Jakie są sekrety Drzewa Życia?
Niw wiem. Rzeczywiscie jest to jakis symbol przetrwania. Archetyp wiecznosci?
Z malenkiego nasionka tysiacletni gigant?
Każde drzewo żyje, z wyjątkiem ściętego.
Drzewa to żywe organizmy. Większość żyje dłużej niż ludzie
Myślę, że z właśnie z tą wiecznością ma najbliżej związek.
Pytałem o “Drzewo Życia” z Biblii, nie wiem czemu udajesz, że nie zrozumiałeś pytania - okonek nie miała z tym problemu.
Nie tylko w biblii drzewo życia jest. W większości wierzeń jest drzewo życia (islam, judaizm w mitologii mezopotamskiej, wśród Lapończyków, Aborygenów i nawet w starożytnym Egipcie. Ludność nordycka i słowiańska (przed chrześcijaństwem) też je znała. Jeżeli chodzi Ci tylko o drzewo życia z biblii, to bardziej precyzuj pytanie.
Jak to bywa z tajemnicami, wiedza na ich temat jest tajemna, znana tylko wtajemniczonym. Jak zaczniemy o tym plotkować na forum, to nie będą to żadne tajemnice …
Tu mam zdanie odrębne. Mwbel mozna zrobic z tego porządny. Dopóki nie skonczy w piecu? Żyje. Troche zombie, ale😂
Swiat roślin?
Drewno to pancerz chroniacy .
I niekonieczne przyjazny czlowiekowi?
Ludzkosc zeszła z drzewa?
Ale niestety ze szkoda dla siebie
Bo ja wiem czy to są sekrety…
Ogólnie wiadomo że drzewo ma znaczenie symboliczne niemal we wszystkich wierzeniach,o jakich da sie pomyśleć poważnie.Tzn. wykluczając sekty które z tematu wiary powinny być usunięte niczym komunizm z tematu politycznego…
Drzewo jest nierozerwalnie związane z siłami przyrody.Jak deszcz czy słońce.Jak ziemia czy wiatr.Drzewo jest symbolem życia,jest opoką wśród tych wierzeń które całe swe"jestestwo" opierają na zwiazku człowieka z naturą.
W religii,drzewo staje sie np. symbolem zwyciestwa nad grzechem czy złem.Trwałego zwycięstwa które nadaje sens naszym dążeniom.
Drzewo życia,jak sama nazwa wskazuje,jest paralelne z losem,życiem ludzkim bo odradza sie i żyje przez lata,dekady a nawet dłużej…To także prawdziwa kopalnia pomysłów poetyckich,przenośni…
Wszak drzewo obficie rodzi owoce…
Tak, zgadza się, ono jest nazywane przez religioznawców Drzewem Świata, ale mój komentarz odnosił się do głupkowatych odpowiedzi tego użytkownika dawanych często w różnych pytaniach (jeszcze na starym Pytamy) i będących nie na miejscu, bo ktoś pyta poważnie a otrzymuje głupoty. Jak mówiłem - okonek nie miała trudności z odgadnięciem o co mi chodzi, więc można.
Cieszę się, że masz trochę większą wiedzę niż minimalne podstawy.
Logiczne, ale ja chcę żeby przestały być tajemnicami, dlatego pytam.
O, i na coś takiego czekałem (na taką odpowiedź). Może właśnie w nim są zaklęte losy ludzi i całych pokoleń… Albo historii ludzkich ciągnących się przez lata, a może i pokolenia.
No z pewnością nie o"zaklęcia" mi chodziło.Natomiast symbolika jest fascynujaca i niezwykle, jakby to rzec, plastyczna
Gdyby tak owa malarsko poetycka symbolika, szła w zgodzie z ludzka łagodnością…Szekspir miewał podobne marzenia choć sam od krwi nie stronił…
Niekoniecznie. Pierwsze drzewa byly rozdzielnoplciowe. Palmy, sosny?
Zachowaly te tradycje.
Bo ludzie lubia nasionka pinii i daktyle? Albo to dziala w druga strone?
Drzewo nawet z pozoru martwe sie odradza w spryjaja ych waru kach. Wystarczy, zeby uznac je za archetyp niesmiertelnosci.
A czy akurat Ewa zerwala jablko? A nieowoc z zakazanego drzewa?
Do dzis jest to zagadką. Zdania bywaja pod,ielone. Mogl być to figowiec?
Jabłko na pewno nie, bo słowa “grzech” i “jabłko” po łacinie są bardzo podobne, więc mit o tym owocu jest zwykłą pomyłką;
prędzej figa.
Figa a wlasciwie figowiec niekoniecznie daje jadalne owoce. Ale jest roslina, ktora w niekorzystnyc warunkach gubi liscie i zapafa w rodzaj stazy.
Ja w kwestii drzewa zycia?
.oze jaks wymary gatunek?