Mamy jeszcze
- Dzień Dyskordii
- po raz któryś już obchodzony w Polsce: Światowy Dzień Tenisa
- Dzień Niezwykłych Imion i Nazw, np
pełna nazwa Los Angeles El Pueblo de la Reina de Los Angeles np.
Donald Duck ma na drugie imię Fauntleroy
etc…
Mamy jeszcze
Dzień dobry. Oficjalne nazwy krajów są zazwyczaj dłuższe i niezwykłe w porwaniu do zwyczajowych.
Polska - Rzeczpospolita Polska
Rosja - Federacja Rosyjska
Czechy - Republika Czeska
Holandia - Królestwo Niderlandów
Anglia - Zjednoczone Królestwo
Niemcy - Republika Federalna Niemiec
Masz rację @Daniel86.
Np. Sri Lanka, pełna nazwa w syngaleskim: ශ්රී ලංකා ප්රජාතාන්ත්රික සමාජවාදී ජනරජය - tłumaczy się Demokratyczno-Socjalistyczna Republika Sri Lanki.
???
Chyba pierwszy raz widze dzień tenisa.A kiedys bylo to dla mnie świeto nieustające…
Ha, jakoś tak przedwiosennie dziś. Spacer zaliczony. Nieco krótszy, bo zaczęło lać> Deszcz bardzo u nas się przyda! A i jeszcze zrobiłam premierę nowych spodni. Rzeczywiście swietnie się noszą.
Co to dyskordia?
A dzisiaj juz nie musisz nikogo turlac.
Dostalam (niestety ) dodatkowe tabletki (niestety inaczej sie nie da) i wreszcie moge spac w miare spokojnie prawie cala noc. Wiec i wstaje wczesniej
A spodnie kupuje w second-shop za 1 euro (polecila mi kolezanka z Basteln-gruppe) markowe, tez swietnie sie nosza!
@Devil
Cytuje:
“Dyskordia pochodzi od rzymskiej Bogini Eris, która kojarzona jest z nieporządkiem, chaosem. Ale kto wie? Może ludzie zreflektują się i tegoroczne obchody będą miały łagodny przebieg?”
@collins02
Pamietam, pisales o tym
@Daniel86
Anglia razem z Szkocją to Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej
@Antykwa
Najlepsza odpowiedz juz zajeta, wiec prosze moderatorki @okonek lub @Bocca-Lupo o zasluzony kolorek dla kolegi
Dobrze że śpisz. A co do spodni: mam taka “figurę” że nic nie pasuje ( chyba, że za kilkadziesiąt złotych, to niech się pocałują!).
Zjednoczone krolestwo to nie sama Anglia!
potocznie mowi sie Anglia, poprawniej Wielka Brytania.
a co do angielskiego pojecia Krolestwo? to czy przypadkiem nie jest to caly Commonwealth?
Nie.To jest pojecie wspólnoty brytyjskiej.
Określenie Anglia,jest całkowicie złe.Natomiast najpowszechniej używane przez nich to United Kingdom
Mogę jeszcze dodać, że najbardziej podoba mi się Królestwo Niderlandów - dla mnie brzmi to niemalże bajkowo.
Od tego roku Holandia zmieniała swą angielską nazwę na Niderlandy - taka ciekawostka.