Może go ludzie zabrali jako niby porzuconego - nie znam francuskiego.
Polecam Tobie przepiękną książeczkę dla dzieci, pt; Rogaś z Doliny Roztoki
Na 99 % czytałem lub był taki film. Ten filmik też jest sympatyczny, choć szkoda że nie po polsku, ale może znalazł bym polską wersję…
Filmik jest świetny, a ta książeczka też jest o przygarniętym przez ludzi jelonku.
Dałem go też z takich powodów, że wydało mi się, iż ci dorośli mieli sami jakieś problemy z chodzeniem, co przeniosło się na dziecko, albo tak się przyzwyczaili do takiego chodzenia razem z córką, a drugi powód, to wzajemna miłość też zwierząt rożnych gatunków.
Właśnie dlatego poleciłem tę książeczkę, bo w niej dzieci opiekują się harmonijnym jeloneczkiem.
A tu kot spragniony czułości od jelonka, a pieski zabaw z nim. Podobnie ma się sprawa z kurami, kaczkami, końmi, świniami, owcami…
Bo harmonijne zwierzątka są o wiele lepsze od nieharmonijnie szujowatych mikrobów ludzkich.
Gdybyśmy się urodzili niecywilizowanymi zwierzętami, nie moglibyśmy narzekać na zubożone życie, bo one mają więcej atrakcji życiowych niż ludzie.
Bez wątpienia.
Może bardzo dziwić, że w Polsce ludzie na wsiach są tacy wierzący w religię, która odmawia zwierzętom posiadania dusz, uczuć, myślenia, wrażliwości, Dlatego nazywam tą religię (także judaizm i islam), totalnym ogłupianiem…
Nie zdziwiło mnie to, długo już żyję i niejedno widziałem.
A jak ktoś się z tą bezmyślną religią nie zgadzał lub krytykował ją, to poddawano go najokrutniejszym torturom i palono na stosach. Za te zbrodnie Kościół nie został rozliczony an[ napiętnowany. Trudno się dziwić, że była przełożona betanek z Kazimierza Dolnego, ś.p. Jadwiga Ligocka, w swych mistycznych wizjach “widziała w piekle same sutanny i habity”.
A jest to ciekawa ksiazka. Przede wszystkim dlatego, ze uczy opiekunczosci.
Ale z tym tez ostrożnie - chcac sie zaopiekować zwierzakiem czasem je robimy niezdolnymi do zycia z wlasnym gatunkiem wychowanym w naturze. Sporo ludzi ma zdolnosc oswajania zwierzat, czy wspolpracy z nimi. W drugą strone tez to dziala. Nienawidzę cyrku gdzie zmusza sie zwierzaki sila do zachowań niezgodnych z ich instynktem. Polowania dla przyjemnosci i corrida to zboczenie.