Już mu internet wytyka czarne karty. Leon ma być przeciwnikiem par homo i gender. Miał też przymykać oko na czyny pedofilskie z udziałem podległych mu księży.
W sumie nic nowego. Jan Paweł 2 też tak robił. Inni też.
Zajrzałem sobie do Les Canadiens-Francaise-Pochodzenie rodziny.
I tam stoi jak wół że Prevost to najpierw Francja,potem Kanada a potem USA
Z Leonów żaden. Jan XIII.
Ja mialam na mysli wczesniaj za Ottona I.
Jan XIII przyklepal definitywnie samodzielnosc religijna Polski.
Trochę światła rzucił Ojciec Beniamin Kuczała - prowincjał polskiej prowincji zakonu św. Augustyna, który łączy Leona XIV z imiennym poprzednikiem Leonem XIII
„Jeżeli odnosimy się do Leona XIII, to przede wszystkim na myśl przychodzi nam encyklika “Rerum Novarum”, czyli zaangażowanie społeczne. To był ten papież, który zaangażował się w obronę praw robotników. Mam nadzieję, że również w tym kierunku pójdzie nowy papież. Jego amerykańska prowincja bardzo była związana z ruchem społecznym.”
Co ciekawe nowo wybrany papież w przeszłości był już kilka razy w Polsce.
„byłem przy jego wyborze na generała zakonu. Później przyjeżdżał do Polski na wizytacje. To bardzo ciepły i serdeczny człowiek. Mogę powiedzieć, że jest bardzo normalny. Nie wiem, czy tak można powiedzieć, ale na pewno nie jest zmanierowany” - stwierdza Ojciec Kuczała.
Ja juz pisalam, siegnelam po tego Leona I.
Ale zwykle wybor imienia przez papieza nie jest przypadkowy.
Choc niektorzy żeby nie wiem jakie imiona przyjeli to i tak zostana rodzinka Borgia (de Borja)
Edit.
A jezeli wezmie przykład z protoplasty Leonow czyli I Wielkiego? O to drżyjcie panowie biskupi, bo tamten byl zwolennikiem silnej wladzy papieskiej.
No nieee.Teraz przesadziłaś.
Nic współczesności nie łączy z krwawymi wybrykami Borgiów.
Choćby nie wiem jaki idiota zasiadł na tronie…
@collins02 mi tylko chodzilo o to, ze od kazdej reguly są wyjątki. . Taki zart.
A czy oni tacy krwawi byli? Powiedzmy, droga negocjacji pspiezami nie zostali
Mnie też teraz będzie można uważać za proroka.
Ale Ty sobie obrazka w stroju papieskim od AI nie zamawiales?
Ale ja pisałem, że ja bym się nie zdziwił, gdyby nowy papież był z USA.
Pamietamm
On taki bardziej panamerykanski papiez, ale Wlosi znow obeszli sie smakiem…
Za Cesarza Ottona I papieżem był Jan XII, a potem Jan XIII. I to on koronował Ottona na cesarza, bodajże w 962. Ale zanim ten Otton został tym cesarzem schrystianizował Madziarów, Czechów i Duńczyków, jako elekcyjny król Cesarstwa Niemieckiego. Kurna, nie chce mi się pisać o historii Niemiec…, Czech, Danii czy Italii. W każdym razie swą ekspansję zatrzymał na Odrze, za którą rozciągało się Księstwo Mieszka I.
Dietmar podaje, iż skończyło się tym, że Mieszko cesarzowi płacił jakiś trybut i został uznany za przyjaciela Cesarstwa. Pomijając wiele faktów, Mieszko zrobił dyplomatycznie w bambuko Ottona i ochrzcił się od czeskich Przemyślidów, co każdy wie. Żaden papież o imieniu Leon nie uczestniczył w tym.
Bylo tam dwóch, Leon VII i Leon VIII. Ten druginto do końca nie wiadomo czy papiez, czy antypapiez. Ale faktycznie poza Rzym nosa nie wytknęli. Dobrze pamiętałam.
Ma linii czasu sie mieszczą, ale ich rola byla tylko tytularna i krótka. A jesli chodzi o Polske to masz rację, zerowa lub zeru bliska.
Trochę dziwnie to zabrzmiało gdy mowa o duchownych. Tak jakby większość byla “nienormalna” i to było czymś wyjątkowym.
Moze wlasnie dlatego zostal papiezem?
Bo normalność , w ogóle, zaczyna byc dobrem pożadanym?
Papież Aleksander któryś tam,siódmy chyba,wystarczy za kilku innych i to aż nadto.
A Ty o Borgiach? Aleks z numerem 6. Ancymonek to on byl jak rzadko. Nawet na swoje czasy mocno wychodzil przed szereg. Ale tez bym nie demonizowala az tak bardzo jego dzialan. Za niektorymi postaciami historycznymi ciagnieb sie czarny PR.
Cynik, nastawiony na przetrwanie kosciola jako instytucji co w tamtych czasach po niewoli awinionskiej i schizmach bylo istotne, ogral Hszpanie, Francje, dość skutecznie lawirowal miedzy panstewkami wloskimi, chcial stworzyc z nich podstawe dla wlasnej dynastii, a, ze bez dzialan i machlojek jego syna Cezara Makiaweli nie naisalby “Ksiecia” to pewnie wiesz?
Byly gorsze postaci w historii.
Ponoc nawet jeszcze gorzej sie prowadzili i co gorsze zadnych osiagnic nie mieli.
Ten Leon VII zakończył życie w 939, a Leon VIII trochę narozrabiał i był uznany za antypapieża w stosunku do Jana XII. I to zakończyło się na rok przed chrztem mieszkowym, który aprobował Jan XIII. To tak dla uproszczenia…
Wszyscy o tych Leonach, to ja też coś od siebie.
Osobiście znam Leona IV,
otóż i on:
Cóż bardzo piękna linia, opływowy, sportowy charakter z wyglądu. Silnik 2.0 TDI, inne też nie zgorsze, robi swoje. Te światełka ledowe, ach i och. Silnik z VAGu, to jest z koncernu Volksvagena i Audi, a design z kraju, dosyć niespodziewanego dosyć. To jest z Hiszpańskiego. Tzw. Skoda masowa tylko, że iberyjska w tym przypadku.
No i oto LEON IV Hiszpański w całej swojej okazałości.