To jest wlasnie Quatro formaggi,przynajmniej u nas sie tak nazywa.
U mnie cztery pory roku…
Wloska nazwa dokladniejsza ![]()
Tp ja czytalem calkiem inna wersje pochodzenia pizzy margherita
I mowie tu o oryginalnej pizzy sprzed wielu lat.
Marinara u nas jest jeszcze z oliwkami czarnymi
Historia pizzy przypomina bigos i hiszpanska paelle - co kucharz to przepis, a co wies to konwencja.
@Leone_Marco no przecież w tym tekście jest mowa o wydarzeniu sprzed 130 lat. I chodziło o królowa Margherite do Savoia (Małgorzata Sabaudzka) i nawiązanie do flagi włoskiej. Nie wiem jaka mogła być inna historia. Być może dotyczyła pizzy o innej nazwie
Wloch emigrant moze nawet tego nie wiedziec
Tak jak tutejsi Polacy produkujacy pseudo-polska kielbase i reklamujac ja jako produkt polski. Wlasnie takawa kupilam. No coz, zal wyrzucic…
Dzieki za link
ale czy to prawda to nie wiem
chociaz i u nas sie tak przyjelo
Chyba powinnam ci dac ramke, bo to najlepszy dowcip jaki dzisiaj slyszalam
Ewcia-sknerus:

@BingolaJa tez czytalem historie Margherity sprzed wielu lat.
Gdzie wchlopskiej rodzinie,nie bylo nicdo jedzenia,zostalo tylko troche maki i kilka pomidorow.
Rzeczona Margherita,z resztek maki zamiesila ciasto,wrzucila na nie pomidory i wlozyla do pieca.
I tak powstala pizza Margherita.
Jak mi ja dasz , sprzedam na olx ![]()
To pewnie tzw etymologia ludowa, jak legenda o Warsie i Sawie
Taki historii mozesz naczytac sie do woli,co region,to inna opowiastka.
Jaki on tam emigrant? Biznes w Hiszpanii, po sezonie wraca do Wloch, gdzie tez ma pizzerie.
PRAWIE się spóźniłam-za 40 minut już następny dzień będzie i dobrego czynu nie uczyniłam …
Obraz pod Wagnera…Pierwsza mysl jaka mnie naszła:))
Dzisaj musialbym wymyslic jakies"wspak"bo jestem śmiertelnym wrogiem,spózniania sie…
Ostatni raz wybaczylem w 1995.I od tamtej pory,nie prowadze statystyk ![]()
he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he he
To moze jutro?
Hmmm… ![]()
czego dotyczy ten smiech?
Skojarzenie wydaje mi sie dosc sluszne
Będąc “światową wolontariuszką”-bo za moje “WYSTĘPY” nikt mi nie płaci
-jestem obiektem nader podejrzanym i godnym inwigilacji…
-BO CO TEJ BABIE W GŁOWIE SIEDZI?-
A tymczasem Ziemia kręci się dookoła Słońca i ruchowi temu nie ma końca,
/KOPERNIK BYŁA KOBIETĄ …PODOBNO…/
Mój ostatni projekt-TUJE WON -mam na myśli nader szkodliwie działające na ludzki organizm krzewy ![]()
https://www.fakt.pl/kobieta/zdrowie-i-fitness/tuja-to-toksyczna-roslina-szkodzi-zdrowiu/087c7sn