Szkoda mi czasu na komentowanie tego.
Wczoraj rozmawiałem z najstarszą córką, która mieszka na terenie tej diecezji. Z tego, co mi mówiła, ten dokument traktowany jest, jako ciekawostka, raczej, niż coś poważnego. Wzbudza bardziej wesołość nawet wśród katolików pokolenia córki. Jutro, czyli w niedzielę, podczas mszy, tamtejszy proboszcz ma wygłosić kilka słów w temacie, co już zapowiedział. Chce przekonać wiernych o wiekopomności i słuszności tego pisemka.
O Boziu!
Tu nie mo co komentowac,im cos dzieje sie z glowami.
Chyba uwierzyli,ze to oni sa bogami.
oby Twoja corka miala racje, ze na tego typu bzdury jest je najlepiej zignorowac nie wiem czy wiesz - Hiszpania wystawila note dyplomatyczna do Watykanu - nuncjusz przekroczyl granice zdrowego rozsadku, a poza tym porozmawiajmy o podatkach
pachnie mi to powtorka z rozrywki - jak nie wiadomo o co chodzi to o pieniadze i wladze
I co z tym robic?
Najgorsze, ze ludzie sie na to nabieraja…
Zaden ksiadz z automatu,nie jest dla mnie jakims autorytetem.
Traktuje ich,jak ohol innych ludzi,gdyz nie sa nadludzmi.
Owszem,yo ludzie wyksztalceni,czesto bardzo wysoko,ale to nic nie znaczy,nie czyni go lepszym.
A takiego jak ten w artykule,najnormalniej olewam.
No jestem tego samego zdania!
Niektorzy ksieza,chetnie hy ponownie stosy ustawiali,ukonstytuowali swieta inkwizycje.
Jeszcze by ustanowili,prawo puerwszej nocy))
Wygodne to prawko…
Jak ludziom czegoś brakuje to obsesyjnie o tym myślą.
SMOK coś o ty wie. Dziewic brak to wciąż o nich myśli…
Księżom brak najwidoczniej seksu bo wciąż o nim myślą i mówią…
Trzeba im podpowiedziec,ze reka nie granat h…a nie urwie)))
Czytałam już o tym…równość, tolerancja, różnorodność, przeciwdziałanie przemocy, wykluczeniu, niechcianym ciążom, dorastanie, dojrzewanie… Ciekawe tematy tabu jak na XXI wiek i instytucję przedstawiającą się jako stróża moralności… A osoby, które to tworzyły, musiały być nieźle (za przeproszeniem) popier…lone. Ciekawe, co by było, gdyby tak KK musiał za to zapłacić np. wysoką nawet jak na jego standardy karę ,to samo rodzice, którzy takie coś podpisują. Za działanie na szkodę społeczeństwa. Ale u nas chyba taki klimat, że tylko czekać, aż to się rozniesie na inne diecezje i zostanie pochwalone przez episkopat.
I wlasnie dlatego Tygodnik Powszechny jest jedna z bardzo nielicznych gazet ktore czytam w miare regularnie.
Belkot tego"katalogu…",przypomina lata 50-te i ulotki lub odezwy do narodu w sprawie przeciwdzialania imperializmowi oraz…wolnosci dla Korei Pn.
Podobna retoryka,tylko pozornie mniej zadziorna.Wektory skierowane w innych kierunkach ale stopien glupoty wlasciwie ten sam.