Dlaczego kościół katolicki nie potrafi przepraszać za swoje zbrodnie?

Wciskanie komuś wiary tak się często kończy.

Mnie nie pytaj dlaczego tylko chrześcijanie, bo uważam, że nie tylko.
Ja zwyczajnie odpowiadam na temat, który dotyczy akurat kościoła katolickiego :slightly_smiling_face:
Jeżeli chcesz wypowiedzi na temat innych kościołów, to może zapytaj/załóż temat i wypowiedzą się ludzie, którzy więcej na ten temat potrafią powiedzieć, bo ja się akurat średnio interesuję tym, o czym piszesz - są to wiary mniej mi znane i mniej o nich wiem :slightly_smiling_face:
Za zbrodnie na kanadyjskich dzieciach odpowiada akurat kościół katolicki i tego właśnie temat dotyczy.

Byl czas że probowałem.Ale to bardzo złe miejsce dla takich"harców".Wtedy jeszcze bylo takich jak moje,głosów ok. 3-4.
Dzisiaj juz ich nie ma.
Temat,oczywiscie [i tu masz racje!] powinien byc traktowany doslownie.Bo to nie jest temat do żartów.
Ale ja chyba jestem jedynym na tym forum ktory zwraca na to uwage wiec nie bedę sie akurat teraz tlumaczył.Tym bardziej ze to co pisze,jest"w nawiązaniu".
A w świetle podanych przykladów,chcialbym zwroci uwage nie tylko na oblude co niektorych ale i na stan faktyczny świata w jakim żyjemy.

1 polubienie

Może coraz mniej jest ludzi zainteresowanych wiarą? Mógłbyś faktycznie nie uzyskać pożądanego odzewu. Ludzie odchodzą od wiary i nie chce im się na ten temat rozmawiać. Ja nie chciałabym, by ktoś przekonywał mnie, że powinnam wierzyć bądź nie wierzyć.
I tak zrobię jak uważam i tylko niepotrzebnie się zdenerwuję :slightly_smiling_face:

W latach 90, kiedy IPN był w projekcie dopiero, polski KK oficjalnie na łamach prasy przeprosił za swoje postępowanie w czasach PRL. Przetoczyła się fala dyskusji różnych głów, bardzo krótko trwała i szybko została wyciszona. Pamiętam to.

3 polubienia

A jednak temat wraca jak bumerang na forum…I to w wydaniu ludzi ktorych w ogole nie powinno to zajmować…
I to nie ja wznawiam te tematy…
A to ze tych ludzików juz nie ma…To osobna sprawa i nie związana z tematem a jedynie,powiedzmy,pochodna.Polskie pieklo zadecydowało…I wszyscy którzy na starym forum byli nieco,podkreślam,NIECO bardziej na prawo niz tutejsze"obowiązujące normy",zrezygnowali.
Dzisiaj dostrzegam światło w tunelu gdy widze @Zatroskany czy @LeeBruce czy @czarny_rycerz czy @jedenon…Ale to tylko chwile bo obecność na forum staje sie coraz bardziej loteryjna,ograniczona,rzadka…

1 polubienie

Teraz to ladnie zaczeli nazywac czystkami etnicznymi. A upowszechnilo sie o ile sie nie myle po Bosni w czasie rozpadu Jugoslawii
A w ogole to bym predzej pioruna z jasnego nieba sie spodziewala, niz tego, ze przez sciane bede miec Ukrainke (mąż Hiszpan). Co mamy sie uzbroic w widly i siekiery?
Z krzywdy przodkow?
Na razie to sie przedstawilysmy, corki wykonaly dworski dyg i pognaly bawic sie z rowiesnikami. Jak sie troche rozejrza po okolicy to sie na jakies piwko wyskoczy…

2 polubienia

Ukraińcy są jak Rumuni.Jeszcze sie i takich sasiadów doczekasz.I to w dzisiejszym swiecie,nie bedzie wcale takie złe.

2 polubienia

Pod koniec na ten temat w ramach uzupełnienia :wink:

A czy ja sie tym przejmuje? Przez te lata poznalam sporo Ukraincow plci obojga.
Tez narod wedrowny i chetnie wtapiajacy sie w otoczenie.
Byle Araba nie miec za sasiada. Peruwianska indianska wioske mielismy zajmujaca caly parter w bloku w Madrycie. My mieszkalismy na 1 pietrze.
Jak wracalismy z pracy to juz jakis goracy kociolek czegos jadalnego czekal. Oczywiscie dorzucalismy sie do tego, bo raz mogli poczestowac, ale dluzej?

1 polubienie

Opowiedz cos o tej Peruwiance!
Poznalem Boliwijczyków.Tylko dwóch i do tego takich troche cwaniaczków na dorobku :wink:
Ale w sumie to fajni i pogodni ludzie…
Co do Peru,nie mam zaufania przez ten “świetlisty szlak”…

1 polubienie

Sendero Luminoso stracil sponsorow.
Latynosi to wszystko cwaniaczki.
A polityka peruwianska od lat 60 do dzis to temat na opasle tomisko i to jeszcze z odwolaniami do XIX wieku.
Ci sasiedzi to byli autentyczni andyjscy gorale. Ich zdolnosc przezycia, zagospodarowania kazdego drobiazgu, znajomosc rzemiosla?
Ci z Madrytu to sie myli. I czysciutko mieli pomimo tabunow ludzi, w tym blizej nieokreślonej ilosci cukierkolubnych dzieci.
Krzaczki koki w skrzynkach hodowali.
Bo to u nich jak dla nas kawa czy herbata.
Jak to z Andow przywiezli? Sprobowalam, faktycznie ra odrobina w listku to jak kubek kawy na nogi stawiala.
Ale mialam styczność z peruwianska ekipa budowlana. Trzeba bylo im osobne mieszkanie wynajac i jak skonczyli to wynajac ekipe do posprzatania i odkazenia. :wink:

2 polubienia

Ha,ha,ha…No i opowiedzialaś wszystko tylko nie o tej sąsiadce.Klasyczna indianka?Jakies uprzedzenia?Zdolnosci adaptacyjne?
Pytam bo na tle innych,musze przyznać ze tych indiańcow z Ameryki Pd. lubie.O ile nie są to ćpuny.

To bylo cale stado sasiadek.
A teraz jak sie dzis dowiedzialam mam przez sciane malzenstwo Ukrainka i Hiszpan.
Andyjscy Indianie plci obojga sa jak laleczki, sliczni, drobniutcy i bardzo silni.
Sredni wzrost to tak 150 w kapeluszu i na obcasach. Moj sw. pamieci ze swoim 186 cm nosil ksywke Tio Grande, czyli wielki wujek :grinning:
Z reguly, nawet jak brudasy to maja w sobie cos co nazywamy pozytywna energia.

1 polubienie

Ha,ha…To mi przypomina moje realcje ze Sri Lankijczykami.Nawet wzrost sie zgadza. :joy:
Nawet ja [173] bylem dla nich wysoki :joy:

1 polubienie

Pycha i arogancja

1 polubienie

Bo kościół katolicki to wielka korporacja, dla której najważniejsze jest utrzymanie wizerunku i władzy.

3 polubienia

Bzdura. Przecież Kościół Katolicki już nie raz przepraszał, więc potrafi. To, że wielu jego dygnitarzom przychodzi to z wielkim trudem, lub w ogóle wykracza poza ich pojmowanie świata, to już odrębna kwestia.
Poza tym dziwię się, że tak wiele osób wykazuje się tak nielogicznym rozumowaniem. Wszelkie zbrodnie i występki “sygnowane” przez KK wynikały z odstępstwa od wiary i instrumentalnemu wykorzystaniu posiadanej władzy w tejże instytucji. Sam Kościół, religia czy też wiara nie jest katalizatorem zła, jak to niektórzy tu przedstawiają, ale właśnie odstępstwo od zasad wiary. Zło i okrucieństwo niestety leży w naturze wielu osób. Wystarczy choćby pobieżnie przejrzeć się historii ludzkości, by zauważyć, że ludzie z wielkim zapałem wyrzynali się długo przed erą chrześcijaństwa, jak i we współczesności, gdzie miliony istnień ludzkich padło “łupem” ustrojów odżegnujących się od wszelkiej religijności.

2 polubienia

Po “przepraszam” powinien być prokurator i cela a nie inna parafia.

1 polubienie

Niestety wiekszosc tych spraw ulegla przedawnieniu, a prawodawca czyli Sejm ani mysli te sprawy uporzadkowac, co powoli robi sie w innych cywilizowanych krajach.
Stąd praktycznie sledztwa watykanskie wg prawa kanonicznego moga skonczyc sie sankcjami, ale cywilny prokutator ma zwiazane rece i brak podstaw do podjecia dzialan.

1 polubienie