Zapewne wiecie o czym dziś gadał Alfons na obchodach Westerplatte.
Dlaczego nie kierujemy tych roszczeń także do Rosji?!
A jak myślisz?
Nie chca zostac śmiechem zabici?
Poza tym tak naprawwde to my granicy wschodniej tak dobrze umocowanej prawnie jak zachodnia i poludniowa to nie mamy niestety.
Moga nam bratnią pomoc dostarczyc. Tradycyjnie, jak to robia teraz Ukrainie.
Ruskie nikomu jeszcze nic nie oddały,więc nie ma co się porywać z motyką…tylko od niemiaszków wziąć co nam się należy i od Szwedów też by się przydało bo złodzieje niezgorsze..są.
Ja to i od Szwecji domagałbym się reparacji.
Nawrocki juz wie na co reparacje wyda…
Ruscy uważają że im to się należało skoro pobili Niemców i wyzwolili Europę od nazizmu
No proszę…Aż dwa głosy wspierające moja pradawna "filozofię"historycznych porównań-zawlaszczeń i zniszczeń.I to obok siebie…W jednym temacie
A jak pewna niewiasta której tutaj już nie ma ,uznawała to uporczywie za głupotę,wszyscy milczeli lub pletli nie na temat.
Można się tutaj doprawdy,hmmm…zmęczyć
A od Słowacji? Za agresję na Polskę w 1939!
To i od Węgrów można było by coś uszczknąć.
I od Austrii za rozbiory.
Od Czechów można też.Zawsze trochę forsy się przyda,za bitwę pod Płowcami
..i od Chin-tak na wszelki wypadek,bo to nie wiadomo co im do głowy przyjdzie…byśmy byli (jak by co) pierwsi w kolejce
Nie rozpędzajta się tak, bo zaraz wymienić mogę kilka narodów co od nas by się im należało. Od Mieszka I począwszy…
Mieszko sie zabezpieczył “Dagome iudex”
Z roszczeniami to do papieża…
On ma tyle do pieniędzy z budżetu, co ja do mongolskich baletnic.
Znamy tylko początek tego “testamentu”, treść przepadła w mrokach dziejów.
/Historycznie wychodzimy na remis.
Tak. Aczkolwiek mozna domniemywac, ze nie byla to pusta deklaracja, zwlaszcza w tamtym okresie?
Skladki od tej “polisy ubezpieczenieniowej” to z rozna częstotliwością i wysokosci placilismy i placimy do dziś…
W tradycji popularnej to poddanie papiezowi jest gleboko zakorzenione.
Czesi bardziej zaszkodzili-szczególnie Mieszkowi.Dobrawka podobno była niezbyt ładna i on strasznie musiał się męczyć aż go wzdrygało
Jak na ówczesne stosunki, była już stara – miała aż 35 lat w czasie ślubu. :).
Za co???
Bitwa pod Płowcami odbyła sie bez Czechów! Luksemburczyk nie dotarł na czas a jedynie kilka miesięcy pózniej,jego wojska pustoszyły miasteczka i wsie,gdy było już praktycznie dawno po bitwie.
Takich spraw było w historii dziesiątki jeśli nie setki.
A my najcnotliwsi raczej nie byliśmy,by wspomnieć choćby to co wyprawiał w Danii,niejaki Czarniecki Stefan…Co oczywiście jest już zupełnie inną historią ale stanowi przykład na pułapkę jaką jest spoglądanie na historyczne zagadnienia,z pozycji wielbiciela barw czarno białych…
Ale miał dotrzeć ale się ociągał straszliwie.Liczą się zamiary niecne..!