Do tych wschodnich terenów rościli pretensje Litwini, Białorusini, Ukraińcy, i nie tylko do tych, ale jeszcze do połowy lubelskiego, małopolskiego i całego podkarpackiego. Mielibyśmy z nimi ciągłe wojny i powstania. Uzyskaliśmy mądrzejsze państwo w bezpieczniejszych granicach, dzięki ZSRR, który poniósł ogromne ofiary i straty. Socjalizm jest wartością, którą wywalczyli najpierw u siebie bolszewicy, bo my byśmy nigdy tego nie potrafili.
Aaa, no tak. Jak zwykle, ale jakoś nie skojarzyłam…
Przecież Litwa, Białoruś i Ukraina już tworzyła m.in. Związek Radziecki. Gdzie tu logika?
To były czasy dynamicznych zmian. Gdy polskie państwo rozsypywało się pod agresją hitlerowskich Niemiec, ZSRR miał logiczne i strategiczne uzasadnienie przesunąć swoje i swych republik granice na zachód.
Co nie zmienia faktu że ZSRR je sobie zawłaszczył Podniósł ofiary głownie przez głupotę i mentalność dowódców w tym Stalina którego tak wielbisz nie liczących się z nikim Dostaliśmy państwo obrócone w gruzy i ograbione praktycznie ze wszystkiego przez żołnierzy którzy dostali małpiego rozumu jak zobaczyli normalny świat i jak się żyje poza tą krainą szczęśliwości gdzie panowała bida z nędzą i głód wraz z mordami Po czym zaprowadzili to również i u nas tylko w łagodniejszej wersji To ma być ta wartość? Jeszcze co do granic to o zabranie ziemi zachodnich Niemcy nie mogli się pogodzić przez lata a ich złość skupiała się przede wszystkim na Polakach za to że im te ziemie odebraliśmy…
Ja Cię przepraszam, ale to było znacznie wcześniej. Nie pamietam czy od 1920, ale możesz sprawdzić.
macie duzo prawa
od cywilnego i oczywistego do wlasnego posiadania piwniczki
komunizmy i inne izmy? jako ksiegowa z wyobraznia? rozliczac sie nie bede
Towarzysz zapominał, dlaczego ZSRR wałczyło z Niemcami chyba. Gdyby Hitler nie napadł na ZSRR, to połowa Polski byłaby drugą kategorią ZSRR…
ZSRR był państwem socjalistycznie myślących obywateli, a Niemców popierało dużo obywateli innych państw.
Bo jakby nie myśleli socjalistycznie, no to Sybir albo jeszcze gorzej.
Lepiej myśleć socjalistycznie, niż być obywatelem 3. kategorii u jaśnie panów.
Dalszej dyskusji prowadził nie będę.
Nikt Cię nie prosił nawet o jej rozpoczynanie.
Dyskusja się nawet między nami nie rozpoczęła, był tylko mój komentarz i twoja bezsensowna odpowiedź, która swym dennym poziomem zniechęciła mnie do rzucania pereł przed wieprze. Wszystko w temacie z mojej strony.
Jak bym miał mieć twoją świadomość, to chyba bym się załamał z takiego poziomu.
Mówisz tak jak by obywatele mieli w tych państwach coś do powiedzenia I co ma myślenie socjalistyczne do agresji Hitlera?