Zgadzacie się z tym?
Dlaczego tak jest?
Nie do końca, ale to zależy od punktu widzenia.
Pamiętam czasy, gdy byliśmy pod butem ZSRR, to Izrael był ten zły. Nadal sojusznicy putinowskiej Rossji stoją za Iranem, przeciw Izraelowi.
Bo im wolno..ale ich nie..
Coś w tym jest, na to wychodzi. Etc.
Trzeba spojrzeć w tył, co z czego się bierze.
I tak, np. na przywódcy Isralskim grożą sądy, etc. Jakieś potencjalne więzienie nawet. Co on robi w tym momencie, ano, przedłużał na maksa wojnę w strefie opatrunku…, gdy zaczęło się robić to coraz bez uzasadnienia, przyczepili się nowemu wojennemu motywowi, tj. niby zagrożenia płynącego z kraju perskiego. No i jest okazja, to życia w świętym spokoju i bez więzienia dla Bendżamina obrońcy świata…
Czy to jest prawdziwy cel wszelkich wojen w tym świecie, takie pytanie.
Rozkręca się wojnę, bo ona pomaga utrzymania władzy, osłabienia demokracji u siebie, lub ciągot do niej. Przecież to samo robi pjutek.
Ja sie nie podejmuję oceny.
Jedno jest pewne, granice zdrowego rozsądku zostaly przekroczone.
z trgedii II wojny zwanej Holocaust zrobilo sie przedsiebiorstwo Holicaust.
Żydzi mają monopol na ratowanie świata za wszelką cenę?
A ja zawsze myślałam, ze hAmerykanie
Też Żydzi.,. co prawda w obecnej legislaturze Trumpa .zydem ( mala litera, wyznanie) jest tylko szef Bialego Domu, a raczej gabinetu ( to musialabym sprawdzic) to w poprzedniej bylo ich sporo od zięcia poczynając.
A i dotacjami od zydowskich biznesmenow i milionerow nie gardzi, wiec jest cos za cos?
I Ukry.
Bardzo prostackie.
I bardzo cwane ze strony hamasu [z malej litery]
I dzisiaj już nikt nie pamięta,kto zaczął i w jaki sposób.W onym pazdzierniku…
NIKT wtedy nie zareagował na zbrodnię.
Ale jak tylko Izrael zrobi cokolwiek,od razu cały świat rusza ze swą nieustającą i wieloletnią żądzą tępienia “żydostwa”…
A u nas to już wręcz rozkwit uśpionych pasjii które teraz znajdują swe ujście.
Ludzie oceniają wydarzenia ale jak zwykle,nie mają żadnego pojęcia ani o geografii,ani o historii.Szczyty głupoty osiągają właśnie teraz choć oczywiście Netanjahu nie jest bez winy.Uparcie lansuje swój lokalny"blitzkrieg",nie oglądając sie na nic…Pewni opieki amerykańskiej,wręcz prowokują do lokalnego konfliktu na wielką skalę…
Moim zdaniem to krótki metraż,co widać już teraz.Świat nienawidzi Żydów a świat arabski nienawidzi Żydów,przynajmniej od roku 1947-8.
Izrael nie ma wyjścia aby sie obronić.Są otoczeni ze wszystkich stron.Ale zniechęcanie świata który i tak nie pała do Izraela sympatią…Dla mnie to i pycha,i głupota,choć może tego jeszcze teraz nie widać…
Z tymi żydami i swiatem? Oni to chyba maja przechlapane od stworzenia swiata?
Ale z drugiej strony? Daj immamom atomówkę?
Bo srodki przenoszenia, w przeciwienstwie do wielu innych krajów maja… Gorzej niz brzytwe malpie.
Zwlaszcza, ze szyityzm ma sklonnosci do przedziwnego łączenia duchowosci, meczenstwa z posługiwaniem się religią jako narzędziem politycznym i militarnym.
Teraz sie jeszcza zacznie z ciesnina Ormuz. Zagrozeniem baz USA na calum świecie, a jest ich cos 850 w 80 krajach
Czyli wojna swiatowa a la carta…
Izraelowi chodzi przecież o odwróconie uwagi od Gazy
Nie tylko. Problem iranskiej atomowki i irackiej (troche mitycznej, bo nie dysponowal arsenalem wiekszym niz na dzialania lokalne) broni chemicznej plus srodki jej przenoszenia to niewiele mlodszy od wojem terytorialnych z Palestynczykami.
A że teraz jedno poszlo za drugim?
Iracka chemia nie była mityczna!!!Dyskutować można co do prawdopodobieństwa atomowych badań ale nie w przypadku chemii gdy Sadam masowo mordował chemią całe wsie Kurdów.
Jeden z najbardziej parszywych zbrodniarzy.
Oczywiscie, ze Saddam bron chemiczną mial i jej uzywal bez skrupolow. Ale caly wystep Coliina Powella w 2003 byl delikatnie mowiac nieprawdą.
I o to mi chodzilo. To, ze parszywiec skonczyl jak skonczył. I tak za pozno, bo powinni sie z nim rozprawic przy okazji Kuwejtu.
Ale Saddam zaprzestał prac na atomówkę, a z broni chemicznej się wycofywał, to były tylko preteksty do obalenia tyrana. W Iranie program atomowy też jest pretekstem, ale też realnym zagrożeniem.
No i wplyw Saddama czy podobnego Kadafiego na destabilizacje Bliskiego Wschodu nie byl az tak duzy jak Iranu finansujacego Hezbollah, Hamas, Huti. Nie liczac Sily Ghods, czyli oddzialow specjalnych dbajacyh o tworzenie “piątej kolumny” w krajach islamskich , oni sa dotatkowo jeszcze od smierci Mahometa skłóceni wewnetrzenie na poziomie chyba wiekszym niz Europa byla w okresie reformacji? Bo na porozumienie jak w przypadku katolikow i protestantów za bardzo szans nie ma w ideologiach , gdzie nie istnieje pojecie władzy świeckiej.
Inna sprawa, że i chrzescijanie miewaja problemy z oddzieleniem sacrum od profanum…
A wracając do kwestii Iranu i atomowki? Moim zdaniem nastepna malpa z brzytwa w tym regionie niczym dobrym sie nie skończy. Wystarczą Indie i Pakistan, jak na razie trzymajace sie w szachu i wyrzynajacebsie w konfliktach granicznych metoda tradycyjną.
Izrael zabił więcej cywilów i dzieci niż Putin na Ukrainie
Nie wiem czy wycofanie po masowych mordach,da sie obronić.Ja bym nawet nie próbował.Zresztą trudno to osadzić w czasie.
Niemcy też [i to generalicja!!! protestowali masowo przeciwko istnieniu Dirlewanegrowców.Tyle że to już było PO Powstaniu,gdy wojnę mieli przegraną…