co Ty znowu piszesz @kaziu, pewniakami to byli kucharze na statkach, bo dla pewnosci bytow nizszych na takowe nie wpuszczali, zeby zeglarze marzyli o dotarciu do portu.
no chyba, ze szlachetnie urodzone i placzacace sie za bardzo po pokladzie, a siedzace grzecznie w kapitanskiej kajucie na rufie.
natomiast zamkowa kuchnia i spizarnia wtedy zarzadzaly niewiasty. piwniczka to zalezy - podczaszym zwykle bywal mezczyzna, ale juz apteczka z destylatami zwanymi nalewkami nie podlegala jego jurysdykcji.
natomiast na pewno mezczyzni byli zaopatrzeniowcami, polowanie i sciaganie podatkow w naturze byla czynnoscia przypisana do nich.
Potrzebuję kobiety. Nie tylko do gotowania
@okonek W lokalnej knajpie suszi najbardziej lubię wodorosty serwowane na przystawkę
ja za salata nie przepadam, a Ty mi kazesz jesc wodorosty na przystawke?
To żarcie dla trzody jest. Daje się po to by mięsa było więcej. Dla człowieka.
no nie wiem czy krowa lub swinia to by tak wodorosty jadla? moze slodkowodne to jeszcze na jakas pasze przerobisz, ale morskie?
nie sa zle pod warunkiem, ze bedzie ich nieduzo i zostana podane obok porzadnego kawalka ryby.
edit i jak wiadomo rybka lubi plywac.
A nie mowilem?!
Skoro już w Wiadomościach o nas mówią, to trzeba się odezwać
@okonek Apropos placków: uwielbiam ziemniaczane! Muszą być chrupiące. Najlepiej z gulaszem, albo jogurt naturalny i tzatziki. Jak byłam w ciąży jadłam na okrągło
witaj w klubie.
ja wlasnie sie zastanawialam co jutro na obiad - i tak jakos te placki wydaja sie mi byc niezlym pomyslem. a jak zwykle pewnie wyjdzie wiecej ciasta to w lodowce pod cienka wartwa maki ladnie sie przechowuje. ja jeszcze lubie z takim sosem, ktory podpatrzylam w Rumunii - smietana, posiekany czosnek i zielona pietruszka.
@okonek Brzmi super. Od samego pisania już mi się tych placków chce…
A dyć za cicho prawicie i nikt Was nie słyszy
Tu Ziemia…
„Houston, mamy problem”
Halo, halo… No i co, wszyscy śpią…
Dopiero sie obudzilam i zastanawiam się co zrbic z tsk pieknym dniem?
Już byłam na spacerze!
@waranzkomodo
Placki ziemniaczane z gulaszem!!!
To jest to!
U nas sie to nazywa;placki ziemniaczane po wegiersku
Napij się
Mowisz, ze zanim rusze na spacer ryzykowac zycie w starciu z wirusem krolem trzeba sie zdezynfekować?