Tłumaczyłem z innego języka sobie A oni jak skończyli ?
Czyli uważasz, że ten wykład jest wadliwy ?
@anon52897632, @birbant
Kiedys na forum., niestety juz nieistniejacym, hiszpanskim sie bawilismy w poszukiwanie slow brzmiacych podobnie a znaczacych cos innego.
@anon52897632 poczytaj polski tekst z lat 20 ubieglego wieku, tlumacza sobie zatrudnij
ja mam w domu biblię po staropolsku napisaną i czasem nie wiem o co tam chodzi … Bo czasem jest niepewność w biblii we współczesnym polskim, a co dopiero w języku staropolskim …
@birbant @okonek Czy mi się wydaje, czy nasi przodkowie byli od nas mniej atrakcyjni ?
Często jak widać wizerunek jakiegoś Cesarza rzymskiego na monecie czy na rzeźnie twarzy lub nawet całego ciała to to co tam widać to to, że nie byli oni zbyt urodziwi … ?
I tak się zastanawiam czy nie jest tak, że staliśmy się bardziej atrakcyjni z tegoż powodu, że się po prostu duża ilość różnych grup wymieszała ze sobą ?
Nie wiem czy to tylko moje zwyobrażenie błędne czy jednak coś w tym jest … ?
Kult ciala? Ludzie wtedy zyli krócej, czy byli atrakcyjniejsii czy nie? Na monecie cesarz sie nie zmieścił a i popiersie wypadalo taniej niz pomnik.
Kwestia rasy, mieszania genow? Ludzkosc to przerabia na okrągło, ostatnio to zdaje sie kolor skory dalej jest problemem.
@anon52897632 Próbowałem ustalić kim jest ten dr Modzelewski. Gdzie pracuje? Jaki ma dorobek naukowy? Znalazłem tylko, że to dr archeologii, ale nigdzie poza yt nie znalazłem takiego naukowca. Może źle szukałem? Nie jestem specem w tematach, które porusza, ale coś tam wiem. Np o Słowianach, przynajmniej tyle, co ustaliła nauka. I kilka rzeczy mi się nie za bardzo zgadza z tym co mówi na ich temat.
Nie można narzucać jakiejkolwiek religii jak ma wyglądać, pod warunkiem że przestrzega ona następujących zasad:
- Jest prywatną sprawą każdego człowieka i nic więcej
- Nie cieszy się żadnymi przywilejami prawnymi ani finansowymi
- Jest całkowicie oddzielona od struktur państwowych i samorządowych.