Grabicie liście czy zostawiacie na zimę?

Koło mojego bloku wpadli na pomysł=NIEŚWIADOMI CZY CO?
Używają dmuchaw,a przecież:
" Zakazy używania dmuchaw obowiązują już m.in. w Łodzi, Wrocławiu, Warszawie, Opolu, Poznaniu i Krakowie, choć nie zawsze dotyczą całego obszaru miast. Według krakowskiego magistratu, 20-30 minut pracy takiej dmuchawy powoduje większe zanieczyszczenie powietrza niż samochód, który przejedzie wiele kilometrów.
Co jeszcze irytuje Was jesienią?

2 polubienia

Jesienią wkurza mnie niestabilność. Rano zimno, potem cieplej a wieczorem znowu zimno. No i dni krótkie.

Co do liści i dmuchaw to u mnie na blokowisku dozorcy grabią codziennie.
A dmuchaw używają by oczyścić chodniki z liści. Zamiast zamiatać.

2 polubienia

To ja chyba jestem Polska Z. Nigdy żadnych dmuchaw nie widziałam w użyciu, a przecież to miasto wojewódzkie. Aż w takim zacofaniu żyję? :thinking:

1 polubienie

Dmuchawy? Typu odkurzacz?
Tak sa uzywane
Do spolki z kosiarkami z podcisnieniowym workiem
Rok temu podpisalam petycje o nie tyle zakazie, a o ograniczeniu.

Dlaczego nie powinno się całkowicie wygrabiać opadłych liści?

Liście:

1. Tworzą ściółkę, co sprzyja różnorodności biologicznej.
  2. Zapewniają drzewom i krzewom substancje odżywcze.
  3. Są warstwą ochronną przeciwko wysuszeniu gleby.
  4. Chronią rośliny przed mrozem.
  5. Zapobiegają ubijaniu wierzchniej warstwy gleby.
  6. Dają schronienie – potrzebują ich zwierzęta, np. jeże, owady.
  7. Są spiżarnią m.in. dla ptaków.

Nadmierne wygrabianie szkodzi - jest nieekologiczne i nieekonomiczne.

Wyjątkiem są liście spod kasztanowców - te trzeba wygrabiać, bo zimują w nich larwy szkodnika - szrotówka.

4 polubienia

Szrotowka to gatunek inwazyjny
Grabienie lisci ? Leczenie syfu puderm
Ogólnie odbudowanie rownowagi w przyrodzie w starej.wessji j est malo prawdpodobnie

Dmuchawa tylko na krótko przegania liście w inne miejsce. Bezsensowna robota, bo nikt tych liści z kupy nie usuwa, wiatr je rozwiewa na wszystkie strony.

1 polubienie

Ciesz się :wink:

Nie, odkurzacz zbiera śmieci, dmuchawa je tylko przesuwa w inne miejsce.

2 polubienia

No patrz, bez wypowiedzenia wojny szrotówkowi, DSHN się załamie…

Eksperymentowałem, sprawdzałem, nie grabiąc liści. Na wiosnę zniknęły same!!!

2 polubienia

Mądre pytanie.

1 polubienie

U mnie zawsze sie zostawiało. Doskonały nawóz!

2 polubienia

Bo juz użyźniły!

1 polubienie

Niektore odkurzacze starsze mozna było jako dmuchawę wykorzystac ruska rakieta miała nawet przystawke do malowania natryskowego

1 polubienie

Grabie gdzie tylko mogę.Oczywiscie nie ide z grabiami do lasu ale wokół domu czy na trawnikach,powinno to być obowiązkowe i egzekwowane.
W Anglii ani nie grabią ani nie odśnieżają co miewa swój urok ale…Wynika raczej z ich lenistwa i braku niemal calkowitego,jakiegokolwiek poczucia estetyki.
Mozna sie nie uganiac za paroma listkami ale jesli wiatr uklada ich stosy na chodnikach [co działa jak magnes na szczury] i miesza sie ze śmieciami typu resztki jedzenia czy wszelki plastik to to juz jest gruba przesada!

1 polubienie