Z tą nagrodą miała być związana następna zagadka, ale jak znam życie, znajdą się cwaniakowie, które wrzucą zdjęcie w gugle i se znajdą.
Tak więc zagadki nie będzie
Z tą nagrodą miała być związana następna zagadka, ale jak znam życie, znajdą się cwaniakowie, które wrzucą zdjęcie w gugle i se znajdą.
Tak więc zagadki nie będzie
Już wrzuciłam
Za to ja się czuję jakby mnie kto zrzucił …
Przez wirusa gnaty odwykły od łażenia po górach …
Hahaha… poleżenie w wannie w ciepłej wodzie przynosi ulgę. Drobną bo drobną, ale jednak
Nie wiem, nie rodziłem jeszcze. Niby córki zabierają mamom urodę, tyle że ładna miska jeść nie daje, co najwyżej na chaczyk i na ścianę albo do gablotki. Jeść daje tata lub mama
Też wrzuciłem, by sprawdzić, czy system właściwie rozpozna obiekt na zdjęciu, które sam zrobiłem.
Jednak nie dowiedziałem się, w jaki sposób został zbudowany budynek obok tego skalnego mostu. Pytam dlatego, bo do wspomnianej budowli (poniżej) nie prowadzi żadna bita droga a jedynie pieszy szlak który miejscami jest dość wąski i zagmatwany.
Gdyby ktoś znał tą historię, niech napisze.
tyle co Czesi na wiki
Sokole Gniazdo początkowo służyło jako hotel dla ważnych gości Clary-Aldringen. Dziś na parterze Sokolí hnízdy znajduje się stylowa restauracja ozdobiona oryginalnymi obrazami z oryginalnymi drewnianymi podłogami i boazerią. Z tarasu restauracji jest piękny widok na okolicę i Pravčicką bramę . Na pierwszym piętrze można obejrzeć galerię zdjęć Juliusa Puflera z możliwością zakupu plakatów, magnesów i widoków tego fotografa. Zamek został nazwany na cześć sokołów , które mają swój dom w okolicznych skałach i są tu często widywane i słyszane.
W okolicy znajduje się kilka punktów widokowych – jeden u podnóża Pravčickiej Bramy, pozostałe kilkadziesiąt metrów wyżej na okolicznych skałach.
Z historii Sokolego Gniazda
Książę zaprosił do budowy Sokolego Gniazda robotników z Włoch , z prostego powodu - byli najtańszą siłą roboczą. Cały zamek zbudowano w ciągu jednego roku, co jest niemal rekordowe pod względem wielkości i czasu powstania. Kilka lat później na skalnych punktach widokowych zbudowano balustradę, a wkrótce po wybudowaniu restauracji zaczęto uiszczać opłatę za wejście do kompleksu. Droga dojazdowa z Hřenska została wybrukowana pod koniec lat 70-tych. a następnie zbudowano ścieżkę spacerową w kierunku Mezní Louka.
Pierwsi turyści rekrutowali się z szeregów mieszczan i towarzystwa arystokratycznego. Chociaż droga z Hřenska do Bramy Pravčickiej to tylko kilka kilometrów, to w zwyczaju na tę wycieczkę wynajmowano muła lub grupę tragarzy…
Myślisz, że ja sobie w media nie zaklikałem?
Ta droga w najlepszym wypadku tak wygląda obecnie.
Wczoraj nią szedłem … Weź nią teraz wszystko przewoź, by zbudować ten pałac …
No, ale jakoś to wszystko wtargać musieli, dlatego chciałem wiedzieć coś więcej jak to wyglądało …
Słowo wybrukowana jest zdecydowanie na wyrost, ale niech tam. Czesi zawsze słynęli z poczucia humoru
w koncu Majowie i Aztekowie to nie hotel a piramidy budowali nie znajac wynalazku kola i w zasadzie nie uzywajac zwierzat jucznych?
widac wloski tani robotnik duzo potrafi, a niewykluczone, ze czesc tych blokow kamiennych na podstawe zameczku uzyskano na miejscu? ja tam nie bylam, ale czy w okolicy nie ma jakiegos zarosnietego minikomieniolomu?
co do tego, ze neta przetrzasnales w poszukiwaniu wyjasnienia to nie mam zludzen ;).
ja to tak wstawilam dla innych, zeby nie musieli…
Sporo niemieckich zamków na zboczach lub szczytach gór też tak wygląda.
W DDR na zamek w Wartburgu mozna bylo wjechac na osiolku. Ale i tak wiekszosc jak osiolki wedrowala na piechote.
Cudnie tam…Droga fantastyczna❤️
12/15 zle pierwsze, wstążka i torebka
15/15 znam, w niektóre wierzę
Nie stawiam torebki na podłodze i butów na stole, nie zapominam łuski z wigilijnego karpia włożyć do portmonetki a spotkana zakonica zawsze przynosi mi szczescie w danym dniu
( dawniej był to dobrze zdany egzamin przy takim sobie przygotowaniu, teraz np. udane spotkanie )
Reszta przesądów - z przymrużeniem oka
najgorsze jest to, ze karpia u mnie nie uswiadczysz w sklepach. a taka luska z lososia czy pstraga tez dziala?
Jeśli jest podany jako danie wigilijne. to …działa!
Podpis:
Znafczynia
Nie wiem czy łuski innych ryb też mają taką moc.
Z drugiej strony, jaki to ma wpływ na stan portfela?
Wkładam, bo robie tak od lat.
Teraz to już tak na wszelki wypadek, żeby losu nie kusić .