I Rzeczypospolita Obojga Narodów opierała się głównie o Turcję i Szwecję … Wiadomo częściowo też o próżnie niemiecką i “Austrię przed odsieczą wiedeńską” …
Prowadziliśmy obłędną politykę i sami spie******* korzystny dla siebie układ sił i doszło do rozbiorów przez trzech zaborców …
Patrząc na II RP nie da się nie odnieść wrażenia, że kwestia czegoś w stylu paktu Ribentrop-Mołotow bo było kwestią czasu byliśmy wciśnięci między dużo silniejsze terytorialnie Niemcy i Związek Radziecki niż obecne Niemcy i Rosja …
III RP jest tak ustawiona, że najbardziej naturalnym jest współpraca z Niemcami, Turcją i Szwecją, ale…
Pytanie do Ciebie np… Jaką politykę mogła prowadzić II RP, która była trochę tak jakby “ni w du** ni w oko” … Tzn nie mogliśmy w pełni tak jakby się o cokolwiek oprzeć, a przynajmniej nie na pierwszy rzut oka … Ledwo mieliśmy też dostęp do morza - rozbudowa Gdnyni z powodu wolnego (niemieckiego) miasta Gdańsk …
III RP jest wciśnięta bardziej na Zachód czyli jest bardziej skoncentrowana na Zachód (w tym Niemcy) naturalnie niż na idei międzymorza (które i tak nigdy w pełni nie miało prawa się spełnić)
Innymi słowy co byś dodał w tej sprawie @birbant ale także inni na temat II i III RP bo zawsze z natury wolałem skupiać się na Rzeczypospolitej Obojga Narodów …
W pewnym sensie Stalin nie przewidział, że sam nas wepchnął do współpracy z Niemcami co nastąpiło dopiero po upadku bloku komunistycznego …
Czy może i tak w granicach podobnych do II RP tak by siłą rzeczy musiało być ?
Pytanie czy Stalin patrząc z perspektywy czasu nie popełnił błędu ? Chociaż to bardzo trudne pytanie …
Jak dla mnie to byliśmy w II RP geograficznie na kompletnym rozdrożu bez większej głębi strategicznej podobnie do obecnej Ukrainy …
Do tego nie wiem jak ze Szwecją, ale Turcja była słabsza niż obecnie … Szwecja mogła być czasem silniejsza, ale nie wiem czy i na ile …
Pytanie nie jest trudne. Trudna jest odpowiedź…
A może tutaj jeszcze coś dodasz
Wiem, że pewnie Ci się nie chce już, ale ciekawy temat 
Czyli jakby Stalin zostawił Polsce Lwów z częścią Ukrainy, to prawdopodobnie geostrategicznie, Polska byłaby o wiele silniej związana z wpływami Związku Radzieckiego i lepiej ukształtowana przez sowietyzm. Stalin miałby Polskę całą. Heh. Może już wtedy coś wiedział o wybitnej krnąbności narodu polskiego i wolał naturalnie dla siebie więcej mieć terytorialnie…
Ja i tematyka historyczna, niespotykana sprawa, dlatego wybacz mi moją ignorancję w poście.
Tyle, że już po rozpadzie ZSRR ciężko powiedzieć jakby to wyglądało … Ja też aż tak dobrze historii nie znam 
Jestem ciekaw jaką politykę zagraniczną prowadziła II RP po ogarnięciu porządku (tzn bo bitwie warszawskiej 1920 roku itd. gdy już ze Związkiem Radzieckim zapanował “pokój” ? …
Czy np przed Adolfem Hitlerem próbowaliśmy jakoś współpracować z Niemcami ?
Czy współpracowaliśmy mocniej z Rumunią, Szwecją, Turcją ? @birbant
A tutaj może coś nasuniesz do mojego monologu ?
Albo zapytam Cię inaczej … @birbant
Jaką politykę prowadziła II RP w dwudziestoleciu międzywojennym … ?
W sensie jakie zawierała sojusze po tej wojnie z bitwą warszawską z bolszewikami … jak już się właściwie wszystko ustabilizowało …
I jaką mieliśmy perspektywę i plany na przyszłość ?
Do tego dowiedziałem się, że Piłsudczycy rządzący II RP nie byli ekonomistami tylko wojskowymi co nie odbiło się na stanie gospodarki itd II RP …