Jakie zdolności umysłowe innych podziwiacie?

Już dawno, dawno temu była na nie moda, stąd upór odczytywania ich pozostał po latach.

2 polubienia

Dobrze, że chociaż Ty nie wydziwiasz, nie ściemniasz, że znasz i umiesz a jak co do czego przychodzi to nie umiesz :grin:
No dobra, myślę, że nikt się od razu na mnie nie obrazi za te słowa. Prawda jest taka, że jak się to dobrze zna, to przecież może być i malutki obrazek i da się przeczytać, chociaż będzie trzeba nieco więcej czasu. A jak za bardzo się “wczytasz” czyli jeszcze bardziej przesuniesz w oczach te obrazki, to wychodzi jeszcze coś innego. Na przykład z tym rekinem na tle jakiegoś wałka wychodzi inny mniejszy kawał ni to ryby ni to jeszcze czegoś innego.
Za dzieciaka sam tworzyłem stereo zdjęcia, (inne niż te), w Młodym Techniku była o tym mowa, jak taki aparat zrobić. Można też robić zwykłym aparatem, ale trzeba go wtedy przesunąć w lewo lub prawo.

1 polubienie

Z wprawy sie wychodzi.
A i starosc nie radosc
Ale jak obserwuje ludzi wiekowych, takich w granicach 80 ( jak dozyli) to ci, ktorzy byli pozytywnie nastawieni do swiata i mieli urozmaicone, choc czasem ciężkie zycie, jak zaczyna sie skleroza czy inna demencja (o stanie zdrowia nie wspominam) to jednak idą na współpracę i staraja sie jak mogą.
Ale ci wiecznie niezadowoleni za mlodu? To utrapienie.

2 polubienia

Ale jazda, dzięki za słowa, i poszedłem zaraz za podpowiedzią, tzn. w ogóle nie powiększyłem obrazka i zanim zobaczysz rekina, to na pierwszym planie coś też jest, ale nie przypomina to ryby, bardziej jakiś koralowiec, ale to też nie, bo przecież płynie w przestrzeni nie będąc doczepionym do niczego.

2 polubienia

Spokojnie. Pracowalem kiedys w komisjach wojskowych a tam mieli sposoby na wyczajenie takich, co mowili że widzą. Taaa widzieli, ale nie to co powinni. :slightly_smiling_face:

1 polubienie

A próbowałeś te doswiadczenia robić na przyklad z kaloryferem, siatką ogrodzeniową albo choćby i ze szkocką kratą?
Oczywiscie nie zawsze się da i tam zaden obrazek nie wychodzi bo przeciez nikt tam specjalnie nie projektował by coś oglądać. Jednak wrazenie tak oglądanych przedmiotów jest dziwne. Mozesz nie byc w stanie okreslic odleglosci. Sprobuj kiedyś.

1 polubienie

Niektorzy to nawet Twoja aure zobacza jak posadza Cię przed biała ściana.
I jeszcze skasują za usługę :joy_cat::joy_cat::joy_cat:
Szklana kula i zaprzyjazniony kot mile widziane.
Zludzenia wzrokowe, czy nasze zdolnosci wylapywania szczegolow z pozornego chaosu to ciekawa sprawa.

1 polubienie