Historia lubi się powtarzać

Historia lubi się powtarzać, ale ja nie, więc wspomnę Wam to raz jeszcze. Z pewnością już nikt o tym nie pamięta, ale poprzednio wspominałem przy okazji oboskarowania filmu “Parasajt”. Teraz nadleciał, tudzież wylądował Perseverance (czyt. Terefererance) :smile:. Po polskiemu wypadałoby napomknąć, że chodzi o wytrwałość, ale nie - w zaparte każdy po angielsku próbuje … chyba że z racji sporadycznego obcowania z mediami wizyjnymi coś przegapiłem. Niemniej nie wydaje mi się, że w przypadku sytuacji czysto hipotetycznej w drugą stronę Amerykanie łamaliby sobie języki, wypowiadając we wszelakich ichnich wiadomościach coś w rodzaju “Łajtrłaloss”. Nie to żebym się czepiał, bo w minionych czasach Sojuz też po swojsku wymawiało … :stuck_out_tongue_winking_eye:

Nie lepiej jest również u innych, jest jednak pewien wyjątek, wytrwajcie więc proszę do 3 minuty :wink:

1 polubienie

A nawet sawietskij sajuz… A jeszcze bardziej nawet, to sajuz sawietskich socjlalisticzeskich respublik, czyli słynne CCCP, czyli po naszemu wtedy; cep cepa cepem pogania. To tyle mojej angielszczyzny… :crazy_face:

3 polubienia

Problem zeby pasozyt byl wytrwaly?
Z przenoszeniem slow angielskich i ich oswajaniu sie z polska wymowa i pisownia duza role odgrywa czas.
Na razie bedzie to mniej lub bardziej zrozumialy belkot (w zaleznosci od talentow jezykowych mowiacego)

1 polubienie

Oni patrzą w niebo a tu na ziemi tyle pracy jest. Trzeba ratować tę planete i jej mieszkańców. Trzeba uderzyć w raka oraz wirusy a nie błądzić w kosmosie który na dzień dzisiejszy jest dla homo sapiens wrogi. Na marsie nie ma warunków. To nigdy nie będzie ziemia 2.0

1 polubienie

No chyba, ze ludzie zaczna ewoluowac zgodnie z wymaganiami Marsa :wink:

1 polubienie

To może chociaż Ziemia 0,5? :wink:

1 polubienie

0,7
do malizny kolega nie siada.

2 polubienia

Przegapiłeś. Wszyscy dziennikarze w TV byli uprzejmi pochwalić się najpierw wymową angielską a potem łaskawie każdy tłumaczył nam maluczkim co przed chwilą powiedział, czyli że on wie. A potem już brzdąkał stale te perceweran.

3 polubienia