Dlaczego polska prawica nie domaga się reparacji od Rosji?

Zapewne wiecie o czym dziś gadał Alfons na obchodach Westerplatte.
Dlaczego nie kierujemy tych roszczeń także do Rosji?!

A jak myślisz?
Nie chca zostac śmiechem zabici?
Poza tym tak naprawwde to my granicy wschodniej tak dobrze umocowanej prawnie jak zachodnia i poludniowa to nie mamy niestety.
Moga nam bratnią pomoc dostarczyc. Tradycyjnie, jak to robia teraz Ukrainie.

1 polubienie

Ruskie nikomu jeszcze nic nie oddały,więc nie ma co się porywać z motyką…tylko od niemiaszków wziąć co nam się należy i od Szwedów też by się przydało bo złodzieje niezgorsze..są.

1 polubienie

Ja to i od Szwecji domagałbym się reparacji. :joy:

4 polubienia

Nawrocki juz wie na co reparacje wyda…:zany_face:

2 polubienia

Ruscy uważają że im to się należało skoro pobili Niemców i wyzwolili Europę od nazizmu

No proszę…Aż dwa głosy wspierające moja pradawna "filozofię"historycznych porównań-zawlaszczeń i zniszczeń.I to obok siebie…W jednym temacie :joy:
A jak pewna niewiasta której tutaj już nie ma ,uznawała to uporczywie za głupotę,wszyscy milczeli lub pletli nie na temat.
Można się tutaj doprawdy,hmmm…zmęczyć :roll_eyes:

1 polubienie

A od Słowacji? Za agresję na Polskę w 1939!

2 polubienia

To i od Węgrów można było by coś uszczknąć.

3 polubienia

I od Austrii za rozbiory.

2 polubienia

Od Czechów można też.Zawsze trochę forsy się przyda,za bitwę pod Płowcami :slight_smile:
..i od Chin-tak na wszelki wypadek,bo to nie wiadomo co im do głowy przyjdzie…byśmy byli (jak by co) pierwsi w kolejce :wink:

3 polubienia

Nie rozpędzajta się tak, bo zaraz wymienić mogę kilka narodów co od nas by się im należało. Od Mieszka I począwszy… :joy:

1 polubienie

Mieszko sie zabezpieczył “Dagome iudex”
Z roszczeniami to do papieża…

1 polubienie

On ma tyle do pieniędzy z budżetu, co ja do mongolskich baletnic.

Znamy tylko początek tego “testamentu”, treść przepadła w mrokach dziejów.

1 polubienie

/Historycznie wychodzimy na remis.

2 polubienia

Tak. Aczkolwiek mozna domniemywac, ze nie byla to pusta deklaracja, zwlaszcza w tamtym okresie?
Skladki od tej “polisy ubezpieczenieniowej” to z rozna częstotliwością i wysokosci placilismy i placimy do dziś…
W tradycji popularnej to poddanie papiezowi jest gleboko zakorzenione.

1 polubienie

Czesi bardziej zaszkodzili-szczególnie Mieszkowi.Dobrawka podobno była niezbyt ładna i on strasznie musiał się męczyć aż go wzdrygało :wink:

3 polubienia

Jak na ówczesne stosunki, była już stara – miała aż 35 lat w czasie ślubu. :).

3 polubienia

Za co???
Bitwa pod Płowcami odbyła sie bez Czechów! Luksemburczyk nie dotarł na czas a jedynie kilka miesięcy pózniej,jego wojska pustoszyły miasteczka i wsie,gdy było już praktycznie dawno po bitwie.
Takich spraw było w historii dziesiątki jeśli nie setki.
A my najcnotliwsi raczej nie byliśmy,by wspomnieć choćby to co wyprawiał w Danii,niejaki Czarniecki Stefan…Co oczywiście jest już zupełnie inną historią ale stanowi przykład na pułapkę jaką jest spoglądanie na historyczne zagadnienia,z pozycji wielbiciela barw czarno białych… :smiley:

2 polubienia

Ale miał dotrzeć ale się ociągał straszliwie.Liczą się zamiary niecne..! :wink: