Jelonek jak sierota z winy ludzi - bez mamy, taty, rodzeństwa, rówieśników

Może go ludzie zabrali jako niby porzuconego - nie znam francuskiego.

1 polubienie

Polecam Tobie przepiękną książeczkę dla dzieci, pt; Rogaś z Doliny Roztoki

3 polubienia

Na 99 % czytałem lub był taki film. Ten filmik też jest sympatyczny, choć szkoda że nie po polsku, ale może znalazł bym polską wersję…

1 polubienie

Filmik jest świetny, a ta książeczka też jest o przygarniętym przez ludzi jelonku.

1 polubienie

Dałem go też z takich powodów, że wydało mi się, iż ci dorośli mieli sami jakieś problemy z chodzeniem, co przeniosło się na dziecko, albo tak się przyzwyczaili do takiego chodzenia razem z córką, a drugi powód, to wzajemna miłość też zwierząt rożnych gatunków.

1 polubienie

Właśnie dlatego poleciłem tę książeczkę, bo w niej dzieci opiekują się harmonijnym jeloneczkiem.

1 polubienie

A tu kot spragniony czułości od jelonka, a pieski zabaw z nim. Podobnie ma się sprawa z kurami, kaczkami, końmi, świniami, owcami…

1 polubienie

Bo harmonijne zwierzątka są o wiele lepsze od nieharmonijnie szujowatych mikrobów ludzkich.

1 polubienie

Gdybyśmy się urodzili niecywilizowanymi zwierzętami, nie moglibyśmy narzekać na zubożone życie, bo one mają więcej atrakcji życiowych niż ludzie.

1 polubienie

Bez wątpienia.

1 polubienie

Może bardzo dziwić, że w Polsce ludzie na wsiach są tacy wierzący w religię, która odmawia zwierzętom posiadania dusz, uczuć, myślenia, wrażliwości, Dlatego nazywam tą religię (także judaizm i islam), totalnym ogłupianiem…

1 polubienie

Nie zdziwiło mnie to, długo już żyję i niejedno widziałem.

1 polubienie

A jak ktoś się z tą bezmyślną religią nie zgadzał lub krytykował ją, to poddawano go najokrutniejszym torturom i palono na stosach. Za te zbrodnie Kościół nie został rozliczony an[ napiętnowany. Trudno się dziwić, że była przełożona betanek z Kazimierza Dolnego, ś.p. Jadwiga Ligocka, w swych mistycznych wizjach “widziała w piekle same sutanny i habity”.

1 polubienie

A jest to ciekawa ksiazka. Przede wszystkim dlatego, ze uczy opiekunczosci.
Ale z tym tez ostrożnie - chcac sie zaopiekować zwierzakiem czasem je robimy niezdolnymi do zycia z wlasnym gatunkiem wychowanym w naturze. Sporo ludzi ma zdolnosc oswajania zwierzat, czy wspolpracy z nimi. W drugą strone tez to dziala. Nienawidzę cyrku gdzie zmusza sie zwierzaki sila do zachowań niezgodnych z ich instynktem. Polowania dla przyjemnosci i corrida to zboczenie.

2 polubienia