Jakie zdolności umysłowe innych podziwiacie?

Ja np widzenie stereoskopowe, tak jak tu:

Na tej zasadzie z tego pierwszego filmu “rozwiązywałem” w sekundę swego czasu zadanka Roqqa polegające na znalezieniu różnic w obrazkach. @Bingola, który również ten sposób zna zapewne potwierdzi, że jest to możliwe i nie ma tu ani czarnej magii ani jakiejś szczególnej filozofii.

2 polubienia

To znaczy zrobic odpowiedniego zeza, :upside_down_face:zeby cos zobaczyc?
Da się.
Jest wiele umiejetnosci, ktore sa dla mnie czarna magia lub po prostu nie znam technologii.
Albo lubia karaluchy i nie mają leku wysokości?

Oczywiście, to prosty sposób, a nauczyłem sie go na zajęciach z fotogrametrii na studiach.

2 polubienia

Tam się żadnego zeza nie robi!

Patrzysz daleeeeeko, ale nie robisz zeza!

1 polubienie

Ja zażartowałam z tym zezem przeciez.
Takiego zeza wewnetrznego…

2 polubienia

Szkoda, że ja takich zajęć nie miałem.

No w zasadzie jest coś w rodzaju zeza rozbieżnego

1 polubienie

Tak, zgadza się, taki minimalny rozbieżny należy zrobić tak jak się patrzy gdzieś daleko w zależności, w jakiej odległości sa od siebie odległe punkty na jakie mamy patrzeć.

1 polubienie

Nic stracoego, ja sie z tym 3D zetknelam jakies 16 lat temu i sa w necie samouczki jak sobie z tym radzić.
Potem tylko trenowac.
Znajowanie roznic, umiejetnosc czytania rysunku techniczego, planow to jeszcze w domu, przed podstawowka. Dziadek geodeta, tata inzynier, a mnie zabawa lalkami nie bawiła.
No chyba, że “zdjac miare” i probowac ubranko uszyć.

W tej chwili - zdolnosci ogolnie “informatyczne” jak mi sie cos psuje komputerowo czy telefonicznie wpadam w panike. Przed chwilą zawisil sie mesenger i corka mi naprawila w sekunde. Wstyd.

1 polubienie

Młodzież zna technologię lepiej niż my, już się starzejemy…

2 polubienia

A tu co mamy? Bardzo prościutki obrazek, wręcz szkoleniowy :slight_smile:

1 polubienie

Jednak smartfon nieco za mały.

Stereogram losowych kropek?

A gdzie tam za mały, sprawdziłem … Widać wyraźnie …
Coś mi się wydaje, że koleżanka wspomniane lekcje przespała albo zapomniała … :grin:

1 polubienie

Tak. I liter,

Widać trzy palny jkaichś łąńcuchów DNA czy coś podobnego

1 polubienie

Stereo widzę, ale skojarzeń nie mam

Nie, musiałeś że się tak wyrażę “przedobrzyć”.
Spójrz jeszcze raz.