Jak widzicie przyszłość UE? Mam na myśli wasze obawy

Świat się zastanawia czy będzie wojna Izraela z Persami. Moim zdaniem po upadku reżimu Al Assada w Syrii Izraelczycy zakończą wojowanie po spacyfikowaniu ostatecznym Strefy Gazy

I tak Meksyk jest kolonią gospodarczą Stanów Zjednoczonych więc im nie zagrozi. Ale cieszę się że Meksyk się rozwija u siebie.

Świat się zastanawia?Serio?
Izrael nie o wszystkim decyduje.
Ewentualna wojna z Iranem to bardziej pytanie o Iran.Zresztą w regionie,to pytanie o każdego.Jak bedą chcieli,Izrael odpowie.
No ale to chyba nie"przyszłość ue"?

2 polubienia

Zbrojenia Izraela to owszem, dotyczy UE, ale również GB i krajow zrzeszonych w innych organizacjach, w tym islamskich czy regionalnych.
Na razie Netanjahu korzysta z “parasola” amerykanskiego jak to od lat i umow zawieranych z innymi krajami, bo trzeba przyznac, ze pewne technologie rozwinal w sposob niedostepny dla innych krajow, a maja one znaczenie dla obronnosci innych.
Co ma do tego UE?
Przez dziesieciolecia wmawiano Europie, ze jest winna Holokaustu. Az w to uwierzyła.
Ale patrzac na to co sie dzieje ma Bliskim Wschodzie? Wrzod pękł i nagle okazalo sie, że to fragment tylko. Istnieja realne obawy, ze Izrael bedzie chcial szantażem do ewentualnej wojny z Iranem wciagnac inne kraje. I tu nastepuje (przynajmniej w teorii zwiazek a raczej zderzenie potrzeb Europy, Izraela wspieranego przez USA i krajow islamskich, niekoniecznie tego samego rytu wyznaniowego. Iranscy szyici sa w tamtym swiecie mniejszością. Niekoniecznie lubianą.
Na razie wydaje sie, ze karty rozdaje (po uwazaniu zresztą) USA, ale?
Rosja nie odpuszcza dzialan w Afryce, zapoczatkowanych jeszcze za ZSRR, Chiny czekaja, na razie zdaje sie maja swoje problemy?
Na wszelki wypadek wspieraja ajatollahow co jest sola w oku Izraela.
I USA, które od czasu pogonienia szacha Iran darza “amerykanska miloscia blizniego”
W tym kontekscie pytanie co dalej z Unią, nawet luzno wspolpracujaca z GB i jej zapleczem czyli Commonwealth nie jest czy sie rozpadnie czy nie? Juz tyle razy zmieniano formuły dzialan europejskich, ze nastepna powinna pojsc sprawniej?
Bo idea wspolnego rynku jako zalążka tej organizacji do dzis jest aktualna, kwestia , ale w koncu ekonomia nie jest nauka ścisłą,
(choc niektorzy by polemizowali?) jaki model zarzadzania przyjąć? Ja jestem zwolenniczka rozwiazan ograniczania monopoli i tylko tu dopuszczam ewentualne ingerancje. Oczywiscie wiekszy moze wiecej i na obecnym etapie wspolpracy miedzynarodowej Wisly kijem nie zawrocisz, ale takie przeplywy powinny byc kontroloweane.
@collins02 w GB jest system podatku VAT jako tego ostatecznego koncowego?
A juz sie dogrzebalam, UE, GB, podobnie jak Chiny stosuja centralistyczny system VAT, podobnie opodatkowuja dochody osiobiste (PIT) i zyski firm (CIT) - roznice sa w wysokosci i progach podatkowych oraz udziale podatkow lokalnych, na poziomie dochodow, wlasnosci i czesci zyskow.
W kazdym razie juz wiadomo dlaczego na te kraje Trump mowi zlodzieje. Bo w USA nie ma zwrotu VAT , jako, ze w gąszczu rozmaitych podatkow takowy nie istnieje. A Kanada właśnie porzadkuje sprawy VAT (byl niewielki w stosunku do lokalnych) konsolidujac systemy ksiegowania, upraszczajec je.
Co oczywiście unaocznia archaicznosc i chaos panujace pod tym wzgledem w USA.
Czyli reasumujac? Przyszlosc UE nie jest az tak zagrożona , ale na pewno w miare roszerzania sie na poszczegolne kraje juz wymaga sporych zmian w zakresie zarządzania. Na szczescie brexit nie skończył sie trwalym rozkladem pożycia, zreszta GB zawsze mialo swoje pomysly na życie, niekoniecznie zbiezne z interesami innych krajow.
Co bedzie dalej z Zielonym Ładem? Mam nadzieje, ze sporo z tej utopii pojdzie do lamusa.
Byle nie wylano dziecka z kąpielą, bo jestem zwolenniczka podpisania rozsadnej umowy z krajami MERCOSUR. A obawy rolników? Przeciez w Polsce kawy, mango i bananów się nie uprawia? A u nich sliwek wegierek i wiekszosci odmian jablek czy gruszek. I wodke maja podłą. Jakies tequile, pisco, casaça?

2 polubienia

Stary zrobiłeś mi dzień:) Takiego fajnego żartu dawno nie czytałem.

Pożyjemy zobaczymy. Na razie nie wejdą nam na głowę całkowicie. I tyle wystarczy

On ma za dużo brudów z przeszłości by być niezależnym choćby chciał mają go w garści ludzie z PiSu koledzy gangsterzy podobne też i nagrywała go FSB z Rosji i ma na niego materiały

1 polubienie

Ciekawe skąd go prezes wytrzasnął?
I to przecież dawno, bo szefem IPN został w 2021, a pracę tam zaczal 2009?
Fakt, że to praca dajaca wgląd w ciekawe materiały, wiec mógł byc pożyteczny…
Na ale przy rozmodlonym dlugopisie?
Nieciekawe to.

1 polubienie

Już wspominałem gdzieś wcześniej, on już dużo wcześniej chciał zostać prezydentem, i dawał to okazać dla ludzi, z którymi pracował. A inni zasugerowali go, a i że pozycja taka a nie inna, to i prezesa on zainteresował.

1 polubienie

Tez mozliwe. Ale niekoniecznie. Nawrocki to karierowicz bez zaplecza politycznego. Z punktu widzenia prezesa bezpieczniejszy od czyscicieli kuwet.

4 polubienia

On się wymknie spod kontroli prezesa, jak i całej jego partii, prędzej czy później.

2 polubienia

Czort wie. Zależy czy prezes ma odpowiednie dossier? Ale obawiam sie, ze nie?
Wtedy moze sie skonczyc kolejna "wojna na górze " o konsekwencjach ktorej wole nie myśleć.

2 polubienia

Tylko czy uważasz że to dobre że to się wymknie? Wiesz czego nie chce tak naprawdę Tusk? By władzę stracił Kaczyński. Bo po Kaczyńskim przyjdą młode wilki których już tak łatwo nie opanuje PIS. Wyobraź sobie teraz wszelkie nurty zjednoczonej prawicy które zaczynają się żreć i zagryzają przy okazji wszystko co im w drogę wejdzie? Polityka stanie się jeszcze brutalniejsza, ofiary będą wielokrotnie większe niż dziś.

1 polubienie

Isnieje szansa, ze zagryza sie miedzy soba? Tak. Ale strat w sensie fizycznym i psychicznym narobią.

2 polubienia

Dokładnie.

Nie wiem, czy nie poczułeś tego, że on może bardziej iść w stronę Konfederacji i tej bardziej strony prawej, niż zabezpieczając bezpieczne miejsce przez prezesa.
Moim zdaniem tutaj jest problem. Póki co, za wcześnie, ale z kim on będzie rozmawiał w Pisie, jak się pewnego dnia skończy era prezesa.

3 polubienia

Prezes to się bedzie bronil do ostatniej ktopli krwi. Cudzej. Bo inaczej to z prywatnego DPS na Żoliborzu wyladuje w ZOL.

3 polubienia

Pis i Konfa mają inne drogi. Bliżej pisu jest sld

2 polubienia

Tak po wierzchu to moze ten nieznosny populizm, ale tylko.

2 polubienia