Dzień dobry w Międzynarodowy Dniu Solidarnosci

Na razie mam problem z przerobieniem liter na polskie i wstawianiem danych na obcy laptop. Po 19 godzinach podrozy musze tez troche ochlonac.
Wiec w skrocie. Inne dni:

• Dzień Sangrii
  • Dzień Kolednikow
  • Dzień Gier
  • Dzień Kiczowatego Swetra Bozonarodzeniowego

A ja sie na razie wylaczam, bo wszystko na co teraz mam ochote to:

3 polubienia

Swetra bozonarodzeniowego nie mam. Z kiczowatych wyrobow tylko czapeczke mikolajowa (nie tylko forumowa)
Sangrie lubie w letnie wieczory - najlepiej wlasnorecznie przyrzadzona, a co do solidarnosci? Za ludzka toast wznosze, za obecny zwiazek zawodowy sdecydowanie nie.

1 polubienie

Lubilem kiedys obchodzic dzien sangrii.Kiedy sie tylko dało! :rofl:
Nie rozumiem…Z Niemiec do Polski w 19 godzin.Chyba pieszo :wink:

2 polubienia

Dzień dobry. Do tej pory żyłem w nieświadomości, nie wiedząc o istnieniu Sangrii, ale gdy zobaczyłem ją w internecie, pomyślałem: fajnie wygląda i chętnie bym spróbował.

1 polubienie

@collins02
Do Hamburga 1,5 godziny, Potem busem reszte lacznie z kilkoma przystankami okolo 20-30 minut, czasem z przesiadka w Opolu

1 polubienie

Autobus a i do autobusu trzeba dotrzec. Potem z przystanku końcowego do domu?
Troche to trwa. Kierowcy tez maja obowiazkowe przerwy.

1 polubienie

19 godzin???
Szybciej sie leci do Tajlandii…

1 polubienie

@collins02
Samolotem sam lot trwa szybciej, ale uciazliwe sa przesiadki. Z mojego miasta do metra, z metra na dworzec w Hamburgu stamtad na lotnisko w Hamburgu, samolotem do Krakowa, z krakowskiego lotniska na dworzec w Krakowie stamtad do miasta docelowego
Busem to jest te 19 godzin, ale wsiadam w Hamburgu i dojezdzam prosto do celu.
W busie ogladam wieczorem film, potem przesypiam noc jakos i dla mnie to prosciej

1 polubienie

@Tak jak odpisalam @collins02 -sowi. A z przystanku koncowego odbiera mnie brat samochodem

Znalazłam też ,że dzisiaj jest :
W roku 2019 Dzień Ryby przypada na 20 grudnia (piątek)
w związku z tym TYLKO RYBY ŚWIĘTUJĄ dziś

:wink: :innocent:

1 polubienie

@collins02 pamiętam,że kiedyś też u mnie wywowałała ta informacja szok (to było na starym pytamy) i @ata-ata mi to wyjaśniła ale i tak nie rozumiem dlaczego tak długo:))

2 polubienia

Tym bardziej ze jechalem kiedys autobusikiem,z Watford,przez Dunkierke,z 2 godz.nieplanowanego postoju,przez Francje,Holandie i Niemcy,via jakies miasteczka pod Szczecinem,do Poznania,bedac ostatnim z 9 do rozwiezienia.I trwalo to 25 godz. z kawalkiem…

3 polubienia

Sangria sangrii nierowna.
Przepisow na to to tyle co na bigos, albo drugie tyle.
Woltaz tez ma rozmaity, w zaleznosci od potrzeb - zwykle jest to mlode czerwone wino, gazowany rodzaj lemoniady i pokrojone owoce, glownie cytrusy, ale moga byc tez jablka, morele, brzoskwinie gruszki. Dopuszczalne jest dodanie brandy.
Moja ulubiona to z rozowwgo wina z morelami i brzoskwiniami. Plus plasterek cytryny i lod.

2 polubienia

To co narysowalas to moja jedyna ochota!!! A wez pod uwage, ze za jakas godzinke zaczynam SPRZATAC! Chyba sie zabije… :frowning: PS A kielbasa JEST???

1 polubienie

@okonek
No to nie wiem, co to jest to, co u nas sie sprzedaje pod nazwa “Sangria”

@elsie
Jest tyle dobrych rzeczy ze kielbase ledwo sprobowalam
Ale kupilam sporo

1 polubienie

@Mamita
No to ja sie wylamuje
i swietuje
i swietuje

mieszanka czerwonego wina wzmocniona wysokoprocentowym alkoholem i aromatami
czyli przemyslowy drink
jak chcesz miec prawdziwa to zrob sobie sama, skladniki sa dostepne - tylko nie uzywaj do tego cukru
lepiej fruktozy lub miodu - tylko nie kazdy lubi miod

1 polubienie

Podobno PRACOHOLICY nie znoszą świąt…ŻADNYCH…

3 polubienia

image

2 polubienia