To żółte na początku było zawsze najważniejszą praktycznie religią odkąd wymyślono pieniądze.
Złoty cielec od zawsze miał się najlepiej.
Tak pod pytaniem kolegi zapytam … A Herulowie to tworzyli jakieś quasi państwo czy tam związek plemienny ? Gdzie oni do Imperium Romanum się wdarli ?
A gdzie tych Herulów nie było? To lud wschodniogermański pochodzący ze Skandynawii podobnie, jak współcześni im Skirowie i Rugiowie. W IV wieku wynajmowali się do armii rzymskiej. Ponieważ nie chciano po skończeniu służby dawać dużo ziemi, jako kolonom, to obrócili się przeciw Rzymowi pod wodzą Odoakera i militarnie, po wielu walkach skończyli z zachodnim Rzymem. Bywali nawet między Wisłą i Bugiem, zdobyli Azow i tam też się osiedlili, stworzyli jakieś państwo na Morawach itd…
Powinny wyglądać tak, jak ktoś czuje, żeby tylko to nie ograniczało przy tym nikogo innego.
Np. religia w szkole, krzyże w instytucjach publicznych czy przymusowa nauka religii dla dzieci ze względu na wolę rodziców to jakieś absurdy. O prawie w naszym kraju już nie wspomnę
A co Ciebie to obchodzi???
Znowu jakas lewacka krucjata?
Przeciez to sfera ktora Ciebie nie dotyczy.
A moze jak stalinisci,chcesz pouczac zaangazowanych jak mają wierzyć?I moze jeszcze w co?
A miałbyś jakiś pomysł gdzie miałbym szukać “słowiańskich nazw miejscowości w Grecji” ? Ponoć w samej Tesalii jest ich aż 130 …
Kiedyś niemal wszystkie ludy wędrowały. W starożytnej Grecji nie mogło być Słowian, bo jeszcze ich w ogóle nie było.
Ale to mi wytlumacz czemu religie posluguja sie kalendarzem lunarnym?
Wielkanoc zbliza sie raznym krokiem
Nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem…
Ja tez, moze nie tyle zarobiona, co od czego zaczac porzadki?
Ale tu mowa chyba o początku samym średniowiecza … W sensie po Upadku Imperium Zachodniorzymskiego … Na końcu filmiku masz o tym … Od 1:53:00 patrz
EDIT: I taka ciekawostka … W Pakistanie są co najmniej dwa języki, i w którymś z nich dziękuje mówi się “Szinkuje” … Na ogień mówi się “Ogn” i mają ponoć bardzo podobnie brzmiące liczebniki do naszych … Mówił o tym Radosław Pyffel …
A w języku perskim “mersi” to dziękuję tak samo jak we francuskim …
Przypadek.
W Turcji jest sporo słów podobnych do naszych i to samo oznaczających. W czasie upadku Rzymu i w początkach średniowiecza między Wisła a Bugiem była dopiero kultura przedsłowiańska. Nie będę tu wnikał, jak to się kształtowało. Nadmienię tylko, że do tej pory mamy cienką wiedzę na temat początków Słowian. Wiemy więcej o wschodnich ludach nazywany Slave - niewolnik, skąd nazwa się wzięła, ale nie oznacza to, że byli to, tak, naprawdę Słowianie.
Ludzie wedruja, jak komus jest dobrze to zaklada osade.
A później przychodzą następni, wyrzynają ludzi z tej osady i sami się tam osiedlają, albo dostają w dupę od obrońców, i ci co przeżyli idą dalej…
Być może tak, a być może nie …
Może w przypadku Turcji to jest przypadek, a w przypadku Pakistanu nie koniecznie ? W języku perskim “mersi” tak samo jak we francuskim jest dziękuje … Tyle, że nie pamiętam jak oni to wypowiadają … Być może inaczej akcentują, no ale akcenty się zmieniają …
Z drugiej strony turecki język też mógł być poddany różnym innym wpływom … W języku polskim też jest trochę słów pochodzenia tureckiego jak chociażby słowo “kozak” …
W teorii istnieje tzw. grupa ludów indoeuropejskich … Możliwe, że turecki delikatnie liznął grekę … Kto wie …
A ja bym właśnie był ciekawy, abyś delikatnie rozwinął tę myśl Gościu od tamtego wykładu o Upadku Imperium mówił, że Słowianie zbierali ze sobą resztki pozostałych ludów i asymilowali ich ze sobą … I część różnic w językach słowiańskich z tego zapewne wynika
A Gepidzi to kto to był ?
Co ten gościu mówił? Dziękuję, postoję. Co to jest za uczony?
Nie Gepidzi, a Gepidowie. Krewniacy Gotów,