Zwyczajowo, każdy zdobywca tego trofeum jest uprawniony do zamieszczania na koszulce reprezentacyjnej odpowiedniej liczby gwiazdek. I prawie wszystkie tak mają, ale wyjątek stanowi Anglia - ciekawy jestem dlaczego się nie chwalą?
Anglia?
Czy jacyś ojcowe założyciele nie wymyślili , ze pilke można wylacznie kopać?
Tu drobna uwaga. Reprezentacja Anglii czasem nie ma na koszulce gwiazdki. Na początku mieli ją na rękawie. Może to niedopatrzenie? Wiem, że się to wydaje niedorzeczne, ale na kapslu z Witnicy na Euro nie było flagi Anglii a Wielkiej Brytanii. Ten kapsel jest obecnie dość drogi … Niedopatrzenia więc się zdarzają.
Na przykład na Euro 2020 Anglicy gwiazdkę mieli:
Symbolika
W barwach jakiej stajni stajesz. Rzym starożytni albo jakies takie
Nie zwróciłem uwagi. Odpadli.
Trudno powiedzieć, Anglicy za wybitnie ogarniętych chyba nie uchodzą, wiec jeśli to nie jest niedopatrzenie, to może świadoma decyzja z jakiegoś powodu. Na koszulkach te gwiazdki mogą być, ale nie muszą. Urugwaj ma 4 gwiazdki, a mundial wygrali 2 razy
Wywołujesz wilka z lasu
O Anglików zapytałem na anglojęzycznym forum pytamowym. Jak odpowiedzą, dam znać. Zaznaczyłem tam przy okazji trzech ekspertów od angielskiej piłki nożnej, więc jakaś szansa na konkretną odpowiedź jest.
Co do Urugwaju, to dwie kolejne gwiazdki mają za wygrane mistrzostwa na olimpiadach letnich w 1924 i 1928 więc nie byli mistrzami mundiali a olimpiad.
Wcześniej piłka nożna była rozgrywana podczas olimpiad letnich.
Tak, ja wiem, że to za triumfy na IO. Kilka lat temu, oficjalnie wystąpili do FIFA z zapytaniem, czy mogą sobie te dwie gwiazdki dostawić, bo w czasach gdy zdobyli tytuły FIFA odpowiadala za piłkę na Igrzyskach. Otrzymali odpowiedź pozytywną.
Chętnie się dowiem o co chodzi z brakiem gwiazdki u Anglików
To może i Polska powinna mieć gwiazdkę za olimpiadę w 1972 r.?
Biorac pod uwage, ze Maradona ma swoje koscioly?
Za piłkę na IO w '72 odpowiadał Mkol, a nie FIFA. Niestety.
Na razie nikt tam nie odpowiedział. System jednak “podrzucił” mi pytanie i odpowiedź z roku 2018. Tam już więc wcześniej o to także zapytano! Odpowiedź brzmiała, że to nie jest prawdą, bo gwiazdka jest, ale można ją tylko zobaczyć pod pewnym kątem, jest ledwo widoczna.
Zaciekawiło mnie to do tego stopnia, że ściągnąłem sobie zdjęcie koszulki angielskiej drużyny z tego Mundial i się jej bliżej przyjrzałem.
Oto ta koszulka: (ściągnięta z tej strony)
Jest tam gwiazdka? Nie bardzo ją widać prawda?
Jednak jak powiększymy fragment nad herbem, to zobaczymy taki obraz:
Teraz widać gwiazdkę? Pod pewnym kątem z pewnością się ją zobaczy.
Czyli gwiazdki są, tylko trudno je dostrzec.
Inna sprawa, czemu tak robią, by ich nie było widać?
Myślę jednak, że w sporej części udało się rozwiązać tą zagadkę.
Juz wiem dlaczego nie lubię horrorów
Pochwal się, czemu. Niech inni też wiedzą …
Nawet bez okularów ja widzę…
Na pierwszej fotce czy drugiej?
Na tej ostatniej…
Bo ją powiększyłem, czyli przybliżyłem Ci do nosa …
Na pierwszej też jest, kto nie wierzy niech sobie zdjęcie ściągnie i powiększy.
To dlatego Bingola, jak i inni nie widział gwiazdki. Jednak ona jest.
Faktycznie! Ale numer! Teraz pojawia się kolejne pytanie - kto wpadł na pomysł ukrycia tak prestiżowego symbolu? Przecież tam nie ma żadnego kontrastu! Widać to tylko pewnie z najbliższej odległości.
Zawsze irytują mnie graficy, którzy umieszczają np. jasnożółty napis na białym tle.