Dlaczego kościół katolicki nie potrafi przepraszać za swoje zbrodnie?

Nie ten kontekst.
Przynajmniej jesli chodzi o ten jej"Gniew" i drugą część…Nie pamietam tytułów-zostaly w domu

Kontekst jak kontekst.
Błąd, jaki robi wiele osob mieszkajacych od urodzenia na tzw. Zachodzie. Nie doceniaja sily komunizmu jako idei.
Komunizm tez ma wiele twarzy, ale jest zawsze dyktatura pod plaszczykiem dbania o proletariat kosztem przedsiebiorczych.
Fallaci madra byla, ale az tak genialna to nie.

2 polubienia

Cóż takiego wrażliwego można było usłyszeć od człowieka, który nie będąc świadkiem masakry w Manchesterze, znał jedynie ofiarę? Dziewczyna nie mogła mu przekazać szczegółów tamtych wydarzeń, bo zginęła.
Powielił i pokolorował to, co usłyszał w TV, bądź przeczytał w necie.

.dobrze kombinuję. :thinking:

A słyszałeś o Ateiście który zabijał z pobudek religijnych?

1 polubienie

Bo ja wiem? Jakiegos psychopate bys znalazl. Schizofrenia i paranoja powoduje, ze ponoc slyszysz w glowie " glosy" ale nie wszyscy chorzy utożsamiają to z glosem boskim. Jesli ateisci byliby sklonni zabijac to z chciwosci lub w ramach walki z religia i przesądami. Czy Stalin, Mao, czy Kim byli lub sa wierzacy?

2 polubienia

Dlaczego nie potrafi przepraszać? Bo przepraszając przyznawałby się do tych zbrodni, a kościół ma przecież rączki białe i czyste.
Coś już drgnęło.
Zaczynają przepraszać.
Na razie za pedofilię (która w sumie też jest zbrodnią).
Może “dotrą” do zabójstw :thinking:
Jesteśmy źli za to, co kościół zrobił, więc oburzamy się na całość: na religię, wiarę, ludzi. Jednak ludzie tam są różni. Tak jak wszędzie. Do tych mniej złych dociera jednak, że pewne rzeczy nie powinny się dziać. Na razie tylko oni przepraszają, ale dojdzie to w końcu do wszystkich. Mam taką nadzieję.

4 polubienia

Było kilku takich, co prześladowali katolików z pobudek antyreligijnych.

3 polubienia

Oj tam kilku chrześcijan do lwów wysłali. Ale rzymianie nie byli ateistami.

1 polubienie

Nie o Rzymian mi chodzi. Zresztą, pogłoski o rzymskim prześladowaniu chrześcijan są mocno przesadzone.

A nazwisko; Stalin mówi wam coś, towarzyszu? :crazy_face:

2 polubienia

Wiem rzymianie tak prześladowali chrześcijan jak my obecnie czarnych. Stalin może i nie lubił katolików ale z tego powodu wojny nie wywołał.

Nawet jesli postawic jakis absurdalny znak równości miedzy zbrodniami,nie rozumiem dlaczego tylko chrzescijanie mają przepraszać.
Mozna przyjąć oczywiście perspektywe ze ta uwaga wynika z faktu iż to jest"nasza" religia.Tylko ze na tym forum,co juz graniczy z jakąś obsesją,wypowiadają sie na temat wiary akurat ci co nie mają z nia nic wspólnego :roll_eyes:
Aby unaocznić róznice [bo nie każdy sie tym interesuje i ja to rozumiem a przynajmniej staram sie] takie fakty historyczne.Bynajmniej nie ze"średniowiecza":
Marzec roku 1971.Operacja Searchlight skierowana przeciwko ludnosci obecnego Bangladeszu…Armia Pakistańska w ciągu kilku tygodni wymordowała ok. 1,5 MILIONA ludzi,dopuszczając sie takze ok. 200 000 gwałtów.
Sorry ale w świetle takich wypadków proponowalbym przedefiniowac słowo" zbrodnia" w odniesieniu do wszystkich innych religii.

3 polubienia

poucz sie co sie jeszcze w ZSRR po smierci Stalina z wierzacymi dzialo.
za Stalina za swiety obrazek czy cerkiewna swieczke mogles dozywotnio w gulagu wyladowac.

3 polubienia

tego by sie uzbieralo wiecej i nie trzeba do Bangladeszu. Afryka jakby blizej…

2 polubienia

Też nie tak. W Rzymie nie istniało coś takiego, jak prześladowania religijne. Tam było mnóstwo religii. Ale zdarzało się tak, że w miarę rosnącej popularności chrześcijan kapłani innych religii wszczynali przeciwko nim różnorakie poczynania, co niekiedy kończyło się prześladowaniami. I to bardzo długo po Neronie. A w ogóle postępowanie przeciwko chrześcijanom w neronowych czasach wymaga długiego wyjaśniania, co sobie odpuścimy.

Prwadę mówić to już wiek przed schizmą rzymską, tzw pierwsi chrześcijanie mieli się w imperium całkiem dobrze i to też by wymagało opisania, bo jednym zdaniem się nie da. W ogóle w historii, tzw skrótowość prowadzi na manowce.

Oczywiście, że przez głównie prawosławie wojen nie wywoływał, ale prześladował wszelkie religie w sposób brutalny i zdecydawany.

1 polubienie

Oj tam a mógł końmi rozerwać czy na pal nabić jak to katolicy robili z tzw innowiercami.

Pamiętaj też że wszędzie gdzie Amerykanie szerzą “dobro” są gwałt na gwałcie.

Cala historia północnej Afryki to historia imperializmu islamskiego oraz idącego z nim ręka w rękę niewolnictwa.
I znowu kwestia przyjetej perspektywy.My na dzwiek slowa"niewolnictwo"zwykliśmy od razu kierować mysli w strone kolonializmu.I nie jest to błąd ale głupawka juz zdecydowanie,tak! Bo takiego niewolnictwa jak na tych rejonach,siegającego aż do podbrzusza Afryki [Nigeria,Liberia,Kamerun,Niger,Mali,Mauretania] nie zafundowano czarnym nigdzie.

1 polubienie

Kolejna bzdura.Ale…Moze jakies fakty?Tylko blagam…Nie o Guantanamo.Nie mam dzisiaj nastroju na zabijanie śmiechem.

Powstał nawet o tym film.

Stalin nawet z urodzenia katolikiem nie byl. w szkole uczyl sie na popa.

2 polubienia