A pytanie dotyczy tego wiersza Wisławy Szymborskiej “Do zakochanej nieszczęśliwie”
Cytuje go tu z pamięci, wiec niedokładnie. Może ktoś pomoc mi odnaleźć ten wiersz w oryginale i w całości? Internet, lub inne źródła? Mnie sie niestety nie udało
Do zakochanej nieszczęśliwie - Wisława Szymborska
Do zakochanej nieszczęśliwie
Znam ludzi, którym w sercach zgasło,
lecz mówią: ciepło nam i jasno,
i bardzo kłamią, gdy się śmieją
Wiem jak ułożyć rysy twarzy
by smutku nikt nie zauważył.
Wisława Szymborska.
Tylko to znalazłam
Bardzo fajne.
I z ciekawej pozycji to pisane.Bo to kobieta do kobiety przeciez…A rozterki pasowalyby,kto wie czy nie bardziej do ukladu damsko meskiego:)
Ale coś się nie zgadza, bo to co napisała Ata, a to co jest w internecie pod tym tytułem wygląda tak jak zaprezentowała Ewa.
Zauwazylem…
Ale Ata by przeciez tego nie wymyslila…
No chyba
Ja tez tylko to znalazlam
Ja ten wiersz jeszcze poamietam z Polski, a poniewaz mi sie podobal to wyuczylam sie go na pamiec
W internecie podaja tylko niektore fragmenty tego wiersza (moze dlatego, ze wiersz jest dlugi
Nie wszystko co jest w internecie jest prawdziwe!!!
Wpisałem podany tytuł przez Ciebie i wyskoczyło tylko to. Niewiele mogę powiedzieć na temat poezyjnej ckliwości o miłości.
Jak widze nikt nie zna calego wiersza
A te urywki ktore znajdowalam w internecie to takie ni przypial ni przylatal i wiersz przez to traci znacznie na wartosci moim zdaniem
Wiersz caly poznalam z okazji konkursu recytatorskiego
to tylko cytat z tego wiersza!!!
Nie mam tu dostepu do polskich ksiazek zeby poszukac
Moze ktos znajdzie caly w polskiej bibliotece
Mnie tez wyskakuja cytaty ten ktory podalas i jakies dwa inne
Szkoda, bo wedlug mnie to jeden z najlepszych jej wierszy
Jasne ze nie wymyslilam!!!
Przede wszystkim mozna ocenic jak sie ma ten watly cytat do calosci
A ma sie nijako
W internecie sa tez inne fragmenty tego wiersza rowniez sugerujace ze to calosc!. Niestety, internet…
@ata-ata , nie pomogę , no nie pomogę , ja prosta kobiecina i w prosty sposób emocje wyrażam , na wiersyki tyż mnie żoden nie poderwoł
Dla mnie wlasnie ta damsko-damska wersja jest przekonywujaca
A wiersz poznalam z okazji konkursu recytatorskiego, bardzo dawno w Polsce
Nie znalazlam takze drugiego “wielkanocnego” wiersza Szymborskiej, ktore tu cytowalam chyba jeszcze na poczatku starego pytamy (rowniez z pamieci) ale nie pamietam tytulu
Dziwi mnie to ze tak te Szymborska obcinaja
I jeszcze dziwie sie ze ja tak dlugo pamietam niektore wiersze
Znalazłam jeszcze to, ale nie ma tam tego wiersza Znane wiersze
niestety poezja to nie moje rewiry.
nie znalazlam niczego wiecej niz @anon75849589