Jest papież

Jednak Amerykanin. Leon XIV. Ważne że nie konserwatysta

2 polubienia

A Prevost, to nazwisko ma chyba jakis słowiański rodowód?

1 polubienie

Jak większość Amerykanów. To kraj zbudowany przez niewolników i zasiedlony przez Europejczyków. Indian wydupcyli do rezerwatów

3 polubienia

“Robert Prevost urodził się 14 września 1955 roku w Chicago. Pochodzi z rodziny o włoskich, francuskich i hiszpańskich korzeniach”.

3 polubienia

Prevost jest nazwiskiem typowo francuskim.

4 polubienia

Nie z pochodzenia francuskie, wloskie i hiszpanskie korzenie.

No zobaczymy jal to bedzie. Imie jakie wbral Leon, nawiazuje do Leona I swietego, doktora kosciola, zwolennika silnej wladzy papieskiej, w zasadzie zlstworzyl zręby papiestwa, jednolitej doktryny i

Niech nie ma żadnej innej mocy, która by się równała z mocą papieską, ponieważ papież to ten, który rządzi Kościołem z Bożej woli

Jak obecny mysli podobnie? To drżyjcie panowie biskupi…

2 polubienia

HABEMUS PAPAM, no to go mamy, trochę mało spodziewany, bo i młody. No ale pewnie na rozgrywki z Trumpem wybrano najlepszego Papieża do rozgrywek z nim. Obydwoje są też raczej z różnych opcji ideologicznych.
Jest to też Papież odbitka Franciszka, oczywiście nie dosłowna, ale linia papieska nie zmieni się tak łatwo, kontynuowania.

1 polubienie

A mi sie jakoś kojarzyło z czeskim albo nawet ukraińskim

2 polubienia

Pochodzenie jest francuskie a do Anglii wprowadził je,wraz ze swoimi,Wilhelm Zdobywca,po bitwie pod Hastings [1066].
Byłem tam,pokazywałem zdjecia i moge przesłać zdjęcia albumowe ale…Mam nadzieje że nie bedziemy się aż tak wygłupiać.W każdym razie,polecam Jonathana Coada i jego publikację w której to nazwisko pojawia sie bodaj 2 razy

1 polubienie

No dokładnie w drugą stronę :laughing:

1 polubienie

D’après les données de l’INSEE, le nom de famille Prevost se situe à la 145ème place des noms les plus portés à la naissance en France depuis 1891 . De 1891 à 1949 le nom de famille Prevost était à la 138ème place. De 1950 à 2000, il se situe à la 155ème place.

Według danych INSEE nazwisko Prevost zajmuje 145. miejsce wśród najczęściej nadawanych imion noworodkowych we Francji od 1891 r. W latach 1891–1949 nazwisko Prevost zajmowało 138. miejsce. W latach 1950-2000 zajmowała 155. miejsce.

1 polubienie

To misjonarz,Augustianin a w cv ma ileś lat w Ameryce Poludniowej.
A to oznacza że narobił się po pachy.
Być może to właśnie latynosi go wybrali ale poczekam z jakimiś wnioskami bo po prostu…nigdy o nim nie słyszałem.A co za tym idzie,mogę jedynie gdybać.

3 polubienia

Mnie tam bardziej interesuje symbolika.
Czyli dlaczego Leon?
No ale Leon I Wielki to postac niczego sobie sbie :rofl:

2 polubienia

30 lat misjonarzem, to naprawdę dużo.

2 polubienia

W zasadzie to on ma niewiele wspólnego z USA - 30 lat był w Peru, czyli może być podobny w stylu do Franciszka.

1 polubienie

A nie chce mi sie szukac, może @birbant bedzie wiedzial, ktorys z Leonów mocno przyczynil sie do chrystianizacji Polski?

1 polubienie

Nie tylko w Peru bywal.
Ale na pewno wiecej siedzial poza USA niz w kraju rodzinnym.

1 polubienie

Ciekawe, czy nas zielony kolega ma dojscie do papieza… :thinking:to by wtedy mozna go podejrzewac o szanse na zostanie polprzewodnikiem za 2435lat

Znamienne jest to, że nie powiedział ani słowa po angielsku!

3 polubienia