Koło mojego bloku wpadli na pomysł=NIEŚWIADOMI CZY CO?
Używają dmuchaw,a przecież:
" Zakazy używania dmuchaw obowiązują już m.in. w Łodzi, Wrocławiu, Warszawie, Opolu, Poznaniu i Krakowie, choć nie zawsze dotyczą całego obszaru miast. Według krakowskiego magistratu, 20-30 minut pracy takiej dmuchawy powoduje większe zanieczyszczenie powietrza niż samochód, który przejedzie wiele kilometrów.
Co jeszcze irytuje Was jesienią?
Jesienią wkurza mnie niestabilność. Rano zimno, potem cieplej a wieczorem znowu zimno. No i dni krótkie.
Co do liści i dmuchaw to u mnie na blokowisku dozorcy grabią codziennie.
A dmuchaw używają by oczyścić chodniki z liści. Zamiast zamiatać.
To ja chyba jestem Polska Z. Nigdy żadnych dmuchaw nie widziałam w użyciu, a przecież to miasto wojewódzkie. Aż w takim zacofaniu żyję?
Dmuchawy? Typu odkurzacz?
Tak sa uzywane
Do spolki z kosiarkami z podcisnieniowym workiem
Rok temu podpisalam petycje o nie tyle zakazie, a o ograniczeniu.
Dlaczego nie powinno się całkowicie wygrabiać opadłych liści?
Liście:
- Tworzą ściółkę, co sprzyja różnorodności biologicznej.
- Zapewniają drzewom i krzewom substancje odżywcze.
- Są warstwą ochronną przeciwko wysuszeniu gleby.
- Chronią rośliny przed mrozem.
- Zapobiegają ubijaniu wierzchniej warstwy gleby.
- Dają schronienie – potrzebują ich zwierzęta, np. jeże, owady.
- Są spiżarnią m.in. dla ptaków.
Nadmierne wygrabianie szkodzi - jest nieekologiczne i nieekonomiczne.
Wyjątkiem są liście spod kasztanowców - te trzeba wygrabiać, bo zimują w nich larwy szkodnika - szrotówka.
Szrotowka to gatunek inwazyjny
Grabienie lisci ? Leczenie syfu puderm
Ogólnie odbudowanie rownowagi w przyrodzie w starej.wessji j est malo prawdpodobnie
Dmuchawa tylko na krótko przegania liście w inne miejsce. Bezsensowna robota, bo nikt tych liści z kupy nie usuwa, wiatr je rozwiewa na wszystkie strony.
Ciesz się
Nie, odkurzacz zbiera śmieci, dmuchawa je tylko przesuwa w inne miejsce.
No patrz, bez wypowiedzenia wojny szrotówkowi, DSHN się załamie…
Eksperymentowałem, sprawdzałem, nie grabiąc liści. Na wiosnę zniknęły same!!!
Mądre pytanie.
U mnie zawsze sie zostawiało. Doskonały nawóz!
Bo juz użyźniły!
Niektore odkurzacze starsze mozna było jako dmuchawę wykorzystac ruska rakieta miała nawet przystawke do malowania natryskowego
Grabie gdzie tylko mogę.Oczywiscie nie ide z grabiami do lasu ale wokół domu czy na trawnikach,powinno to być obowiązkowe i egzekwowane.
W Anglii ani nie grabią ani nie odśnieżają co miewa swój urok ale…Wynika raczej z ich lenistwa i braku niemal calkowitego,jakiegokolwiek poczucia estetyki.
Mozna sie nie uganiac za paroma listkami ale jesli wiatr uklada ich stosy na chodnikach [co działa jak magnes na szczury] i miesza sie ze śmieciami typu resztki jedzenia czy wszelki plastik to to juz jest gruba przesada!