Jak myślicie czy Kaczyński

Właśnie dlatego również Czesi jako naród słynący z tego, że jest pragmatyczny chcą zamknąć swoje kopalnie do 2022 roku …

Gdzies Ty sie podstaw ekonomii i praw rynku uczyl? Od pana Jacka “wiemwszystko”?
O zmowie monopolistycznej slyszales?
Czesi maja atomowke i lepiej rozwinieta energetyke.
Poza tym nie domagaja sie odszkodowan od Niemiec :wink:

4 polubienia

Ale takie niemieckie Bojówki antify są widziane nieraz na różnych marszach w Polsce.

Zmowa monopolistyczna jest niemożliwa, gdyby ją skutecznie manipulować rozbić … Np przykładne ukaranie Rosji i zakaz sprowadzania węgla na czas x (a de facto do odwołania …)… W takim przypadku Rosjanie by po prostu nie zarobili i byliby stratni, gdyż tracili by jeden z rynków … Zaraz by próbowali naprawić swój błąd …

A przecież wszyscy wiemy, że Rosja to stan umysłu …

Tak jak polscy zolnierze pod radiostacja w Gliwicach w przeddzien wybychu II wojny swiatowej?

2 polubienia

A prawda jest taka, że każdy chce zarobić i co za tym idzie nikt z nikim nie ma 100% zbieżności interesów … Dlatego, jak Arabia Saudyjska miała nadwyżki ropy to mieli wywalone, na straty ekonomiczne Rosji i obniżali ceny za swoje surowce …

Podobnie każdy tutaj by chciał zarobić … I w przypadku rozbicia takiej potencjalnej zmowy monopolistycznej by nie dało się zrobić …

A wiadomo, że jak piszę Afryka to mam na myśli nie jeden kraj tylko sporo państw …

1 polubienie

Co ty pier…!?
Dawaj dowody na to!
Mogą być linki do wiarygodnych źródeł - wiarygodnych czyli nie do prawackich szmatławców.

3 polubienia

Ostatnią kopalnię węgla kamiennego w Bottrop Niemcy zamknęły niecałe 3 lata temu i koniec z wydobyciem. Przeszli na węgiel brunatny i alternatywne źródła. Kilka ostatnich elektrowni napędzanych węglem kamiennym kupuje ten węgiel za granicą. Jest też już opracowany proces zamykania elektrowni atomowych. Nie pamiętam terminu wygaszania pierwszej. A co do złóż węgla kamiennego, to w każdym kraju są ostateczną rezerwą na wszelki wypadek. Nie wiem, kto wymyślił, że Niemcy czasowo tylko zamknęli swe kopalnie, ale to musiał być niezły “znafca”…
W Niemczech jest mnóstwo farm wiatrowych i galwanicznych. I stale przybywa. W zasadzie w całej zachodniej Europie tak jest.

W Holandii, gdzie mieszkam, czyli Limburgia, to dawne zagłębie węglowe. Dziś funkcjonuje tu tylko jedna kopalnia w Kerkrade, jako muzeum. Większość hałd wykorzystano w przemyśle, a te kilka pięknie zarośnięte stanowią raj dla ptactwa i zwierząt.

3 polubienia

@anon52897632 Zapomnieliśmy oboje, że cena energii to jeszcze “doklejone” podatki i akcyzy…

2 polubienia

Tak jest w każdym kraju z każdym produktem, jego kupnem i sprzedażą.

2 polubienia

Ale niewiele z nich ma kopalnie wegla, a nawet jak ma to sa wlasnoscia swiatowych korporacji.

2 polubienia

Oczywiście.

1 polubienie

Kaczyński,“wojna na dwa fronty” a tu…o węglu.Czy Kaczyński powiedział coś co mi umkneło?

1 polubienie

Tylko nie do końca wiem czego tyczyła się ta wypowiedź

Bo w rozwinieciu pytania bylo jeszcze o kopalniach.
Kobiety i zwierzeta w klatkach musza poczekac… :jack_o_lantern::tired_face:

2 polubienia

Afrykanskich kopalni.

1 polubienie

Trzeba się mieć na baczności, bo możemy niedługo stać się kolejną Białorusią … A sami Białorusini krzyczeli podczas protestów do Łukaszenki “Odejdź!” czy “Musisz odejść!” …

Widze tylko jeden zwiazek.Kolejny rząd antyreformatorski,zajmuje sie jedynie aparatem scigania,przymusu lub utrzymywania władzy.I trzęsie i portkami i gaciami,przed zwiazkami zawodowymi.
Tymczasem tzw.“słuzba zdrowia” pozostaje symbolem niewydolnosci a kopalnie utrzymują nas konsekwentnie w stanie zacofania sprzed pół wieku.
I władza z pewnoscią nie pozwoli tego porzadku naruszyć…
Co za skonczony bałwan wciska ludziom ze to rząd prawicowy???

5 polubień

Myślałem że takie rzeczy to coś normalnego, a tu tvp zrobiło newsa to już nie uwierzycie ze takie Bojówki zjeżdżają się od dawna do Polski… @666