Dziwne nazwy ulic czy placów – macie jakieś swoje typy?

https://bydgoszcz.naszemiasto.pl/oto-najsmieszniejsze-ulice-w-bydgoszczy-nazwy-tych-ulic-moga-zaskakiwac/ar/c1p2-26565099

Nie zrozumiałeś. To jest ulica Orzeszkowej a nie Orzeszkowa :rofl:

Ale Twój kolega mieszka przy ulicy Orzeszkowej, więc ulica jest Orzeszkowa.
Tok rozumowania kolegi jest słuszny. Szkoda tylko, że na seansie Nad Niemnem orzeszki zajadał :blush:

1 polubienie

Słyszałem o podobnych nieporozumieniach w innych miastach. Moja firma miała kiedyś Oddział w Łodzi na ulicy Orzeszkowej. Elizy Orzeszkowej, oczywiście! Ale większość ludzi mówiła: “jadę na Orzeszkową” :laughing:

Tu płakać raczej należy :tired_face:

W Lodzi masz Plac Wolnosci i Plac Niepodleglosci. Czerwony Rynek i Zielony Rynek jakby tego bylo malo ulce Czerwona i Zielona.

Jest Srebrna i Serebrzynska. Posrebrzanej nie ma.

Ulica Złota nie leży na Zlotnie, a samo Złotno dzieli sie na Stare, Nowe i Jasienica .

Ogolnie czesto jedno na mapie i wykazie, a drugie w ludzkoch głowach. Bo wiele nazw zachowalo się jeszcze na zasadzie tradycji w przkazie ustnym z czasow kiedy miasto bylo ziemia obiecaną :wink:

Ale jak sadze nie jest to typowe tylko dla Łodzi, bo urzednicy i rzadzacy swoje, a ludzie i tak woleli przez lata komuny ulice Nowotki nazywac Pomorską, chc ci najstarsi pamietali ja jeszcze jako Średnią?

Zresztą przesledzenie nazewnictwa dzielnic i ulic każdej miejscowosci, nie tylko w Polsce to swietna lekcja historii.

Serio? W jakiej dzielnicy jest ta ulica, przy której tak się upierasz? :thinking:

A w Białymstoku jest Plac Niepodległości imienia Romana Dmowskiego. Taka “piętrowa” nazwa.

1 polubienie

Jak juz mowa o Bydgoszczy to macie tam ulicę Zaświat, jakże by inaczej, w okolicy cmentarza.

3 polubienia

W Lodzi jest ulica Smutna.

Prowadzi od aresztu sledczego.do cmentarza.

1 polubienie

Cos jak Most Westchnień w Wenecji :laughing:

3 polubienia

Więzienie powinny znajdować się przy Placu Wolności.
:blush:

1 polubienie

Przeczytaj jeszcze raz :slightly_smiling_face:

1 polubienie

A zabiłeś mi klina. Aż sprawdzilam czy w Łodzi oprócz aresztu śledczegojest jakieś więzienie?

I przy okazji jaki adres ma izba wytrzeźwień. Niestety nie jest to ulica Piwna.

Most Westchnień jest także w Bydgoszczy. To łącznik między dawnym sądem, a galerią, którą odprowadzaną skazańców. Nad uliczką pod nazwą Zaułek.

To jest bardzo logiczne miano, przyznaj proszę, ech… :hugs:

1 polubienie

Nie wiem, kto tu czego nie zrozumiał, ech. Odnoszę się do tego pierwotnego wpisu.

1 polubienie

“Miasto inspiracji” kurka wodna, ale żadnej dziwnej nazwy ulicy jakoś nie kojarzę .

Poszukałam jeszcze :Rusałka? Czwartek? Słomiany Rynek? Zakręt?

Nic w tych nazwach dziwnego nie widzę