IPS, OLED czy Amoled?
Kolorowy.
![]()
nie wiem, czy to wazne?
Nadal mam A50 superamoled 6,4 cala. Bateria zaczyna siadać i trzyma już tylko dzień.
Ważne kolega będzie telefony sprzedawał.
redmi 9 to jaki ma?
6,53 IPS a fajnie jak by mi nie blokowało wypowiedzi.
Wypalił ci się już gdzieś ten ekran?
a co znowu wlaczyl sie licznik znakow w wypowiedzi?
Nie. Ani najmniejszego pixela nie ma złego. Świeci idealnie. No tylko troszkę porysowałem bo chwilę bez szkła na ekranie nosiłem. Obecnie myślę nad A52 ale nie wiem czy nie doczeka A53 ![]()
Nie. Stwierdziło że piszę niejasno.
Ja mam dylemat z tego powodu. Amoled staje się standardem. Sporo korzystam z telefonu i boję się że amoled mi się wypali. Nie gram w gry ani nie korzystam z nawigacji. Obawiam się o pasek na górze z godziną i procentem baterii.
Totalna bzdura A50 kupiłem w maju 2018 i do dziś wyświetla oki. Używam dużo navi
co mnie denerwuje… zaokrąglone brzegi. Łapiąc tel na początku dotykałem brzegu ekranu.
Mam czarny, szklany ekran, to wszystko co o nim wiem i mi to wystarcza ![]()
To prawda, smartfon powinien mieć WKLĘSŁE brzegi, żeby łątwiej go było trzymać
OLED, a sam telefon ma już swoje lata, bo mam go po młodszej siostrze, ale nie mam zauważonych żadnych istotnych problemów z ekranem.
Ekran łatwo jest poznać po czerni. Ekrany OLED mają idealną czerń, podczas gdy LCD (IPS to podtyp LCD) ma jakby świecącą czerń.
W przypadku ekranu OLED warto jest mieć ustawione ciemne motywy, bo czerń to brak światła, a brak światła to brak zużywania energii (baterii). Ciemne kolory to z kolei mniejsze zużywanie energii.
Natomiast w przypadku ekranów LCD ciemne motywy to tylko wizualny bajer.