Jakie znasz przykłady Istot które można nazwać lub określić jako Fantomy albo Fantom w Kulturze
to znaczy:
Filmie
Literaturze
Muzyce (Piosenkach, Utworach Muzycznych)
Dziełach Sztuki (Malarstwie, Rzeźbie i Innych)
Architekturze
?
Jakie znasz przykłady Istot które można nazwać lub określić jako Fantomy albo Fantom w Kulturze
to znaczy:
Filmie
Literaturze
Muzyce (Piosenkach, Utworach Muzycznych)
Dziełach Sztuki (Malarstwie, Rzeźbie i Innych)
Architekturze
?
Raz zajrzałem do googli, i tam można trochę znaleźć opracowań. Inaczej obawiam się, że tutaj jednak nie znajdziesz eksperta w tej dziedzinie.
Trudno odpowiedzieć na TAK postawione pytanie bo nie do końca wiem o co Ci chodzi…
Fantom to zjawa lub widziadło…Fantom to potocznie taka kukła używana do ćwiczeń z zakresu pierwszej pomocy.
Oczywiste w tym momencie jest to że owe fantomy wręcz wypełniają przynajmniej 2-3 gatunki filmowe jak np. horror czy fantasy.Poważniej rzecz ujmując,zjawiska takie miewają miejsce w filmach dotyczących osób z zaburzeniami psychicznymi.Nie mówiąc już o tym że film czy literatura bywają taką gałęzią sztuki w której wszystko to może się nawet zazębiać…Poczynając np. od Frankensteina a kończąc na…Czarnym obelisku,Ericha Marii Remarque’a [postać Genevieve/Izabelli Terhoven cierpiącej na schizofrenię.Osoby której świat widziany,mówiąc delikatnie,nieco różnił się od tego który faktycznie ją otaczał…]
Rozmaite “widzenia"spotykamy także w malarstwie,także i tym sakralnym,by wspomnieć wszelkie alegorie.
Nie tylko jednak…Weżmy np. prerafaelitów i obraz Johna Everetta Millais’a"Ofelia”.Śmierć szekspirowskiej Ofelii,widziana okiem malarza w scenie której w dramacie nie było…Scena tonięcia w strumyku,dotkniętej obłędem Ofelii…
Co do muzyki…Wcale nie takie to łatwe ale…Jest przecież sztandarowy album Jona Andersona,wokalisty Yes,“Olias Of Sunhillow”.Ta miedzyplanetarna podróż,pełna opisów świata przecież nieznanego,istniejącego tylko w wyobrazni autora…Taka rockowa “odyseja kosmiczna” ![]()
Piosenka…
Pcha mi się wręcz jako przykład"Zegarmistrz światła" Tadeusza Wozniaka
Jest to jednak ściśle związane z tekstem bo muzyka brzmi wręcz tradycyjnie.
I tutaj dochodzę do wniosku że w muzyce,owo zetknięcie się z czymś wymykającym się,pozostającym w sferze wyobrazni lub niedopowiedzeń,miało najczęściej miejsce w przypadku eksplozji rocka elektronicznego lat 70-tych.Tangerine Dream,Klaus Schulze ale także Isao Tomita czy w wybranych fragmentach,nawet J.M.Jarre
Chodziło mi o fantom w znaczeniu zjawy lub widziadła.
Chodziło mi właśnie o takie przykłady jakie podałeś, dziękuje.
Cały czas udowadniasz, że jesteś podporą moich pytań i tego forum
Och…Gdybym był młodszy,pewnie bym się zaczerwienił😉
Dziękuję!
Ta postać sama się nasuwa i też była niczym widmo ![]()
My kojarzymy z filmem z Louisem De Funes ale sama postać ma już ponad 110 lat!