Dzień dobry w Dniu Staroci

Mamy jeszcze

• Dzień Dyskordii
  • po raz któryś już obchodzony w Polsce: Światowy Dzień Tenisa
  • Dzień Niezwykłych Imion i Nazw, np
    pełna nazwa Los Angeles El Pueblo de la Reina de Los Angeles np.
    Donald Duck ma na drugie imię Fauntleroy
    etc…

3 polubienia

Dzień dobry. Oficjalne nazwy krajów są zazwyczaj dłuższe i niezwykłe w porwaniu do zwyczajowych.

Polska - Rzeczpospolita Polska
Rosja - Federacja Rosyjska
Czechy - Republika Czeska
Holandia - Królestwo Niderlandów
Anglia - Zjednoczone Królestwo
Niemcy - Republika Federalna Niemiec

1 polubienie

Masz rację @Daniel86.
Np. Sri Lanka, pełna nazwa w syngaleskim: ශ්රී ලංකා ප්රජාතාන්ත්රික සමාජවාදී ජනරජය - tłumaczy się Demokratyczno-Socjalistyczna Republika Sri Lanki.

4 polubienia

???
Chyba pierwszy raz widze dzień tenisa.A kiedys bylo to dla mnie świeto nieustające…

1 polubienie

Ha, jakoś tak przedwiosennie dziś. Spacer zaliczony. Nieco krótszy, bo zaczęło lać> Deszcz bardzo u nas się przyda! A i jeszcze zrobiłam premierę nowych spodni. Rzeczywiście swietnie się noszą.

1 polubienie

Co to dyskordia?

2 polubienia

A dzisiaj juz nie musisz nikogo turlac.
Dostalam (niestety :worried:) dodatkowe tabletki (niestety inaczej sie nie da) i wreszcie moge spac w miare spokojnie prawie cala noc. Wiec i wstaje wczesniej
A spodnie kupuje w second-shop za 1 euro (polecila mi kolezanka z Basteln-gruppe) markowe, tez swietnie sie nosza!

1 polubienie

@Devil
Cytuje:
“Dyskordia pochodzi od rzymskiej Bogini Eris, która kojarzona jest z nieporządkiem, chaosem. Ale kto wie? Może ludzie zreflektują się i tegoroczne obchody będą miały łagodny przebieg?”

1 polubienie

@collins02
Pamietam, pisales o tym

@Daniel86
Anglia razem z Szkocją to Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej

1 polubienie

@Antykwa
Najlepsza odpowiedz juz zajeta, wiec prosze moderatorki @okonek lub @Bocca-Lupo o zasluzony kolorek dla kolegi

2 polubienia

Dobrze że śpisz. A co do spodni: mam taka “figurę” że nic nie pasuje ( chyba, że za kilkadziesiąt złotych, to niech się pocałują!).

1 polubienie

Zjednoczone krolestwo to nie sama Anglia!

3 polubienia

potocznie mowi sie Anglia, poprawniej Wielka Brytania.
a co do angielskiego pojecia Krolestwo? to czy przypadkiem nie jest to caly Commonwealth?

1 polubienie

Nie.To jest pojecie wspólnoty brytyjskiej.
Określenie Anglia,jest całkowicie złe.Natomiast najpowszechniej używane przez nich to United Kingdom

3 polubienia

Mogę jeszcze dodać, że najbardziej podoba mi się Królestwo Niderlandów - dla mnie brzmi to niemalże bajkowo.

Od tego roku Holandia zmieniała swą angielską nazwę na Niderlandy - taka ciekawostka.

2 polubienia