Ja np widzenie stereoskopowe, tak jak tu:
Na tej zasadzie z tego pierwszego filmu “rozwiązywałem” w sekundę swego czasu zadanka Roqqa polegające na znalezieniu różnic w obrazkach. @Bingola, który również ten sposób zna zapewne potwierdzi, że jest to możliwe i nie ma tu ani czarnej magii ani jakiejś szczególnej filozofii.
To znaczy zrobic odpowiedniego zeza, zeby cos zobaczyc?
Da się.
Jest wiele umiejetnosci, ktore sa dla mnie czarna magia lub po prostu nie znam technologii.
Albo lubia karaluchy i nie mają leku wysokości?
Oczywiście, to prosty sposób, a nauczyłem sie go na zajęciach z fotogrametrii na studiach.
Tam się żadnego zeza nie robi!
Patrzysz daleeeeeko, ale nie robisz zeza!
Ja zażartowałam z tym zezem przeciez.
Takiego zeza wewnetrznego…
Szkoda, że ja takich zajęć nie miałem.
No w zasadzie jest coś w rodzaju zeza rozbieżnego
Tak, zgadza się, taki minimalny rozbieżny należy zrobić tak jak się patrzy gdzieś daleko w zależności, w jakiej odległości sa od siebie odległe punkty na jakie mamy patrzeć.
Nic stracoego, ja sie z tym 3D zetknelam jakies 16 lat temu i sa w necie samouczki jak sobie z tym radzić.
Potem tylko trenowac.
Znajowanie roznic, umiejetnosc czytania rysunku techniczego, planow to jeszcze w domu, przed podstawowka. Dziadek geodeta, tata inzynier, a mnie zabawa lalkami nie bawiła.
No chyba, że “zdjac miare” i probowac ubranko uszyć.
W tej chwili - zdolnosci ogolnie “informatyczne” jak mi sie cos psuje komputerowo czy telefonicznie wpadam w panike. Przed chwilą zawisil sie mesenger i corka mi naprawila w sekunde. Wstyd.
Młodzież zna technologię lepiej niż my, już się starzejemy…
Jednak smartfon nieco za mały.
Stereogram losowych kropek?
A gdzie tam za mały, sprawdziłem … Widać wyraźnie …
Coś mi się wydaje, że koleżanka wspomniane lekcje przespała albo zapomniała …
Tak. I liter,
Widać trzy palny jkaichś łąńcuchów DNA czy coś podobnego
Stereo widzę, ale skojarzeń nie mam
Nie, musiałeś że się tak wyrażę “przedobrzyć”.
Spójrz jeszcze raz.