Jak sobie dacie radę z błędnym, szkodliwym kapitalizmem,

@humoreska I jak to wytłumaczyć, nie było szczepionek (i innych "toksyn wszelkiej maści) a zaburzenia psychiczne były… Hmm…:thinking:

1 polubienie

Ale o czym Ty do mnie teraz? przecież przyczyn chorób psychicznych jest wiele… nie do końca nawet poznanych( czy ja powiedziała że szczepienia powodują jakąś schizofrenie? ) nie, a tu mowa o autyzmie przecież z średniowiecza nawet. Sorry moi przodkowie mówią, że nie słyszeli o takiej chorobie wtedy a Twoi:D

@humoreska Jestem klonem, chyba nie mam przodków​:stuck_out_tongue_winking_eye: Może co najwyższej jestem do kogś podobna po zadku :stuck_out_tongue_winking_eye:

@humoreska Tak, jak Cię lubię, tak nie muszę zgadzać się Tobą we wszystkim. Ale, ponieważ Cię lubię, żeby nie okazywać lekceważenia, postaram się odpowiedzieć wyczerpująco na Twoje pytania skierowane do mnie. Zapytałaś, całkiem sensownie, zresztą, skąd wiadomo, na co ludzie w dawnych dziejach chorowali?

Otóż, akurat w tym temacie wiadomo całkiem sporo , dzięki stale rozwijającej się nauce.
Jeszcze w latach 60 nie widziano dlaczego, np, zmarła nasza król, Jadwiga, żona Jagiełły, przy porodzie. Dziś w świetle najnowszej technologii naukowej, już wiemy. Wiemy, że w starożytnym Egipcie ludzie umierali na AIDS, wiemy, że 1000 lat pn, w Chinach umiano leczyć raka, niestety, ta metoda, zaginęła w mroku przemijających stuleci. Wiemy, że Barbara Radziwiłłówna zmarła na kiłę, tak samo, jak król Sobieski, czy Mickiewicz. Ale to nie na temat. Skupmy się na chorobach psychicznych.

Na czym się dziś opieramy się, diagnozując te choroby? Ano, na dokładnych opisach objawów tych chorób, których to opisów od starożytnych czasów zachowało się bardzo dużo, gdyż dotyczyły ludzi bardzo w tamtych czasach ważnych. Przeważnie władców, ale i innych znanych postaci. Wtedy umiano tylko opisać symptomy, ale na ich podstawie dziś już można określić rodzaj choroby umysłowej także.

Jest w historii osobny dział o dawnej medycynie, jest sporo publikacji, książek, rozpraw, almanachów, itd… Zajmują się tym wyspecjalizowani historycy współpracujący z lekarzami, i wszyscy korzystają z najnowszych osiągnięć technologicznych z informatyką na czele.

Z tych prac dowiedzieć się można mnóstwo ciekawych rzeczy. Jest jeszcze dużo białych plam w temacie, ale uczciwie się o tym informuje.

Co wiemy o autyzmie z przeszłości? Przede wszystkim to, że tak, jak inne choroby, towarzyszy ludzkości od jej powstania. Do naszych czasów przetrwały opisy objawów chorób, na jakie cierpieli poniektórzy władcy, albo ich najbliżsi.
I trafiamy w tych opisach na typowe symptomy autyzmu. Chiny, Indie, Hellada, Rzym, Średniowiecze…, zawsze w tym czasie, jak wynika z kronik, ktoś zachowywał się dokładnie tak samo, jak dzisiejszy chory na autyzm.
I tu wrzucę kilka ciekawostek, jak tacy ludzi byli traktowani. W rodzinach królewskich trzymano takich w odosobnieniu, ale np, jest taki opis w Irlandii, że w danej wiosce autyka zabito. Na niektórych niektórych obszarach dzisiejszych Niemiec i Czech, palono, bo uważano, że to człowiek przez szatana poczęty. Co ciekawe w tamtych czasach były też szpitale dla chorych umysłowo i tam pakowano wszystkich, jak leci, nie tylko autyków. Dla przeciętnego zjadacza chleba wariat, to był wariat, nie silono się na rozróżnianie, ale uczeni medycy, to robili. I opisywali dokładnie, to co widzieli, choć nie bardzo rozumieli, co widzą.

I tak przy okazji. To wynalezienie szczepionek zlikwidowało wiele chorób, które dawniej kosiły nie tylko dziesiątki, ale i setki tysięcy ludzi w krótkim czasie na danych obszarach.

I jeszcze jedna uwaga. Otóż, między innymi, dzięki szczepionkom, życie ludzkie od czasów Bismarcka w krajach dziś cywilizowanych, statystycznie przedłużyło się o prawie 30 lat. Podkreślam, między innymi, dzięki szczepieniom, bo tu wchodzi w grę więcej czynników.

Tym, którzy zechcieli to przeczytać, dziękuję za uwagę.

4 polubienia

Doświadczenia nie są głupie, często podwyższając świadomość.

Historia medycyny?
Jak sie poczyta o pomyslach na leczenie? To harmonijne teorie sa kaszka z mleczkiem.

2 polubienia

Jak sobie daję radę z błędnym, szkodliwym kapitalizmem?
Dziękuję, całkiem nieźle daję sobie radę …

3 polubienia