Dlaczego śmietana 30% jest rzadka, a 18% gęsta?

Na logikę - im więcej tłuszczu - tym płyn powinien być gęstszy, prawda? A jednak ta tłusta śmietanka ma konsystencję mleka, podczas gdy chudsza - niemal jak budyń.
Dlaczego?

PS. Z tej 30% zrobiłem dziś pyszny sos do mięsa - dolałem do niej trochę bulionu warzywnego, 3 łyżki musztardy,sos sojowy, czosnek i posmażoną cebulkę, a do tego zioła: tymianek i oregano. Pycha, palce lizać! (i talerze :slight_smile: )

1 polubienie

Pewnie etykiety zostały zamienione…

ja nie czytam, bo sobie wyobrażę a w pasie mam juz jak w biodrach. Rozmiary się zaraz skończą w sieciówkach … :thinking:

To juz bylo.
Ale jeszcze raz.
Ta rzadka to smietanka (slodka)
A ta gesta to smietana kwasna.
Troche inny sposob produkcji.
Istnieje tez smietanka (do kawy) 7% i jest rzadka.

3 polubienia

Skwasiłeś trochę potrawę, dodając produkty do śmietany, a nie odwrotnie. Sos wyjdzie bardziejszy, gdy komponenty sosu (mięso, warzywa, etc.) mocno podsmażymy (nie przypalając), a smażoną całość podlejemy (zgasimy) jakimś płynem (winem, bulionem, śmietanką).
Podczas podsmażania komponentów sosu, skarmelizuje się cukier (fruktoza) zawarty w warzywach (zwłaszcza w cebuli) i częściowo przywrze do dna naczynia, tworząc tzw. aromaty smażeniowe. Te rozpuszczone w/w płynami wnikną do sosu, nadając całości wyjątkową notę.

Jak to się zrobi dobrze, to po konsumpcji z talerzy, wylizana zostanie nawet podłoga.
Przyjemne z pożytecznym. Brzuch pełny i podłoga czysta.

2 polubienia

Tak. Inna technologia produkcji.
Słodka 30% śmietanka w procesie produkcji poddana jest pasteryzacji, która powoduje jej rozrzedzenie.
Pasteryzacja śmietany powoduje niestety utratę jej kremowych właściwości. Aby je przywrócić, dodaje się do niej karagen.
Co to karagen nie będę pisał, bo @Bingola z sosów zrezygnuje.

Tłustą i gęstą śmietanę otrzymamy jedynie w naturalnym procesie wytrącania się tłuszczu z mleka, do którego użyjemy mleko z krowy, a nie z kartonu.

3 polubienia

Może kupiles homogenizowana, słodką? A sos to taki “na winie” ?
Co się pod rękę nawinie? :eyes::rofl:
Ja bym z rezygnowala z oregan na rzec majeranku😄

2 polubienia

Wlasnie tak zrobilem, tylko nie chcialo mi sie pisac calego przepisu.

1 polubienie

:+1:
Z opisu wynikało, że składniki z podsmażoną cebulką włącznie dodałeś do śmietanki, dlatego pozwoliłem sobie odwrócić kolej rzeczy.

1 polubienie

Więc widzisz ze nie o zawartosc tluszczu chodzi.