Tak.
A to nie sa te piecdziesieciomilionowe Bajeczne miasta DSHN)))
TRAGEDIA!!! Jestem daleko od niej, ale, naprawdę, przeżywam to.
Ten świat upada na naszych oczach. Największym przegranym będzie gatunek ludzki.
Z tymi bambusami,tak bym nie szalal.
Naleza one bowiem do roslin bardzo ekspansywnych.
Moglo by wyjsc,jak z Barszczem Sosnkowskiego.
Mial byc zbawieniem dla zwierzat chodowlanych/ roslinozernych.
A wyszlo jak wyszlo,do dzisiaj nie moga sobie z im poradzic.
O bambusie to przyznam szczerze, że nie wiedziałem za dużo
fakt bambus wyplenic ciezko, bo to sie rozmnaza jak perz - przez kłącza czy jak to sie fachowo nazywa?
Bo to ludzie z kategorii.
,a po nas chocby potop’’
Ech to twoje zagadkowe “tak”
Zawsze się zastanawiam o co Ci dokładnie chodzi
Przeczytaj, co powyżej napisał @Leone_Marco
Bambus u nas nie wyrośnie. Tam, gdzie jest powszechny w uprawie (głównie Azja), jakoś sobie radzą. Barszcz został sztucznie sprowadzony. Bambusa jako rośliny nikt nie sprowadzi, bo to nie ma sensu, i tak tu nie wyrośnie efektywnie. Więc ekspansja po rozpowszechnieniu produktów z bambusa nikomu nie grozi, a wygrywa z plastikiem czy nawet drewnem. Tam, gdzie naturalnie rośnie i się go uprawia, potrafią sobie z nim radzić.
u mnie bambus wyrosnie, ale zwykle rachityczny taki, mebla z tego nie zrobisz.
utrapieniem sa eukaliptusy - sadzono to na polnocnym zachodzie - w Galicji hiszpanskiej glownie jako surowiec dla przemyslu papierniczego - rozlazlo sie to na Portugalie - wiekszosc tych koszmarnych pozarow ostatnio to wlasnie przez te drzewa - w upaly wudzielaja tyle olejkow eterycznych, ze nastepuje czesto samozaplon, a potem juz nie do opanowania.
ostatnio w ogole cos z tymi pozarami dzieje sie zlego- na Gran Canaria spalilo sie ponad 10000 hektarow parku narodowego ( tu nie jest tak, ze sa scisle rezerwaty - czesto mieszkaja tam ludzie to i troche chalup z dymem tez poszlo) pokazywali w TV - polmienie siegaly do 50 metrow wysokosci.
Bambusow jest bardzo wiele odmian,rosnie i w Polsce,jako roslina ogrodowa.
Kto zagwarantuje,ze nie przyjdzie do glowy naukowcom,poszperac w kodzie genetycznym.by rosl rowniez w strefie umiarkowanej.
Barszcz Sosnkowskiego,nie jest stricte sztucznym tworem.
To inzynieria genetyczna.
Kto zagwarantuje,ze w pedzie za bogactwem,ktos nie stworzy kolejne monstrum?
A ja miałem wychowawcę w ogólniaku, fizy uczył i miał ksywę Bambus…
Na naszego proboszcza,tez niektorzy mowia bambus.
Jest czarny jak smola)))
Ale bambus za natury swej zielony jest…
Ale to jakas afrykanska odmiana.
Poza tym,bardzo fajny,rowny gosc.
Nie wątpię.
Mylisz się.
Bambusa jest mnóstwo gatunków. W naszym klimacie też niektóre rosną.
Częsć tak dobrze iż trzeba je otaczać płotkami bo potem wyplenić trudno jak perz.