Dlaczego są śmieci w lasach

Znów moje doświadczenie. Dziś rano wywiozłem śmieci z remontu na pszok… Super jestem oki i nagle pan mi zaczyna. Proszę o potwierdzenie że pan mieszka… No kur.a nie wystarczył mu dowód… Dobrze i przebrnąłem przez prośbę o kwitki za wywóz śmieci. Cholera wywożę śmieci budowlane… No są kawałki gruzu, troszkę farb i worki odkurzacza z pyłem po szlifowaniu. AA no i tektura faslista która leżała na podłodze.Zaczynamy z gruzem… No spoko wywaliłem go choć to nie było oki. Worki z odkurzacza… Pan stwierdził ze to nie budowlany a śmieci mieszane. A Tektura faliista podobnie. Według niego nie jest budowlana. Oświadczył że mam wszystko wziąć z sobą i do pojemnika na mieszane wrzucić. Wiecie już dla czego śmieci leżą w lasach?

4 polubienia

I tak oto syf kończy w lesie

2 polubienia

Dokładnie. Mój został na pszoku bo spytałem pana czy mam mu …

3 polubienia

Wiecie. Ja wprawdzie nie wywożę do lasu, ale wkurzam się na polecenie mycia śmieci, typu kubeczek po jogurcie (plastik), czy zdejmowanie etykiet z butelek (szkło). Jak się to ma do ekologii, czyli oszczędzania wody???

4 polubienia

@gra No niestety… Są różne technologie ale często różne tworzywa nałożone jedne na drugie nie dadzą się tak łatwo rozdzielić bo maszyna je tylko segreguje ale folijki z plastikowej butelki już nie ściągnie. To jest trudny temat i ograniczenie kupowania plastiku trudne: można to zrobić wybierając szklane lub papierowe opakowania i robiąc różne rzeczy w domu: np. jogurt lub chleb na co nie każdy ma czas…

3 polubienia

W Holandii nie myje się plastików, a to ściąganie ze szkła nalepek rozbawiło mnie nawet.

4 polubienia

Wiem, Nie tylko nalepki z butelek, ale i ten metalowy kołnierzyk na szyjce (pozostałość po nakrętce).
Wszyscy mają hasła EKOLOGIA na ustach, ale tak naprawdę z ekologią nie ma to nic wspólnego.
P.s. w sąsiedniej gmina wrzuca się nie myty kubeczek pojogurtowy i jest OK, a my dostaliśmy “wytyczne” od firmy wywozowej. Na szczęści gmina już zmieniła odbiorcę śmieci.

Kiedyś (fakt, że już dość dawno) sąsiadowi zostawili worek ze szkłem, bo miały nalepki.

3 polubienia

Czasem wydaje mi sie, ze Polacy maja wyjatkowy talent do komplikowania sobie życia?

1 polubienie

To poszczególne firmy wywozowe tworzą takie kwiatki.

Ale prawo podstawowe jest tak dziurawe, ze na to pozwala

1 polubienie

U mnie nie ma takich wymogów, ale już od dawna mam wymyślone, że towary powinny być wymyślane pod kątem łatwiejszej segregacji.

3 polubienia

Prawo pozwala na wiele rzeczy. Jakoś żaden rząd nie chce się za nie zabrać. Wygoda? Nie korzyści i brak odwagi. No i ręka rękę myje :frowning:

2 polubienia

Raczej dzialania pozorne.
U mnie ciesza sie, ze ludzie nabieraja nawykow, ale to trwa latami.
Skutki? Kontenery na odpady sa dosc gesto rozmieszczone, systematycznie oprozniane, wieksze odpady odbieraja przy wymianie sprzetu lub przyjezdza ciezarowka z urzedu (ma swoj grafik, wiec trzeba zglosic) i przez ostatnie lata oplaty za wywoz smieci zmalaly.
Smietniki nie przypominaja fortu Knox, dla leniwych lub zapominalskich sa kontenery bez sortowania.
Oplata jest wyliczana dosc skomplikowanym algorytmem uwzgledniajacym powierzchnie i strukture (ilosc sypialni) mieszkan lub ridzaj dzialalnosci gospodarczej.
Kaucji za szklo i plastiki sie nie placi. Reklamowki owszem sa platne, ale w kazdym sklepie masz tez mozliwosc kupienia siatki czy torby wielorazowej.
Jakos to wszystko wszystkim sie oplaca? Nawet ustawienie mniejszych pojemnikow na zakretki? To akurat lokalna inicjatywa wlasciciela niewielkiej fabryczki.

2 polubienia

U mnie gmina dyktuje warunki firmom śmieciowo - przewozowym. A gmina ustala to z mieszkańcami. To mieszkańcy są klientelą. Za podatek gruntowy, wywóz śmieci i ścieki w jednym, przez 10 miesięcy płacę 80 euro co miesiąc i dwa miesiące są niepłatne.

3 polubienia

Smieci to jakies 18 - 19 euro na kwartal. Oplata stala.
Scieki w zaleznosci od zużycia wody.

2 polubienia

Bo w Holandii drogo jest.

3 polubienia

Zgadza sie. Ale i zarobki inne. Roznice wbrew pozorom w “starej unii” też sa duze.

1 polubienie

Zarobki w poszczególnych krajach dopasowane są generalnie do cen. Albo odwrotnie. Ale nie poprzez rozdawnictwo pieniędzy, czego statystyczny zwolennik PiSu nie potrafi zrozumieć. Nietrudne to jest do pojęcia, ale, jak widać, nie dla wszystkich.

2 polubienia

Spokojnie, my tez mamy swoich prawicowych komunistow. Lewicowych zreszta tez. Ale ci jak na razie zajeci są feminizmem, ekologia, przemoca typu macho iberico i domowa (co się chwali). I dobrostanem zwierzat, wegetarianizmu nie promują ze strachu o słupki w sondażach.

1 polubienie

U nas gmina promuje tego, kto odpali większą działkę. Tak przez kilka lat działał w Poznaniu hiszpański FB serwis. O szczegółach tylko w prywatnej rozmowie.
Poza tym, w Poznaiu firma wywozowa dostaje 7 zł od mieszkańca. Mieszkaniec płaci 26 zł. Resztę zabiera GOAP, powołany przez władze miasta w celu … załatwienia dobrych posad dla swoich ludzi. . Zobacz ile zostaje w GOAPie od 1 człowieka!
Takich pośredników powstało mnóstwo. Tutaj, gdzie teraz mieszkam mamy Selekt obsługujący kilka, czy kilkanaście gmin. Każdy chce zarobić, a klient ?.. ma płacić. Obecnie wywóz kosztuje mnie 35 zł od 1 osoby - miesięcznie.

3 polubienia