Kącik dobrych wiadomości 6

Z radością na ustach pragnę się podzielić z Wami kolejnymi dobrymi newsami. Tym razem w kwestii sądów! Nasz wspaniały rząd PiS podniósł z ruiny i upadku moralnego tę najważniejszy element władzy czyli sądownictwo. Zacznijmy od góry: na czele Trybunału Konstytucyjnego stoi w pełni niezależna osoba, niekłamany autorytet w dziedzinie prawa i sprawiedliwości pani Julia Przyłębska. Jej tytuł naukowy wyleciał mi w tej chwili z głowy, ale to przecież nieistotne, wszyscy wiedzą jak wielki jest jej dorobek naukowy i procesowy. Nikt nie jest w stanie podważyć jej kompetencji, a różni samozwańczy profesorkowie typu Rzepliński, Strzembosz czy Zoll nie sa w stanie jej nawet butów czyścić. TK pracuje pełna parą obradując raz w miesiącu i wydając kilkanaście wyroków na rok. Co z tego, że poprzednie trybunały zbierały się co tydzień i podejmowały ponad 200 orzeczeń rocznie, skoro przyczyniały się one jedynie do utrwalenia patologicznej sytuacji w państwie.

Obecny rząd jest pierwszym w historii wolnej Polski, który odważył się na bohaterski czyn niepublikowania szkodliwych wyroków Trybunału Konstytucyjnego oraz niewykonania złego wyroku Sądu Administracyjnego. Nie będą sądy pluły naszej władzy w twarz!

Dalej mamy wspaniałą Krajową Radę Sądownictwa powołaną osobiście przez ministra Ziobro na prośbę Suwerena. Czy można wobec tego żądać jakichś mitycznych list poparcia dla jej członków? Przecież Prawo i Sprawiedliwość wygrało wybory, więc morda w kubeł, już sama nazwa partii gwarantuje uczciwość tej władzy, więc po co jeszcze coś sprawdzać?

Niestety, bezprzykładna agresja ze strony komunistyczno-ubeckich sędziów była tak wielka, że Ministerstwo Sprawiedliwości musiało powołać specjalną komórkę do walki z tymi wyrzutkami Temidy. Dzięki postawie małej Emi, agresorzy dostali nauczkę w postaci dyplomatycznych not, które ta dzielna wolontariuszka wysyłała im dyskretnie na skrzynki mailowe co przekonało ich do zamilknięcia.

Zmiany w sądownictwie są faktem, już dziś niemal nie czeka się na wyrok, tak jak za czasów PO. Namacalnym tego przykładem jest choćby staranne zajęcie się oskarżeniami Prezesa Kaczyńskiego o sianie mowy nienawiści wobec społeczności LGBT na wiecu wyborczym. W tej sprawie niezależny i sprawiedliwy prokurator mógł podjąć tylko jedną decyzję – umorzyć postępowanie, ponieważ ludzie, którzy słuchali rzekomego obrażania gejów przez prezesa bili w tym czasie brawo, co jednoznacznie wskazuje na jego niewinność i szlachetność tych słów. A ponieważ poseł Suski stwierdził w wywiadzie, że Kaczyński jest kryształowo czysty, prokuratura nie widzi potrzeby straty czasu i przesłuchiwania go w sprawie niezapłacenia jakiemuś austriackiemu deweloperowi, który zapewne chciał po prostu wyprowadzić z Polski pieniądze. Na tym polega sprawność wymiaru sprawiedliwościowi lewackie gęby!

My, Naród Polski oczekujemy od odnowionego wymiaru sprawiedliwości unieważnienia nadchodzących wyborów, gdyby okazało się, że wrogowie Ojczyzny je sfałszowali i osiągnęli zbyt dobry wynik, uniemożliwiający dokończenie Dobrej Zmiany!

5 polubień

I jeszcze przed wyborami powinniśmy być czujni na wszelkie przejawy niesubordynacji i warcholstwa i zgłaszać takowe po cichutku odpowiednim władzom. Naszym obywatelskim obowiązkiem jest przyczynianie się do dalszego rozwoju naszego państwa zgodnie z naszym patriotycznym sumieniem a przede wszystkim dbanie o to, by przynajmniej nasi najbliżsi sąsiedzi, współpracownicy i rodzina wiedzieli jak i na kogo mają głosować, by Dobra Zmiana mogła trwać.

3 polubienia

Moje obywatelskie sumienie pyta, czy obywatel ma takie same prawa jak urzędnik? Życie odpowiada mi: NIE!
Sąd ma 3 dni na to, bu po uprawomocnieniu się wyroku sądowego wyznaczyć komornika do ściągnięcia długu. Otóż biegnie już czwarty miesiąc i … sąd twierdzi, że nie miał czasu!
Gdybym to ja spóźniła się o 3 miesiące z płatnością ZUS lub podatku też uszłoby mi to na sucho??? Pytanie retoryczne :frowning: I nie mam pojęcia, czy Dobra Zmiana ma na to wpływ, czy nie. Do Poznania to ona raczej nie dotarła. Taka jest rzeczywistość widziana “od dołu”.

3 polubienia

Czysty stalinizm tak wlasnie wygladal…

3 polubienia

W stalinizmie nie musiales sie martwic na kogo glosowac…

3 polubienia

To ja juz wole sie martwić.

3 polubienia

Skąd Ty tak wiesz o staliniźmie? A znasz to?: Towarzysz Stalin miał usta piękniejsze od malin. Bo ja nie tylko znam ale i wiem dlaczego taki wiersz był :stuck_out_tongue_winking_eye:

3 polubienia

Wszyscy obywatele są ważni ale należy wiedzieć, że niektórzy są ważniejsi. Nie należy okazywać zniecierpliwienia urzędnikom wykonującym swoją pracę z ogromnym poświęceniem tylko dlatego, że coś tam zostanie wykonane odrobinę później. Trzeba ze zrozumieniem podejść do ich ciężkiej pracy dla naszego wspólnego dobra i uszanować to, że się jednak naszymi sprawami także czasem zajmują.

2 polubienia

Ciężko pracującemu ludowi też się od urzędnika coś należy. Ja tylko chcę skierowania sprawy do egzekucji komorniczej, zanim delikwent zdąży “pozbyć się” całego majątku :frowning:

2 polubienia

Gra, tak szczerze, to współczuję Ci ale no co ja poradzę. Mogę tylko wysłuchać jak się żalisz. Przecież żadnego wpływu na urzędników poznańskich nie mam :worried:

1 polubienie

A nie jest tak, że oni mają jakiś określony termin na załatwienie Twojej sprawy? Pobuszuj po necie, bo może się okaże, że tak, to wtedy chociaż będziesz mogła trochę się poawanturować i przyspieszyć ich działania.

1 polubienie

Sądy dalej są w fatalnym stanie! Wiadomości tvp przegrały w sądzie z Konfederacja… To ma być dobra zmiana? Oby za 4 Lata nie było juz takich kuriozalnych wyroków… xd

Mają, właśnie te 3 dni, bo wyrok już się dawno uprawomocnił. Pisma od prawnika nie pomagają. Mam “zrozumieć”.

1 polubienie

Tak nam dopomoz Bog i towarzysz Stalin)))

1 polubienie

Jestem pełen podziwu dla rządzących że zdołali doprowadzić państwowy aparat prawości i sprawiedliwości w ciągu tylko jednej kadencji, do takiego stanu działania, że nikogo z zadziwienia nie pozostawia obojętnym i nawet w Europie wzbudza żywe zainteresowanie żeby nie powiedzieć prawie oniemienie.

4 polubienia

To jeszcze nic @Antykwa, Prezes zapowiedział w drugiej kadencji dokonczenie (czytaj: dorżnięcie) reformy sądów

Wiem to, przecież cel tych działań jest jasno widoczny. Sądy i prokuratura mają pozostać szyldami i nie przeszkadzać w rządzeniu jaśnieoświeconemu.

1 polubienie