@anon52897632 Zależy od tego jak bardzo będziemy zdesperowani…
@666 Z tym się zgadzam… Przerośnięta administracja i totalnie nieekonomiczne podejście do sprawy. Szkoda że wcześniej nie zrobiono reformy w tym konkretnym zakresie. Prywatna kopalnia prowadzona przez Czechów w Czechowicach była przykładem tego że można inaczej…
A tymczasem norki i lisy w klatkach, psy na lancuchach i krowy trzymane we wlasnych odchodach przywiazane do slupka w oborach czaekaja.
Bo kobiety prezes juz zalatwil.
Świetne!
Spod krowy i konia podkidać trza!
Na pastwisko wypuscic…
zmiana technologii zmianą technologii, ale faktem jest też, że mało opłacalne jest wydobywanie naszych już przeoranych złóż …Między innymi dlatego Czesi chcą również zamknąć swoje kopalnie do 2022 roku …
Peter da fuck ? A punkt pierwszy ? XD
EDIT: O kur** w 4 punkcie pisze kłamstwo, a ja przeczytałem przekleństwo XD
Zależy od tego jak bardzo będziemy racjonalni, a nie zdesperowani ![]()
@anon52897632 O racjonalność decydentów nie podejrzewam … Niestety… Ale może się ktoś znajdzie… Oby!
Jakie dwa fronty? Kaczyński już tyle frontów otworzył, że zliczyć ciężko. Coraz bardziej zaczyna to przypominać “O jeden most za daleko”.
Raczej siedzenie na beczce prochu. Wystarczy iskra.
@anon52897632 Tylko może się okazać że docelowo mamy wybór między złą ofertą a jeszcze gorszą ofertą… a kupić i tak będzie trzeba…
@anon52897632 Podobno tylko Niemcy zamykają ale nie “na amen” - więc w razie czego oni jedyni będą mogli wznowić wydobycie. Tym którzy będą nam mogli sprzedawać surowce lub energię bardzo zależy żebyśmy nie mieli własnej…
Czy ja wiem … Czesi też chcą zamknąć do 2022 roku … A poza tym to wydobywanie tworzy odłożone w czasie niebezpieczeństwo zapadania się ziemi … Już nie mówiąc o tym, że górnictwo jest nierentowne… Poszukaj wyżej komentarza @666
Jak nie węgiel z Rosji to z Afryki … Mimo wszystko wydobywanie węgla w Afryce też jest dużo tańsze … Jak któraś ze stron będzie wybredna to “pójdziemy” negocjować do innej …
Już nie mówiąc o tym, że Rosja jest biedna i ma mase problemów ekonomiczno-społeczno-gospodarczych i wcale wybredna nie powinna być… A nawet jeśli to bardzo szybko pokażemy im, że nie są dla nas jedyną możliwością … Tak samo jak bodajże w Świnoujściu odbieramy ropę z Bliskiego Wschodu …
@anon52897632 Kontrahenci mają wiedzę jaki jest poziom desperacji kupujących i ich sytuacja geopolityczna ![]()
Niemcy maja bardzo zdywersyfikowane zrodla energii - od elektrowni weglowych (węgiel kamienny i brunatny) poprzez atomowe czy farmy eoliczne. W fotoogniwa pewnie mniej, bo klimat pochmurny.
Z glodu energetycznego nie umra.
@okonek Już teraz mamy najdroższą energię w Europie, a jak będziemy musieli ją kupować za granicą to nie wiem co będzie…
Właśnie masz odwróconą od racjonalenej logikę … Źle widzisz ciąg przyczynowo skutkowy …
Właśnie dlatego już teraz mamy jedną z najdroższych energii, że nasze złoża są już trudne bardzo w wydobywaniu … Węgiel z Rosji jest tańszy … A tak to zawsze można by kupować część węgla z Rosji, a część z Afryki, aby żadna ze stron nie czuła się bezkarna w bezczelnym dyktowaniu cen …