inne rodzaje haftu, tylko kto to będzie sprzątał?
Zbyt zagmatwane pytanie. W Wielki czwartek nie myślę.
Nowosc
Haft matematyczny? Sama robiłaś? Ja bardzo go lubię. Ostatnio robiłam zakładki do książek na biblioteczny konkurs
To tylko zdjęcie pogladowe.
Tak tuz przed covidem ostatnio, kartki nibyswiateczne na Wielkanoc, bo tu takowych, podobnie jak imieninowych nie uświadczysz. Bozonarodzeniowe i urodzinowe do wyboru, do koloru.
Ja teraz zabrałam się za produkcję albumów do zdjęć. Wiem, że miałam Ci wysłać zdjęcie LO (layout), ale … nie mam żadnego zdjęcia, a LO poszły do ludzi. Jak zrobię kolejny, to wyślę.
Spokojnie. Jesli nic sie nie zmieni bede w Polsce za troche wiecej niz miesiac to sie jeszcze dogadamy