Wykrzycz!Niech ktoś Cie uslyszy!Zawsze mialem taką filozofie i tez chyba z tego zrodzil sie rock…
Ale dodawalem,“jesli cos robisz,rób dobrze!”
I oto wkoorviona Janis ktora śpiewa jak nikt przed nią i przede wszystkim,nikt po niej!
JAK Jej nie kochać?!
Plus kapitalny Full Tilt Boogie,kto wie czy nie najlepszy zespol towarzyszacy w historii rocka…
Żyła dość krótko ale w pełni.
To nie takie proste.Byla zakompleksiona i ponoc,chorobliwie niesmiala…Zapewne wiele sie zmienilo po pierwszych nagraniach ale byla calkowicie inna na scenie,niz w zyciu…
Dla mnie, nie do podrobienia.
Tommy Bolin,gitarzysta Deep Purple z okresu"Come Taste The Band",zaczynal swoja kariere w 1969 roku,w grupie Zephyr.
Byla tam dziewczyna,Candy Givens,chwilami podobnie usilujaca spiewac jak Janis…To nie bylo zle ale…Mimo wszystko,dalekie od idealu,od oryginalnosci chyba przede wszystkim…
Spiew podobny i na poziomie Janis to chyba cos co od razu skazane jest na porazke.Nie sadze by ktos taki sie jeszcze narodzil…
Miałem na szpuli całą Janis. Kiedy to nagrałem, nie żyła od kilku lat.
Krzykaczy to ostatnio dostatek,a ja się zastanawiam tylko,czy nie szkoda im zdzierać strun głosowych…?
A potem tup,tup do apteki i …poproszę coś od bólu gardła…chrypią…
/Jakoś nie pokochałam Janis…/
Jakos zadne nazwisko mi do glowy nie przychodzi…Ale podejrzewam ze i tak wole jakiegos,jak to mowisz,krzykacza niz czarnego hip hopowca obwieszonego cycatymi potworami i zlotymi lancuchami.W dodatku belkoczacego cos pod stukot bynajmniej nie z perkusji pochodzacy
No właśnie wykrzycz … Ja odwrotnie lubię, wręcz uwielbiam rzeczy niszowe, takie niekrzykliwe właśnie, do których trzeba podejść, gdy są cicho, gdy są ukryte. Lubię niszową muzykę o ile takową w ogóle można nazwać, niszowe filmy, książki, blogi, miejsca w świecie, skromnych, cichych ludzi. Tacy mnie bardzo fascynują.
Rzecz jasna, tych ważnych, czasem jakże krzykliwych spraw nie potępiam, po prostu poszerzam horyzont …
Jeszcze w podstawowce,chyba w 7 klasie,przegralem prosto z plyty od kumpla,“Pearl”.I do dzisiaj pozostaje ta plyta jednym z moich albumow wszechczasow.
A potem to juz poszlo gladko i co chcialem to zdobylem na gieldzie…
Co do filmow i ksiazek,pelna zgoda choc akurat nie dziele ich w ten sposob.Niemniej do kina chodze wlasciwie juz tylko na"niechciane" przez szeroka publike,filmy…
Co do ludzi…Od zawsze mialem klopoty z introwertykami.I mam je do dzisiaj.Jak wszystko w zyciu,tak i to nie podlega regule ale mimo wszystko,jest zauwazalne a ja mecze sie jakbym byl jakims Syzyfem…
Co do miejsc w swiecie,stawiam znak rownosci.Kocham tak samo Wenecje jak i Taormine
I jesli juz to jedynie nad morzem nie cierpie tlumow.Szczegolnie w Polsce
Ten drugi wystep w temacie Tiny Turner i wtedy jej męża,Ikea,dobry
Ale nie jestem zachwycony…I prawodopodobnie dziewczyna gdzies przepadla…Nigdy o niej nie slyszalem…
Gdzies Ty to wygrzebała???
I kiedy ja sie odważyłem by walnąć tutaj Janis
Naszego pokerzysty juz nie ma ale…Sprawdzam…
Koleżanka odświeżyla…I slusznie,i fajnie…Bo to bardzo dobra teoria.Z cyklu"ciszej prosze!".Przeciez inaczej nie sluchalbym jazzu!
Nie przepadła,śpiewa cały czas
A wiesz ,że KRZYKACZE to " toksyczni ludzie"?
Odbierają innym-tym “spokojnym” energię i irytują -obniżając im poziom magnezu w organizmie…
Jaka charyzma sceniczna!