Ludzie to uciekali z komunizmu do socjalistycznego kapitalizmu. Czysty kapitalizm jest taki wlaanie jak piszesz - drapiezny.
@ata-ata Z calym szacunkiem.
Pracowalem w Neapolu,tam wynajem mieszkanie rowniez koszyowal w tych granicach,plus media.
Mnie nie bylo stac na to,pomimo niezlych zarobkow
Tak wiec dojezdzalem codziennie 35km w jedna strone,ale za wynajem domu ponad 200m2 placilem 250€plus media.
Co do bezdomnych,mam mieszane uczucia,wielu z nich jest bezdomnymi ,na wlasne zyczenie.
Przyjechalem z Polski,bez znajomosci jezyka,znalazlem prace,na poczatek male mieszkanko,byle tanio bylo.
Zapytaj tych bezdomnych,kiedy ostatnio pytal o prace,szukal pracy.
Ponad połowa tych bezdomnych, jakby chciała, to by dom i pracę mieli. Ale ćpanie chlanie jest ważniejsze.
Dwupokojowe mieszkanie w Aachen i okolicach, to 450 euro. Pracy full.
O tym wlasnie pisze.
Przyjezdzja imigranci i prace znajduja,znajduja mieszkanie.
A ci nie,czy to nie dziwne?
Ostatnio rozmawialem z miejscowym nierobem,nie bezdomnym
Twierdzi,ze nie ma pracy,siedzi na zasilku z zawodu elektryk.ale on nie ma nawet zamiaru pomyslec o pracy w innym zawodzie.
Ale pod barem,mozna go zastac o kazdej porze.
W 2015 roku zrobiłem sobie przejażdżkę rowerem po Berlinie po pewnym ogrodzie. Opisałem ją tutaj. Wracając odwiedziłem przypadkiem berlińskich bezdomnych o czym także wspomniałem. Byłem w ich “siedzibie” rozmawiałem, zrobiłem fotki jak mieszkają. Tam tego nie opisałem, o czym rozmawiałem, zdjęć nie opublikowałem, jednak ten, który mnie zaprosił do siebie dał mi wyraźnie do zrozumienia, że nie chce mieszkać w normalnym mieszkaniu z bieżącą wodą i innymi udogodnieniami. Do mnie argument o bezdomnych w Niemczech w ogóle nie przemawia, bo znam ich sytuację … Dziewczyna pracuje m.in. z uchodźcami i bezdomnymi. Oni przede wszystkim nie chcą inaczej żyć. Dlaczego? Należy ich o to zapytać, nie mnie. Szanuję ich wybór i tyle. Dlatego warto i o tym pomyśleć zanim się zacznie używać argumentów o bezdomnych w dyskusjach …
W Holandii, to trzeba się dobrze nastarać by zostać bezdomnym. Państwo bardzo pomaga ludziom bez pracy. Załatwiając przez gminę, zawsze dostanie się pracę. I pomoc finansową na rozruch, zapłacą też zaległe rachunki. O pracę jest trudniej, niż w Niemczech, ale mimo to znajdą. No, ale ćpunom praca przeszkadza. Olewają wszelką pomoc i wreszcie idą pod most. Zresztą w tym kraju bezdomność jest zjawiskiem marginalnym.
Czyli ten kapitalizm, aż tak okrutny nie jest.
W kapitalistycznej Belgii jeszcze lepsze warunki są.
Tu się z Tobą zgodzę.
Ludzie to k… Tylko kombinują jak drugiego zrobić w uja…
Mieć, mieć, mieć więcej niż reszta…
Ludzie tacy jak SMOK są na etapie być.
Dobra są obecnie za tanie…
Czy rozwój ma polegać na tym że na wczasy jedziemy do Tunezji czy na tym by mieć wolny czas?
Czy paliwo nie jest za tanie? Ilu z nas wsiadając za kierownicę zastanawia się czy opłaca się jechać autem?
Smok jeździ prawie wszędzie rowerem. Nieliczni wiedzą iż ma własne 4 kółka. Sporadycznie z nich korzysta…
Ludzie myślą że pieniądze czynią ich wolnymi. Jest inaczej. Stają się niewolnikami pieniążków.
Zysk? Coraz większy majątek świata jest w coraz węższym kręgu ludzi skupiony. Czyli zysku nie na… Fikcyjny ustrój w którym mroweczkom wmawia się że mają lepiej bo jeżdżą raz w roku do Egiptu, zmieniają auto co 5 lat na nowsze, jedząc śmieciowe jedzenie…
Spotykalem takich,na kopalnianych haldach.
Bylo ich kilkunastu,cale wysupisko mieli podzielone,na rejony.
Mielipobudowane domki z tego zo znalezli na haldziekczyli progi kolejowe,drewno z zabudowy chodnikowej.
Dyrekcja kopalni ich sie nie czepiala,oni tam utrzymywali lad i porzadek,kierowali ruchem samochodow z odpadami.by kazdy mial sprawiedliwie podwieziony odpad.
Nawet w jednym z takich d9mkow,byl zabudowa y piec kolumienkowy,z prysznicem.
A tez niezla kase mieli,jeden haldziarz,potrafil nazbierac dziennie od 500-3000kg wegla,w zaleznosci,co przywozono z kopalni.
Oni rowniez nie chcieli innego zycia,tam czuli sie u siebie,wolni,bez zadnych nakazow,zakazow,tylko ich wewnetrzny kodeks obowiazywal.
W Hiszpanii to tak dobrze nie jest, ale klimat do mieszkania pod mostem lepszy, bo cieplej.
Ci ludzie są wolni.
Nie zrozumiecie tego bo nie wyobrazacie sobie życia bez stałych rachunków do zapłaty. Kredytów…
Pracują tyle ile potrzebują by żyć.
Badania pokazują że bogatsi nie są szczęśliwsi. Mają tylko inne problemy niż ubożsi…
Totez napisalem,ze oni czuja sie wolni.
Tak mi zreszta powiedzial jeden z nich.
Wstaje kiedy chce,pracuje kiedy mam ochote,nikt i nic nie kaze.
I nie wisi nad nim miecz w postaci komornika jak nie opłaci rachunków…
Za lenistwo zapłaci co najwyżej ssaniem żołądka z głodu…
Czysty kapitalizm,mozna spotkac tylko tam,gdzie czysty komunizm,
Czyli w snach,to taka sama utopia.
A chciwosc funkcjonuje we wszystkich systemavc,bez wyjatku.
Tu sie z Toba nie zgodzę,
Ludzie, to k…, tylko kombinują, jak drugiego w .uja zrobić.
Mieć, mieć, mieć więcej niż reszta.
Szybciej mieć więcej niż reszta.
Dokladnie tak.nikt ich nie postraszy zwolnieniem,gdy nie bedzie pracowal w nadgodzinach.
Jest mozna powiedziec,panem swego losu.
Z kasa tez tak zle mie mieli,za tydzien potrafil zarobic,tyle co pracownik,za miesiac.