Z innych dni wybrałam:
- Międzynarodowy Dzień Pisarzy
- Światowy Dzień Słuchu
- Dzień Oryginalnych Imion
- Dzień Chorego
- amerykański Dzień Uszczęśliwiania Innych
Z innych dni wybrałam:
Dzień Oryginalnych Imion, to w rodzinie mojej mamy, jej siostra Scholasyka, a brat Feliks. Mama ma na imię Urszula
I przeczytałam Międzynarodowy Dzień Psiarzy
Dzień Dzikiej Przyrody? Toz to święto naszego @Harmonik 'a i jego DSHN!
To profanacja DSHN-u dawać mu 1 z 365 dni w roku, gdy powinno się go doceniać przez cały rok, bo przecież gdyby nie jego całoroczne udzielanie się, prawie nikt z ludzi nie przeżyłby nawet 1 dnia.
@Bocca-Lupo
Ja tez ma olficjanie oryginalne imie, ktorego nie uzywam. Kaprys mojej mamy. Teraz to mi nie przeszkadza, ale juz sie przyjelo to nieoficjalne i jak musze podac to wedlug dowodu to sie dziwia i pytaja czy to tez ja.
Ten dzien psiarzy to jeszcze nic. Wczoraj byl wg kalendarza polskiego dzien przyturlania bibliotekarzy. Dni z kalendarza polskiego kopiuje bez sprawdzenia a tam juz drugi raz nbyl blad
@Bingola
Wlasnie sie odezwal!
A ja nadal analizuje twoje zagadki.
Niestety tam sa slowa ktorych nie znam albo nie pamietam jak np san-dacza -na to bym nie wpadla bo juz zapomnialam nazw
Ale to co moge to rozwiazuje
A to jest bardzo ciekawe, Twoje imię Nie zdradzisz? Na ucho?
Może Prozerpina? Albo Prakseda?
Moja ciocia ma na imię Pelagia
@Bocca-Lupo
Samo imie nalezy do rzadkich ale moze bym zaakceptowala, gdyby nie zdrobnienia ktore mi nadawano
Moze ci kiedys napisze na poczte
Będę czekała
Andromeda. Z ta oryginalnoscia imion to czy przypadkiem Jasio czy Kasia nie bedzie oryginalne w kraju zamiaszkalym przez Johnow i Catheriny?
@okonek
Andromeda - takie imie by mi pasowalo
A Janów i Janków w Niemczech jest sporo
Byla kiedys moda na popularne imiona rosyjskie i polskie
Na fali zmian po smierci Franco, za czasów ktorego wybor sprowadzal sie do pocztu popularnych swietych niektorych brzmiacych dla nas abstrakcyjnie jak na przyklad Primitivo nastala wolna amerykanka. I moda na starogreckie dla kobiet.
Z kolei w Ameryce Poludniowej ciagle nadaje sie imiona angielskie, zwykle wymawiane z hiszpanska lub wrecz w zapisie fonetycznym co daje czasem zabawny efekt z naszego punktu widzenia.
O rany…Uchowajcie mnie raz na zawsze od ludzi ktorzy chcą za wszelką cene,uszczesliwiać innych.
A pisarzom niech bedzie chwała.Bez nich byłoby fatalnie…
Piękne!
Słuchu?
Możesz powtórzyć?