autem średniej klasy. Średnia prędkość 60 km/h.
Musial bys podac spalanie/100km i rodzaj paliwa,ilosc mandatow))
A to nie wiem. VW Polo, silnik 1.6. Pb95. Brak mandatów.
10 km to ja rowerem
Auto sie nie oplaca
Dokładnie, ja tez
Mysle,ze taki samochod po miescie powinien sie zmiescic w 8l/100km
Reszta to juz prosta matematyka.
60 na godzine? Srednio?
Kosztem jest zdrowy rozsadek
To ja wozkiem robie ok 20km dziennie)))
Szacunkowo, 300 km miesięcznie, benzyna kodsztuje około 100 złotych, trzeba dodac ubaepiecznie, amortyzacę auta i wychodzi minimum 500, ale wszytko zależy, czy auto nowe (wtedy amortyzacja auta z 1000 złotych misięcznie, utata wartości auta), czy klkuletnie.
Rowerem… Zanim pracę zaczniesz To ju spocony jesteś…
Benzyna? ON? Gaz? Prąd?!
Generalnie pierwsze kilka kilometrów to silnik się rozgrzewa.
10 km dziennie to rozumiem 2x5km.
Do pracy? Więc 21 dni w miesiącu.
Silnik nierozgrzany spala więcej. Dla diesla, zwłaszcza nowoczesnego z filtrem to proszenie sie o kłopoty.
Samochód spali pewnie ok. 8-9 litrów benzyny czy gazu(+1 litr) na 100 km.
Czyli 17-20 litrów benzyny lub 19-22 litry gazu miesięcznie.
Elektryk byłby bardziej ekonomicznie uzasadniony (ok. 0,2 kWh/km czyli ok. 40kWh/ miesiąc).
Samochód hybrydowy spali pewnie ok. 4-5 litrów na setkę. Rozumiem iż o takim nie mówimy…
A nie lepiej zakupić rower. Średnia predkość w miescie rowerka spacerowa to ok. 12 km/h. 5 km to 25 minut jazdy.
Rowerek szosowy to średnia prędkość ok. 25km/h. Czyli 12 minut. Ale się spocisz.
Rowerek elektryczny, też ok. 25 km/h ale to koszta zakupu ale się nie spocisz.
Można też kupić skuter. Przyzwoity spali ok. 2,5-3 litry na 100 km. 6-7 litrów miesięcznie. Prędkości większe niż rowerka. O wiele łatwiej zaparkować niż samochodem.
O… zauważyłem iż podałeś model samochodu.
Sam sprawdź:
To nie jest auto klasy średniej a segment A
Policzyłem dni robocze i wychodzi 80 pln ale… parkowanie, ubezpieczenie itd
Benzyna/gaz/diesel?
Srednio ze 150 zł przy spalaniu 10l/100km
Włączając ubezpieczenie, raty za samochód, benzynę itp? Według rządu kanadyjskiego kilometr jest wart 54 centy.
Wg. polskich wyliczeń (amortyzacja, OC, przeglądy naprawy) auto takie jak starsze polo to ok. 50-55 groszy kosztuje realnie 1 km (nowe auto ok. 1 zł/km bo amortyzacja, bardzo stare ok. 35-40 groszy, u taryfiarzy -średnie auto, spore przebiegi roczne koszta to ok.60-70 groszy/km)
Ja to mam za darmo.Jezdze rowerem.
Wg rządu United Kingdom - £0.45
To i tak więcej niż tutaj