Tak, co do fotki, niech Ameryka zostanie dla nas upamiętniona niczym symbol z Playboya. Chociaż z tego powodu jej wybór byłby wskazany dla nas. Tylko ta baba też się już starzeje…
Traktowanie swiata przez pryzmat Pacyfiku to nie jest jakaś nowość w USA.
siegajac II WŚ? Tam podreczniki o jej historii “zaczynaja” się od Pearl Harbour a koncza na pokladzie pancernika Missouri2 września 1945. I nie przetlumaczysz, ze jest inaczej
Wygrana z Japonia i zaciesnienie wspolpracy z krajami takimi jak Australia czy Nowa Zelandia spowodowaly, ze myslenie o tej strefie jest tak naturalne jak dla nas wycieczka do Szwecji, a ze Pacyfik to najwiekszy akwen na Ziemi? To nie przeszkoda, Amerykanienie sa nastawieieni na posiadanie wszystkiego co “naj-” patrząc na tiktoka z głupotą wlacznie
Europa to dla nic skansen? Na to nich nie poradzimy.
Polityka zagraniczna USA to pomieszanie izolacjonizmu z imperializmem w sensie powiekszania stref wpływów gospodarczych - i to nie Europa, choc UE jako idea moglaby stac się “jezyczkiem u wagi”, a właśnie Chiny i krystalizujaca sie nowa struktura BRICS. Która tez niejedną wpadke zaliczy…poki co? Japonia i Tajwan jeszcze się nie zdecydowaly.
Już za 3 dni.
Mam złe przeczucie.
Nie Ty jeden…
Będzie patowo, głosów nie da się policzyć w ten sam dzień. Szykujmy się na kilkudniowe opóźnienie z podaniem wygranego.
Miejmy nadzieję, że nie będzie znowu awantury.
Harris.
A może Brudny Harry…?
Co prawda Charles Bronson nie żyje, ale jego mściciel z Death Wish tez by zły nie byl .
W kazdym razie Trampek stracil by wiecej niz kawałek ucha …
No to trafiliśmy w ukrytą interpretację tych wyborów. Może kiedyś będą westerny robione ich jako głównych bohaterów.
Harris jako była prokurator kwalifikacje na szeryfa ma
Rola dla Trumpa jako westernowego przybysza/obcego ma kilka opcji, jako, że osobnik ów zwykle bywa postacią wątpliwą moralnie.
Czasem się też i nawraca? (Bez przesady, cud nawrocenia jako, że cud z założenia jest jednorazowy. Wyczerpana możliwość )
archetyp kowboja, na ktorego probuje stylizowac sie Trump jest dla Amerykanow pociagajacy. Ale widział Ty kowboja, ktory się dorobil i nie został wrednym czarnym charakterem?
Już pojutrze wybory. Świat czeka
I będzie z duzej chmury mały deszcz?
Zanim policzą głosy, rozpatrza odwołania (a to trochę potrwa) beda igrzyska…
Problem? jeśli wygra Trump i jakims cudem się go pozbędą to ma jego miejsce wejdzie jeszcze większy (jesli to możliwe) czubek James David Vance.
Ojej . Jakoś chciałabym żeby była to Harris
Jestem wręcz przeciwnego zdania. To co robi Europa jest jedyną szansą na przetrwanie. Niestety, Europa to zbyt mały kawałek świata, by powstrzymać jego szaleństwo. Zwłaszcza, że i stare demony europejskie istnieją i mają się dobrze.
Bardzo ciekawy temat. Ale nie był on najokrutniejszym władcą. Można go do tego grona zaliczyć, ale byli lepsi. Jest prekursorem rosyjskiego imperializmu, przerobił chrześcijański wschodni obrządek czyli bizantyjski na prawosławie w swoim kraju, zabrał Hansie Nowogród i ustanowił tam lokalne prawa, na których wzorowali się bolszewicy z Leninem na czele, oszalał i zabił syna. Jego zapędy powstrzymywała skutecznie
Rzeczypospolita za czasów Batorego, ale po śmierci tego króla, polityka Rzeczypospolitej, a zwłaszcza Litwy w stosunku do Moskwy była wręcz obłędna. Właśnie jestem świeżo po tym temacie, jeszcze huczy we łbie mnie.
Już jutro świat ulegnie zmianie.
Arcyważne wybory.
W Stanach,od przynajmniej 25 lat,nie nakręcono filmu który pokazałby czarnego bandytę.W ich ciupach 3/4 pacjentów to czarni i latynosi ale…poprawność polityczna i obyczajowa,górą
I to by było"na tyle" co do kwalifikacji demokratów i ich rzutowania na codzienność.
Taki przykład tylko ale chyba wystarczający.
Co do kowbojów,jest takich całe mnóstwo.Czarne charaktery to zazwyczaj tzw. rewolucjoniści.O imigrantach nie wspominając,by sie poboczny wątek znowu nie stworzył.
Jak się stworzy, to się wydzieli na odrębny.
Ja już przestalam się tymi wyborami przejmować.
Sa inne problemy i własne “podworko” wydaje mi się wazniejsze. Zwlaszcza, że nie tylko w Polsce, ale w całej Europie ruskie farmy trolli poczynaja sobie coraz lepiej z dezinformacją, a glupie newsolapy i ludzie nie potrafiacy myśleć, podłączeni od socjalmediów łykają to jak prawde objawioną.
Świat wstrzymał oddech
Nie cały, ale niektorych trzeba będzie w nocy pod namiot tlenowy…