Dlaczego w logo Konfederacji orzeł ma głowę zwróconą na wschód?

Przypadek? Nie sądzę. No i ten ponury, czarny, a właściwie - brunatny kolor…

2 polubienia

Rozumiem Twoją motywację, ale trzymaj się prozę faktów, ponieważ logo Konfederacji w oryginale ma kolory.
image

Logo jakiejkolwiek partii zmienione ma skalę szarości czy czerń i biel będzie szare, bure i ponure.

Niemniej z tym orłem na wschód to ciekawe spostrzeżenie.

2 polubienia

NO fakt, przyznam, że kolory sa różne, jak akurat trafiłem na czarne.
Zaś orzeł od strony heraldycznej powinien patrzeć w prawo (dla nas - w lewo) czyli na zachód!

2 polubienia

Tutaj wypada nadmienić, że na czas kampanii Konfederacja bardzo umiejętnie budowała poparcie nośnymi hasłami odnośnie podatków, chowając na dalekie zaplecze swych członków o prorosyjskich poglądach. A fakty są takie i należy o tym wspomnieć w kontekście wyborów, że wcale nie tak mało z Konfederatów zauroczonych jest rosyjskim imperializmem. Podejrzewam, że z tym orłem to może być przypadek, niemniej taka symbolika wpisuje się poglądy niektórych osób z tego kręgu.

3 polubienia

Dobrze, ze nie jest dwuglowy

image
Krolestwo Polskie 1842.
Z reguły orzel ma dziób w lewą strone, choc krolowie katoliccy problem rozwiazali salomonowo i orzelek jest en face

Ten konfederacki to mutant jakis, paskudny, kanciasty jak pierwszy model wartburga. Jaki orzel, taka partia… albo odwrotnie?
A w ich przypadku to wszystko jedno gdzie patrzy. Jak nie Stalin to Hitler.

2 polubienia

Bo konfa myśli po rosyjsku i białorusku. Może to agenci kremla. A może zwykli idioci ze średniowieczną mentalnością.

3 polubienia

I jedno i drugie.

3 polubienia

Idąc tym tropem…PiS patrzy na zachód. Dobre :joy: :joy: :joy:

Przecież to, że w heraldyce orzeł ma głowę zwróconą w prawo nie na NIC wspólnego z ukierunkowaniem na zachód. Po co tworzyć takie bajki dla dyskredytowania konkurencji?

Czepiacie się konfusiów.Zatrudnili za małe pieniądze grafika i zrobił im logo jak potrafił.

Orzeł PiS ma flankę wschodnią zabezpieczoną…:wink:

1 polubienie