Jakie tajemnice ma Drzewo Życia?

Jakie są sekrety Drzewa Życia?

Niw wiem. Rzeczywiscie jest to jakis symbol przetrwania. Archetyp wiecznosci?
Z malenkiego nasionka tysiacletni gigant?

Każde drzewo żyje, z wyjątkiem ściętego. :winking_face_with_tongue: :upside_down_face: :blush:

Drzewa to żywe organizmy. Większość żyje dłużej niż ludzie

Myślę, że z właśnie z tą wiecznością ma najbliżej związek.

Pytałem o “Drzewo Życia” z Biblii, nie wiem czemu udajesz, że nie zrozumiałeś pytania - okonek nie miała z tym problemu.

Nie tylko w biblii drzewo życia jest. W większości wierzeń jest drzewo życia (islam, judaizm w mitologii mezopotamskiej, wśród Lapończyków, Aborygenów i nawet w starożytnym Egipcie. Ludność nordycka i słowiańska (przed chrześcijaństwem) też je znała. Jeżeli chodzi Ci tylko o drzewo życia z biblii, to bardziej precyzuj pytanie. :slightly_smiling_face:

1 polubienie

Jak to bywa z tajemnicami, wiedza na ich temat jest tajemna, znana tylko wtajemniczonym. Jak zaczniemy o tym plotkować na forum, to nie będą to żadne tajemnice … :wink:

Tu mam zdanie odrębne. Mwbel mozna zrobic z tego porządny. Dopóki nie skonczy w piecu? Żyje. Troche zombie, ale😂

Swiat roślin?
Drewno to pancerz chroniacy .
I niekonieczne przyjazny czlowiekowi?
Ludzkosc zeszła z drzewa?
:rofl::rofl::rofl:
Ale niestety ze szkoda dla siebie :innocent:

1 polubienie

Bo ja wiem czy to są sekrety…
Ogólnie wiadomo że drzewo ma znaczenie symboliczne niemal we wszystkich wierzeniach,o jakich da sie pomyśleć poważnie.Tzn. wykluczając sekty które z tematu wiary powinny być usunięte niczym komunizm z tematu politycznego…
Drzewo jest nierozerwalnie związane z siłami przyrody.Jak deszcz czy słońce.Jak ziemia czy wiatr.Drzewo jest symbolem życia,jest opoką wśród tych wierzeń które całe swe"jestestwo" opierają na zwiazku człowieka z naturą.
W religii,drzewo staje sie np. symbolem zwyciestwa nad grzechem czy złem.Trwałego zwycięstwa które nadaje sens naszym dążeniom.
Drzewo życia,jak sama nazwa wskazuje,jest paralelne z losem,życiem ludzkim bo odradza sie i żyje przez lata,dekady a nawet dłużej…To także prawdziwa kopalnia pomysłów poetyckich,przenośni…
Wszak drzewo obficie rodzi owoce…

2 polubienia

Tak, zgadza się, ono jest nazywane przez religioznawców Drzewem Świata, ale mój komentarz odnosił się do głupkowatych odpowiedzi tego użytkownika dawanych często w różnych pytaniach (jeszcze na starym Pytamy) i będących nie na miejscu, bo ktoś pyta poważnie a otrzymuje głupoty. Jak mówiłem - okonek nie miała trudności z odgadnięciem o co mi chodzi, więc można.
Cieszę się, że masz trochę większą wiedzę niż minimalne podstawy.

1 polubienie

Logiczne, ale ja chcę żeby przestały być tajemnicami, dlatego pytam.

O, i na coś takiego czekałem (na taką odpowiedź). Może właśnie w nim są zaklęte losy ludzi i całych pokoleń… Albo historii ludzkich ciągnących się przez lata, a może i pokolenia.

1 polubienie

No z pewnością nie o"zaklęcia" mi chodziło.Natomiast symbolika jest fascynujaca i niezwykle, jakby to rzec, plastyczna :wink:
Gdyby tak owa malarsko poetycka symbolika, szła w zgodzie z ludzka łagodnością…Szekspir miewał podobne marzenia choć sam od krwi nie stronił…

Niekoniecznie. Pierwsze drzewa byly rozdzielnoplciowe. Palmy, sosny?
Zachowaly te tradycje.
Bo ludzie lubia nasionka pinii i daktyle? Albo to dziala w druga strone?
Drzewo nawet z pozoru martwe sie odradza w spryjaja ych waru kach. Wystarczy, zeby uznac je za archetyp niesmiertelnosci.
A czy akurat Ewa zerwala jablko? A nieowoc z zakazanego drzewa?
Do dzis jest to zagadką. Zdania bywaja pod,ielone. Mogl być to figowiec?

Jabłko na pewno nie, bo słowa “grzech” i “jabłko” po łacinie są bardzo podobne, więc mit o tym owocu jest zwykłą pomyłką;
prędzej figa.

Figa a wlasciwie figowiec niekoniecznie daje jadalne owoce. Ale jest roslina, ktora w niekorzystnyc warunkach gubi liscie i zapafa w rodzaj stazy.
Ja w kwestii drzewa zycia?
.oze jaks wymary gatunek? :joy::joy::joy: