Jak myślicie czy Kaczyński

@anon52897632 Zależy od tego jak bardzo będziemy zdesperowani…

@666 Z tym się zgadzam… Przerośnięta administracja i totalnie nieekonomiczne podejście do sprawy. Szkoda że wcześniej nie zrobiono reformy w tym konkretnym zakresie. Prywatna kopalnia prowadzona przez Czechów w Czechowicach była przykładem tego że można inaczej…

3 polubienia

A tymczasem norki i lisy w klatkach, psy na lancuchach i krowy trzymane we wlasnych odchodach przywiazane do slupka w oborach czaekaja.
Bo kobiety prezes juz zalatwil.

2 polubienia

Świetne!

Spod krowy i konia podkidać trza!

Na pastwisko wypuscic…

1 polubienie

zmiana technologii zmianą technologii, ale faktem jest też, że mało opłacalne jest wydobywanie naszych już przeoranych złóż …Między innymi dlatego Czesi chcą również zamknąć swoje kopalnie do 2022 roku …

1 polubienie

Peter da fuck ? A punkt pierwszy ? XD

EDIT: O kur** w 4 punkcie pisze kłamstwo, a ja przeczytałem przekleństwo XD

Zależy od tego jak bardzo będziemy racjonalni, a nie zdesperowani :wink:

1 polubienie

@anon52897632 O racjonalność decydentów nie podejrzewam … Niestety… Ale może się ktoś znajdzie… Oby!

1 polubienie

Jakie dwa fronty? Kaczyński już tyle frontów otworzył, że zliczyć ciężko. Coraz bardziej zaczyna to przypominać “O jeden most za daleko”.

5 polubień

Raczej siedzenie na beczce prochu. Wystarczy iskra.

1 polubienie

@anon52897632 Tylko może się okazać że docelowo mamy wybór między złą ofertą a jeszcze gorszą ofertą… a kupić i tak będzie trzeba…

2 polubienia

@anon52897632 Podobno tylko Niemcy zamykają ale nie “na amen” - więc w razie czego oni jedyni będą mogli wznowić wydobycie. Tym którzy będą nam mogli sprzedawać surowce lub energię bardzo zależy żebyśmy nie mieli własnej…

1 polubienie

Czy ja wiem … Czesi też chcą zamknąć do 2022 roku … A poza tym to wydobywanie tworzy odłożone w czasie niebezpieczeństwo zapadania się ziemi … Już nie mówiąc o tym, że górnictwo jest nierentowne… Poszukaj wyżej komentarza @666

1 polubienie

Jak nie węgiel z Rosji to z Afryki … Mimo wszystko wydobywanie węgla w Afryce też jest dużo tańsze … Jak któraś ze stron będzie wybredna to “pójdziemy” negocjować do innej …

Już nie mówiąc o tym, że Rosja jest biedna i ma mase problemów ekonomiczno-społeczno-gospodarczych i wcale wybredna nie powinna być… A nawet jeśli to bardzo szybko pokażemy im, że nie są dla nas jedyną możliwością … Tak samo jak bodajże w Świnoujściu odbieramy ropę z Bliskiego Wschodu …

1 polubienie

@anon52897632 Kontrahenci mają wiedzę jaki jest poziom desperacji kupujących i ich sytuacja geopolityczna :upside_down_face:

3 polubienia

Niemcy maja bardzo zdywersyfikowane zrodla energii - od elektrowni weglowych (węgiel kamienny i brunatny) poprzez atomowe czy farmy eoliczne. W fotoogniwa pewnie mniej, bo klimat pochmurny.
Z glodu energetycznego nie umra.

3 polubienia

@okonek Już teraz mamy najdroższą energię w Europie, a jak będziemy musieli ją kupować za granicą to nie wiem co będzie…

1 polubienie

Właśnie masz odwróconą od racjonalenej logikę … Źle widzisz ciąg przyczynowo skutkowy …

Właśnie dlatego już teraz mamy jedną z najdroższych energii, że nasze złoża są już trudne bardzo w wydobywaniu … Węgiel z Rosji jest tańszy … A tak to zawsze można by kupować część węgla z Rosji, a część z Afryki, aby żadna ze stron nie czuła się bezkarna w bezczelnym dyktowaniu cen …

1 polubienie