Dlaczego mnie to nie dziwi?

“Rozkułaczania” spoleczenstwa ciąg dalszy?

2 polubienia

Kasa misiu, kasa…

1 polubienie

Dla mnie powinni zacząć od tego by cmentarze były miejskie/gminne a nie kościelne. Obecnie miasto oddaje kościołowi teren za free i władcą na cmentarzu jest ksiądz. Naprawdę jest niewiele cmentarzy świeckich .

1 polubienie

Powinny byc też cmentarze prywatne. Zupełnie nie rozumiem dlaczego w Polsce takich nie ma!

2 polubienia

Są ale i tak ksiądz tam gra pierwsze skrzypce.

1 polubienie

ja to mam wrazenie, ze prezes sobie gdzies upatrzyl miejsce na cmentarzu i fajnego nagrobka szuka, bo ten sarkofag po bracie blizniaku to mu pewnie nie teges?

Gdzie są prywatne? Właśnie nie ma, bo ustawa z lat 50. ub. wieku dopuszcza tylko cmentarze komunalne i wyznaniowe (i jeszcze wojenne). Prywatnych cmentarzy w Polsce nie ma. A podejrzewam, że gdyby były, to księża nie chcieliby tam chodzić, no chyba że za sutą dopłatą “za rozłąkę”

alez sa, prywatne folwarki biskupow…

1 polubienie

No nie całkiem prywatne. Są takie w których administratorem jest firma.

1 polubienie

To będzie kwestia ceny. Pewnie będzie można od sukienkowego wykupić miejsce na cmentarzu.
Za życia warto żyć z nim w zgodzie, przyjmować kolędę i dawać na ofiarę.

Nie sądzę. Jak znam rozliczne talenta PiS jako prawodawcy zaczna sie przejęcia i rozbiórki co cenniejszych nagrobków (marmur i granit drogi) a w grobach rodzinnych zalęgną się dzicy lokatorzy. Ulatwiloby to też niszczenie historii ziem gdzie sa jeszcze cmentarze protestanckie, prawoslawne czy jakiekolwiek inne.
Jest tylko szansa, ze zydzi pomysl w puch rozniosa, bo to ich macew też dotyczy. A to pyskate wyznanie.