Trudno się mówi i kocha dalej.
Ale to Horrendum mnie rozbiło. Niezłe koncepta trzymają się imć pana Antykwy…
A wiesz Imć birbancie ilem się nagłówkował aby to słowo znaleźć? Wiedziałem com chciał napisać, coś mnie się u potylicy telepało, ale długom nie mógł sobie tego najtrafniejszego słówka przypomnieć.
Ot, sclerosis naturalis.
A ja zrobiłam zapas…
No to podwyżka emerytury starczy na pokrycie może i ze dwóch półlitrówek
Żyję tą nadzieja!
Ale podwyżka emerytury wystarczy na pokrycie podwyżek aż 50 półlitrówek. Zauważ @Szczery_do_BULU te bardziej pozytywne strony.
Ja myślałem że wystarczy na pokrycie podwyżek na dwóch butelkach
70 zł minimalna podwyżka emerytury. 1,40 zł brutto podwyżka ceny butelczyny.
Ooooooo, dobry PiS. Ale 70 na miesiąc, nie na rok?
Wyobraź sobie że co miesiąc.
I jak tu nie chwalić i nie cieszyć się. Ale …
Podwyżka emerytur o 3,24%
Ziemniaki styczeń do stycznia: 2,50 do 1,80 czyli 39%.
Maria Antonina ( a może Maria Leszczyńska) powiedziała kiedyś że jak lud nie ma chleba to niech jedzą ciastka. Nam wypadnie przerzucić się na półgęski i kapłony.
Zona Ludwika XVI czyli Maria Antonina Habsburg to powiedziala.
Cóż na to poradzę @okonek że w Wiki wyczytałem sugestię iż to prawdopodobnie słowa naszej rodaczki Leszczyńskiej.
W ksiazce Jozef Balsamo, tomu juz nie pamietam Dumas te slowa wlozyl w usta Marii Antoniny.
Pierwszy raz tego sformulowania uzyl Jean Rousseau w posmiertnie wydanych Wyznaniach, wg chronologii dotyczylyby ok. dziesiecioletniej ksiezniczki, ktorej raczej osobnik ow znac nie mogl. (niestety ani filozofii ani stylu zycia i postepowania tegoz pana specjalna estyma nie darze). Czyli raczej powiedzenie nalezy zaliczyc do zaslyszanych i kategorii legenda miejska.
No to zostawmy temat na takim etapie na jakim jest. Ja autorstwa w każdym razie nie zamierzam zawłaszczać.
Zwrot jest znamienny dla pewnych czasów i pewnych sfer. Nie jestem przekonany że to nie są również obecne czasy.
W pierwotnym powiedzeniu nie chodzilo o ciastka a brioche, czyli maslano jajeczne drożdżowe buleczki. Skadinad pyszne.
Masz rację: S’ils n’ont pas de pain, qu’ils mangent de la brioche!
No i proszę. Ja tylko mogę się douczać przy Was.
Tutaj to kazdy przy kazdym się doksztalca.
Prawde mowiac,jestem w lekkim szoku po powyzszym
Doksztalcaniu czy wyrobach piekarniczych?