Za to nieźle wciągają.
Polska pcha się w powtórkę z Francji. Polski rząd z jednej strony sprowadza setki tysięcy imigrantów zarobkowych z Afryki i Azji, a jednocześnie dla krótkowrocznych korzyści wyborczych sieje ksenofobię.
bo oni są tańsi niż Ukraińcy, tylko, że ci drudzy mają mentalność cywilizowaną i dzieci do opieki…więc za drogo wychodzi. Zresztą kto tam się małymi Ukraińcami martwi sądząc po tym, jak wygląda oferta oświaty…
Polityczna dwubiegunówka.
Trzeba to dobrze załatwić. Wtopić tych obcych w społeczeństwo. By nie poczuli się gorsi bo wtedy płoną miasta
W jakiej szkole pracujesz? średniej? W mojej jest kilkoro Ukraińców, w różnych krasach. Chodzą na wszystkie przedmioty, razem z pozostałymi dziećmi. Dodatkowo mają lekcje polskiego, zaczynając oczywiście od alfabetu. Spora część już mówi po polski, może z błędami, ale jednak mówi. Jeszcze nie piszą i nie czytają. Polonistka po lekcjach prowadzi lekcje j. pol. dla starszych dzieci, raczej jako konwersacje, bo oni też w LO mają dodatkowo j. polski. To mało?
W szkole, we wsi w której mieszkam, jest 4 Ukraińców, oni tez mają dodatkowe lekcje polskiego.
Dodam jeszcze, że Ukraińcy lepiej radzą sobie z matematyką niż nasze dzieciaki, tzn. więcej umieją na poziomie danej klasy. A u Ciebie jak? .
To, że już się przerzuciło na Belgię, czekałem na to, ale nie spodziewałem się, że i w uporządkowanej Szwajcarii też będą dymy…
U mnie spokój. Ale…
U mnie nie zatrudnili nikogo do polskiego, bo “i tak dzieci nie sa zainteresowane”. Oferowali 12godz. w takich godzinach, że podobno nikt z zewnątrz się nie zgodził.
Pić też piją @okonek a potem sobie tłumaczą że Allah nie widział bo pił pod dachem (nie robię sobie żartów takie stwierdzenia rzeczywiście mają tam miejsce) Albo wymyślają inne głupoty
Na piwo namówiłem w sumie trzech, ale to były chłopaki w porządku. Raz dwóch Turków, a potem jednego Pakistańczyka. Każdy po dwa piwa i odjazd…
Piłem też wódkę z jednym ciapatym, ale on był ateistą i uciekł z Iranu z tego powodu do Belgii. Też spoko gość.
Francuskie władze w przypadku emigracji do ichniego kraju popełniły cały szereg błędów. Przydałoby się, żeby nasze władze wyciągnęły z tego jakieś konstruktywne wnioski i wdrożyły jakiś rozsądny plan działania, a nie uprawiały jedynie doraźną, do tego głupią politykę.
Zgadza się. Tylko trzeba tez wziąć pod uwagę kontekst historyczny.
Francja mniejsze lub wieksze ambicje kolonijno - imperialne miała. A ich polityka w stosunku do ludzi pochodzacych z terytoriow zaleznych okazala sie chyba najgorsza z mozliwych.
(oczywiscie w swiecie cywilizowanym, czyli pomijam sowiety).
Choc Anglicy tez po sobie niezły delikatnie mowiac burdel zostawili…