Jak będzie tym razem...?

"Koronawirus sieje strach i panikę, ale…

Czy ktoś pomyślał nad tym, dlaczego nagle, w zasadzie z dnia na dzień odchodzi się od epidemii odry, zwykłej grypy, nie nagłaśnia się statystyk umieralności z powodu chorób nowotworowych, tylko wszędzie „trąbi się” o COVID-19?

Dlaczego wszelkie próby logicznego wyjaśnienia tej „pandemii” sprowadza się do ram teorii spiskowych?

Historia już nie raz pokazała nam, że to, co początkowo wyśmiewane, za jakiś czas okazuje się okrutną prawdą.

Jak będzie tym razem?

Gdzie jest drugie dno koronawirusa z Wuhan?

2 polubienia

Myślę, że to teoria spiskowa. Bardzo naiwna, zresztą.

5 polubień

Różnej maści epidemie pojawiały się regularnie w dziejach ludzkości:
Jak podają internety:
-Zaraza Antoninów, lata: 165-180, 5 mln zgonów
-Czarna Śmierć, lata: 1347-1351, 25 mln zgonów
-Ospa prawdziwa, lata: 1520-1979, 56 mln zgonów
-Wielka zaraza w Londynie, lata: 1665–1666, 100 000 zgonów
-Hiszpanka, lata: 1918-1920., 40-50 mln (wg niektórych źródeł nawet 100 mln) zgonów
-Grypa azjatycka, lata: 1957-1958, 1-2 mln zgonów
-Grypa Hong Kong, lata: 1968-1970, 1-4 mln zgonów
-Rosyjska grypa, lata: 1977-1978, 1 mln zgonów
-SARS, lata: 2002-2003, 800 zgonów
-Świńska grypa, lata: 2009-2010, 284 500 zgonów
-Ebola (ostatnia duża epidemia), lata: 2014-2016, 11 300 zgonów
-Cholera (pandemie 1-7), lata: 1817-2018 ostatnie ognisko epidemii, 1 mln zgonów
-HIV/AIDS, lata: 1981 - nieopanowana, 35 mln zgonów
-MERS, lata: 2015 - nieopanowana, 858 zgonów
-COVID-19, lata: 2019 - nieopanowana, ponad 600 000 zgonów (stan lipiec 2020)

Jak widać, czynniki chorobotwórcze swobodnie mutowały w przeszłości bez pomocy bioinżynierii i obecnie nic się nie zmieniło w tej materii. Daleki jestem od snucia takich teorii spiskowych z powodu kolejnej epidemii. W samym XXI wielu było kilka zjawisk tego typu, z tym że jako Europejczycy możemy się czuć zaskoczeni, bo od ładnych kilkudziesięciu lat tego typu zagrożenia poza HIV i grypą omijały nasz kontynent. Ziemia jest zaludniona w o wiele bardziej niż kiedykolwiek wcześniej i przemieszczanie się nie było nigdy tak łatwe jak obecnie, więc logicznym jest, że nowe choroby zakaźne mają coraz dogodniejsze warunki rozprzestrzeniania się.

Co do programowania ludzkości i odbierania swobód. Odkąd ludzie organizują się w ramach jakiejś cywilizacji, tak naprawdę nigdy nie byli w pełni wolni i zawsze jakieś odgórne prawa i przepisy regulowały ich możliwości pełnego samostanowienia o sobie. Co takiego niby Cowid pomoże nam odebrać, czego nie dało by się bez niego? Obecnie większym zagrożeniem co do sterowania ludźmi jest coraz większe uzależniania się od kieszonkowej elektroniki. Obecnie smartfony w dość krótkim czasie w o wiele większym stopniu spowodowały poluzowanie więzi międzyludzkich niż wszystkie zarazy razem wzięte.

6 polubień

Ja pomyślałam, ale:

1. nie narzucam się, bo jestem PRZECIW,
  2. j.w.

Nie ma co się oszukiwać: jest nas ZA dużo. I coś trzeba z tym zrobić…

Ale jednoczesnie ta cala elektronika pozwolila/pozwala na w miare sprawne zarzadzanie cywilizowanym swiatem w czasie tych kwarantann i izolacji.
I jednocześnie sama pandemia udowodnila jak malo swiat jest przygotowany na wspolprace, walnal covid w ludzkość i politycy zaczęli się miotac jak bezglowe kury po podwórku.
A to dopiero poczatek.
Nie mamy danych z wielu obszarow. Nie nalezy zapominac, moze Europa i czesc krajow gdzie sytuacja zwiazana z HIV jest w miare opanowana, to nie problem, ale np. Afryka? Tam to przy tej ilosci zakazonych zwykly katar jako epidemia by wystarczył, nawet covida nie trzeba.
A ebola? Wirus atakuje bardzo szybko, więc chorzy nie maja za duzo czasu zeby zaraze rozwlec. Gorączki krwotoczne w Afryce byly zawsze, ale jak zaatakowaly wioskę to mieszkańców wybiły i po ognisku zarazy. Problem to teraz jak trafia w wieksze skupiska, ale ponoc jakąś szczepionke już maja.
A niestety z niewidzialnym wrogiem ciężko sie walczy, nie widac, nie slychac? To go nie ma👀

2 polubienia

Jeszcze wcześniej, bo w 431 pne wystąpiła zaraza ateńska, której objawy bardzo dokładnie opisane zostały przez Tudykidesa. Był nie tylko świadkiem, ale i prawdopodobnie sam umarł przez tą chorobę. Aleny zostały wtedy niemal całkowicie zniszczone i długo czas trwał powrót normalności.

A zaraza antonińska w Rzymie, to prawdopodobnie ospa.

3 polubienia

Chcą nas zaczipować, zdepopulować. Ale kto konkretnie tego chce? W jakim celu? Kosmici?

1 polubienie

Jak to kto? Oni.

5 polubień

Heh, dokładnie to samo chciałem napisać. :wink:

3 polubienia

Wg. szacunków naukowców, Ziemia może wykarmić nawet dwukrotnie większą liczbę ludności, więc na razie jeszcze “ZA dużo” nas nie jest. Przy nadmiernym rozroście populacji zadziałają naturalne mechanizmy regulacji. Obecnie mamy tylko przedsmak takiego zjawiska, jakie może nastąpić w przyszłości i wiązanie tego z jakimiś teoriami spiskowymi jest spowodowane zwyczajnym brakiem wiedzy na temat naturalnych procesów zachodzących w populacjach.

3 polubienia

Tak jest nas tak dużo, że ta ziemia nie radzi sobie z odpadami, które po sobie zostawiamy a jak będzie nas jeszcze więcej to będziemy tych odpadów zostawiać tyle, że prawdopodobnie utopimy się we własnych śmieciach, a harmonijne ryby i zwierzęta będziemy podziwiać tylko w atlasie.

Pewnie nie my
zwykli zjadacze chleba.

1 polubienie

Nie będziemy już nic podziwiać, bo sami staniemy się odpadami. :grinning:

4 polubienia

ONI! będą nas podziwiać… w gablocie muzealnej. :stuck_out_tongue_winking_eye:

2 polubienia

To prawda. Niedawno czytałem prognozy, że Chiny doświadczą do końca wieku spadku ludności do ok 700 milionów (ale nie w wyniku spiskowej depopulacji tylko naturalnie) za to wyprzedzi ich … Nigeria, która będzie miała 750 milionów .

2 polubienia

Przy covidzie to Nigeria moze miec problem.
Za strona avert.org
Nigeria ma drugą co do wielkości epidemię HIV na świecie i jeden z najwyższych wskaźników nowych zakażeń w Afryce Subsaharyjskiej
https://www.unaids.org/en/regionscountries/countries/nigeria
W RPA nie lepiej
https://www.google.com/amp/s/forsal.pl/artykuly/1462929,rozprzestrzenianie-sie-koronawirusa-w-rpa-pandemia-koronawirusa-w-rpa.html.amp

O nie. Harmonik w spódnicy. Bosze…

Na odre i grypę są skuteczne szczepienia. Nie trzeba o nich gadać.
Na covida póki co nie ma igły. To bardzo zaraźliwe i groźne dla osób starszych. Stąd ta cała światowa afera. To juz 5 miesiąc :pensive:
Nowotwory są śmiertelne ale nie zaraźliwe. Czujesz różnice?

Mnie boli organizacja służby zdrowia i to że przez covida wielu ludzi umrze na inne choroby bo nie można sie dostać do specjalisty. A przed nami 2 fala. Sezon grypowy. Zakłady pogrzebowe zacierają rece.

2 polubienia

Potrafisz odpowiadać na pytania bez ataku personalnego ?i takich dennych porównań? (Pytanie jest neutralne, czy ono coś narzuca?) Bo widzę, że z modką cię wiele łączy w tej materii.

A co do spódnicy? nawet nie wiesz z kim piszesz, wykreować można się tutaj nawet na księdza pedofila. .

A to prawda. Można sie dowolnie kreować z czego i ja regularnie korzystam :grin: