Serbia nie obrazila sie za przytoczenie sprawy Kosowa w kontekscie Donbasu i Naddniestrza?
Ależ skąd. Serbowie, w większość swojej, to prorosyjski naród. I bardzo bojowo - nacjonalistyczny.
To wiem. Oni za ruskimi, ale Kosowo moglo zabolec…
Podczas gdy sekretarz generalny Organizacji Narodów Zjednoczonych António Guterres wyjaśnił swoje zaniepokojenie sytuacją humanitarną na Ukrainie i w mieście Mariúpol, prezydent Rosji Władimir Putin wolał we wtorek przenieść początek rozmowy na wątek Kosowa, aby to porównać ze sprawą prorosyjskich podmiotów we wschodnim Donbasie i we wschodniej Ukrainie.
Za La Vanguardia, tlumaczenie wolne.
Z tego co wiem to Kosowo jest uznawane dosc wybiorczo, ale coś kolo setki państw uznało.
Polska tak, Hiszpania nie.
Pewnie miał na myśli okres czasu, gdy Szczecin należał do Niemiec. A właściwie do Prus. Musiałbyś trochę poznać historię Polski, żeby zrozumieć. Napiszę Tobie tylko tyle, że Szczecin do Polski należy od 1945 roku, a przedtem nigdy polski nie był. Lwów, natomiast polskim się stał, kiedy podbił go Kazimierz Wielki. Przedtem należał do księstwa kijowskiego, które w tym czasie już upadało. To był XIV wiek. I należał do Rzeczypospolitej do 1939 roku. Wtedy zabrał go Polsce Stalin na mocy paktu; - Ribbentrop - Mołotow.
Ucz się młody historii, a wtedy zrozumiesz. Pomogę Tobie chętnie.
Aha, słów Cejrowskiego nie bierz na poważnie. On ma takie pojęcie o historii, jak ja o chińskim balecie.
Wolę te nasze swojskie balety, np balety na Bałutach. Zaliczyłem kilka i nawet nie pytaj…
![]()
A w 77, to nawet bramkowałem.