Nie zrozumiałeś. To jest ulica Orzeszkowej a nie Orzeszkowa ![]()
Ale Twój kolega mieszka przy ulicy Orzeszkowej, więc ulica jest Orzeszkowa.
Tok rozumowania kolegi jest słuszny. Szkoda tylko, że na seansie Nad Niemnem orzeszki zajadał ![]()
Słyszałem o podobnych nieporozumieniach w innych miastach. Moja firma miała kiedyś Oddział w Łodzi na ulicy Orzeszkowej. Elizy Orzeszkowej, oczywiście! Ale większość ludzi mówiła: “jadę na Orzeszkową” ![]()
Tu płakać raczej należy ![]()
W Lodzi masz Plac Wolnosci i Plac Niepodleglosci. Czerwony Rynek i Zielony Rynek jakby tego bylo malo ulce Czerwona i Zielona.
Jest Srebrna i Serebrzynska. Posrebrzanej nie ma.
Ulica Złota nie leży na Zlotnie, a samo Złotno dzieli sie na Stare, Nowe i Jasienica .
Ogolnie czesto jedno na mapie i wykazie, a drugie w ludzkoch głowach. Bo wiele nazw zachowalo się jeszcze na zasadzie tradycji w przkazie ustnym z czasow kiedy miasto bylo ziemia obiecaną ![]()
Ale jak sadze nie jest to typowe tylko dla Łodzi, bo urzednicy i rzadzacy swoje, a ludzie i tak woleli przez lata komuny ulice Nowotki nazywac Pomorską, chc ci najstarsi pamietali ja jeszcze jako Średnią?
Zresztą przesledzenie nazewnictwa dzielnic i ulic każdej miejscowosci, nie tylko w Polsce to swietna lekcja historii.
Serio? W jakiej dzielnicy jest ta ulica, przy której tak się upierasz? ![]()
A w Białymstoku jest Plac Niepodległości imienia Romana Dmowskiego. Taka “piętrowa” nazwa.
Jak juz mowa o Bydgoszczy to macie tam ulicę Zaświat, jakże by inaczej, w okolicy cmentarza.
W Lodzi jest ulica Smutna.
Prowadzi od aresztu sledczego.do cmentarza.
Cos jak Most Westchnień w Wenecji ![]()
Więzienie powinny znajdować się przy Placu Wolności.
![]()
Przeczytaj jeszcze raz ![]()
A zabiłeś mi klina. Aż sprawdzilam czy w Łodzi oprócz aresztu śledczegojest jakieś więzienie?
I przy okazji jaki adres ma izba wytrzeźwień. Niestety nie jest to ulica Piwna.
Most Westchnień jest także w Bydgoszczy. To łącznik między dawnym sądem, a galerią, którą odprowadzaną skazańców. Nad uliczką pod nazwą Zaułek.
To jest bardzo logiczne miano, przyznaj proszę, ech… ![]()
“Miasto inspiracji” kurka wodna, ale żadnej dziwnej nazwy ulicy jakoś nie kojarzę .
Poszukałam jeszcze :Rusałka? Czwartek? Słomiany Rynek? Zakręt?
Nic w tych nazwach dziwnego nie widzę