Kaczka to u mnie dlugo nie przetrwa, w kuper, oskubac i do piekarnika.
Przebrany mialby sie z pyszna ![]()
![]()
![]()
@vera223 Aż musiałam obczaić zwierza w internecie. Na pewno wcześniej już widziałam, ale nie miałam pojęcia o nazwie…
W Europie trafia sie paskowana, tez duza ja widzialam takie ze 20-25 cm, jadowita, ale zwykle chowa sie gdzies pod kamieniami, a odkryta zwiewa ile sily w odnozach.
Takie coś to ja widziałam w brodziku kiedyś… miałam też taką żelową niebieską zabawkę … albo takie coś mega podobne…
W Polsce to moglas widziec skolopendre domowa, w zasadzie dla ludzi niegrozna, bo jadu produkuje niewiele, a bardzo pozyteczna - do jej przysmakow naleza wszyscy nieproszeni goscie od karaluchow po rybiki. Ekologicznie sie z nimi rozprawia.
Ta ze zdjecia występuje tylko w Europie Poludniowej. Tam gdzie cieplo.
Spotkałam ją kiedyś na lazurowym… w środku gorącego lata.
A to bardzo prawdopodobne, ze wlasnie taka. Tam sie nawet skorpiony trafiaja. W Hiszpanii nie wiadomo dlaczego, ale na szczescie skorpiony sa rzadkoscia, o ile w ogole bywaja.
I pewnie nawet myszy w okolicy nie bylo, nie mowiac juz o owadach?
Dużo nóżek to ma i szybko się chyba przemieszcza
a moja skolopendra to chyba zwyczajna była… , ze 20 cm… ciemno brązowa, tak pamiętam. Sporo odmian jest…
Ja prdl! Gdyby to ważyło tonę, to niezła bestia z tego by była…
Niezła pyta XD
Chyba wszystko co żywe i waży tonę to niezła bestia ![]()
Na ten widok zrobiło mi się słabo…
POTWÓR!!! (to cała wypowiedź…)
Gdyby ważył tonę, to byłby to niezły potwór… ale i tak słabo się robi…
Nie znoszę takich ROBALI!!!
Zatrudniliby robaczka do ekranizacji Diuny Franka herberta. Ale czesc krocionogow jest roslinozerna.
Czyli worek potu … ![]()