Dzień dobry w Dniu Zdrowej Żywności

@Szczery_do_BULU
Bo nie nalezy przesadzac

1 polubienie

@elsie
A teraz zaleca sie picie litrami wody
Reklama oplacana przez “producentow” wody mineralnej?
W sumie byloby tego 4 litry dziennie jakbym sie stosowala do zalecen

2 polubienia

Tyle może nie czystej wody a mineralnej, lemoniady, czy herbatek ziołowych to w upaly wypijesz. Ogolnie to pic sie powinno jak odczuwasz potrzebe. Nadmierne pragnienie bywa sygnalem, ze coś nie tak z organizmem.

2 polubienia

Dodam, że nie chodzi mi o to, że należy jeść chemikalia, ale w sytuacji, w której nie da się całkowicie uniknąć chemii, to różnorodność może być ograniczeniem ryzyka chorób.

1 polubienie

Chyba poniżej 1% czy coś koło tego nie trzeba wymieniać w składzie, ale tu z kolei zgadzam się z @Daniel86 -ulamek procenta np. syropu glukozowo-fruktozowego czy jakiegoś kontrowersyjnego konserwantu i innych rzeczy jest dla mnie jak najbardziej dopuszczalny, a ten sam składnik na drugim miejscu w składzie już nie.
Poza tym trzeba pamiętać, że w jedzeniu muszą być konserwanty, inaczej bardzo szybko nie nadawałoby się do spożycia, ale sporo konserwantów albo nie ma negatywnego wpływu na zdrowie, albo ma niewielki wpływ.
Więc jak widzę fajny skład, to się nie próbuję raczej zagłębiać, co tam moze być poniżej poziomu wymienionego w skladzie.
Tak samo środki ochrony roślin, są szkodliwe, ale bez nich gospodarstwa rolne nie miałyby z czego żyć, bo plony byłyby za małe, no i te środki się potem w miarę możliwości spłukuje, zeby nikt się nie otruł (bo dla firmy to by była masakra), są też specjalne płyny do mycia kupowanych owoców i warzyw, na bazie kwasków, które sobie z tym radzą lepiej niż woda.

3 polubienia

Ja nawet sporo piję ale nigdy nie liczę…

2 polubienia